ABIM Classic 118 Exclusive

Smaakt naar meer

Feitelijk is het Nederlandse ABIM Yachting nog niet zo heel lang op de markt. Maar lang genoeg om zich ruimschoots te hebben bewezen met een uitgebreide reeks stalen multiknikspant jachten in verschillende lengtes en uitvoeringen. VAREN voer met een spiksplinternieuwe ABIM-Classic 118 Exclusive op de Hollandse Weerribben. Een ervaring die duidelijk naar meer smaakt…

Een aantal Nederlandse staalbouw werven van naam en faam is puur ontstaan uit hobby: na het bouwen van een schip voor eigen gebruik volgt een vraag om er precies zo een te willen bouwen en uiteindelijk ontstaat er een heuse jachtwerf. Hoe anders verging het Peter en Dinie Oord van ABIM Yachting; als eigenaren van een succesvolle vaarschool kregen zij de vraag van een cursist of de lesboot te koop was. Niet zo verwonderlijk overigens, want als ervaren instructeurs was het echtpaar Oord extra kritisch op vaareigenschappen en gebruiksvriendelijkheid. De rest is geschiedenis en zullen wij onze lezers gemakshalve besparen, maar het feit dat wij vandaag – pakweg ruim tien jaar later – met bouwnummer 79 varen zegt genoeg. Het topmodel van de serie is de ABIM-Classic 148 met een lengte van 15,25 meter; het instapmodel is de exact 5 meter kortere ABIM-Classic 98. Deze benjamin zag het levenslicht kort voor de crisis nadat ABIM Yachting in toenemende mate werd geconfronteerd met de vraag of er iets aan de prijs kon worden gedaan. “Wij willen onder geen beding concessies doen aan de bouwkwaliteit. En dan is kleiner bouwen effectief de enige manier om een scherper geprijsd schip op de markt te kunnen brengen. Dankzij de grote flexibiliteit van het bouwproces en de slimme indeling bleek het mogelijk te zijn om een instapmodel te bouwen met behoud van het ruimtelijke gevoel en uiterlijke proporties. Deze beslissing heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de continuïteit van ons bedrijf,” aldus Peter Oord.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De basis van alle modellen, inclusief de ABIM-Classic 108, 118, 128 en 138 is identiek: een stalen multiknik romp met drie gangen per zijde en een relatief slanke kiel met als resultaat maximaal rendement van de schroef en optimale wendbaarheid door het kort op de schroef gebouwde roer. De op maat gebouwde ABIM jachten kenmerken zich bovendien door de lage doorvaarthoogte van slechts 2,45 meter, waarmee het vaargebied vrijwel onbeperkt is, inclusief de Franse kanalen. Peter en Dinie Oord onderwerpen elk nieuw model standaard aan een uitgebreide test. Daarnaast varen zij ieder jaar met één van de laatst gebouwde schepen een langdurige vaartrip door Europa om er zeker van te kunnen zijn dat een ABIM-Classic eigenaar voor de volle 100% op zijn trotse bezit kan vertrouwen.

Fraaie afwerkingsdetails

Zoals reeds aangeduid is ons testschip een ABIM-Classic 118 in de zogenaamde Exclusive-uitvoering en met een prijs van 340.000 euro exact 65.000 euro hoger geprijsd dan de Première. Maar dan beschik je wel over bijkans alle mogelijk leverbare opties, of zoals de Amerikanen zouden zeggen: ‘Fully loaded’. Dit neemt overigens niet weg dat de eigenaar nog altijd veel vrijheid heeft in de uitvoering. ABIM bouwde op speciaal verzoek van een opdrachtgever zelfs een 20 centimeter smaller exemplaar. Al tijdens het betreden van ons testschip valt op dat de werf kennelijk met veel zorg haar toeleveranciers selecteert, want er is zichtbaar veel aandacht besteed aan de afwerking. We zien mooie horizontale grenzen van het lakwerk op de RVS scepters en de vaak soms ronduit slordig aangebrachte kitnaden zijn hier gelijkmatig en ronduit oogstrelend. Dit geldt overigens ook voor het strakke spuitwerk van de romp. De instap midscheeps is gemakkelijk dankzij de aan beide boorden te openen en vergrendelbare zeereling en de gangboorden zijn plezierig breed. De elektrisch neerlaatbare mast is een meesterwerkje op zich en de bekabeling wordt via een mooie zwanenhals naar het interieur geleid. Na een uitgebreide verkenning geeft ook het inwendige fraaie afwerkingsdetails prijs. Zo zijn de ruitenwissermotoren weggewerkt achter de betimmering in plaats van afzichtelijke doosjes of hoesjes van skai. Akkoord, in geval van reparatie wel wat arbeidsintensiever, maar hoe vaak raakt zo’n motortje defect? Dan het timmerwerk; we zien overal mooie ronde hoeken en de nerven lopen overal consequent door. De ABIM-Classic heeft aan stuurboord een gezellige zitbank van waaruit je prima zicht daarbuiten hebt. Je bereikt de salon overigens via een mooie brede trap en een stevige RVS buis staat borg voor de nodige houvast op ruiger water. Eveneens aan stuurboord is de goed geoutilleerde pantry gesitueerd met aan de rechterzijde een speels geplaatste combimagnetron. Hoewel de kok of kokkin direct in contact staat met de overige aanwezigen in de salon, heb je van daaruit niet direct zicht op het aanrecht; een bewuste keuze om vuile vaat aan het zicht te kunnen onttrekken. Het fraaie Marlan aanrechtblad is standaard in de Exclusive.

In de verdiepte en aan bakboord geplaatste dinette kunnen vier personen met gemak genieten van hetgeen er tegenover is bereid. En dankzij de twee patrijspoorten in het boord kun je tussen twee happen door even controleren wat er zich buiten afspeelt. De gastenhut met V-kooi bevindt zich in het voorschip en is voorzien van ruim voldoende opbergruimte. In de vloer is een luik opgenomen waaronder de standaard VETUS-boegschroef te bereiken is. Compliment voor het hang- en sluitwerk, waar dubbele schoten irritant klapperende deuren voorkomen. De eigenaarshut bevindt zich overeenkomstig de aanduiding AK in het achterschip voorzien van een riant Frans bed met het hoofdeinde tegen de spiegel. Het (vlucht)luik biedt via een grote zwemplatform een prachtige blik op de omgeving. Je zult er maar wakker worden! Ook in deze hut heeft ABIM Yachting voor voldoende opbergruimte gezorgd en zelfs uit de kluiten gewassen personen zullen niet snel het hoofd stoten. De eigenaar van ons testschip liet een scharnierbare LED-TV aan het plafond monteren; slim, want het voorkomt overbelasting van de nekspieren. Aan alles is te merken dat dit jacht is bedoeld om er gedurende langere tijd comfortabel op te kunnen verblijven; zo is de douche gescheiden en plezierig ruim en heeft deze Exclusive standaard een was/droogcombinatie aan boord die dankzij de zwaar uitgevoerde omvormer zelfs onderweg kan worden gebruikt.

Het water op

We treffen het vandaag: zowel tijdens de heen- als terugreis ontmoeten we hardnekkige mistdekens, maar in het pittoreske Hollandse Ossenzijl schijnt de zon naar hartenlust op de glimmende romp van onze ABIM-Classic 118 Exclusive. Ook agent voor België Chris Nicasie heeft de dikke mist getrotseerd en vergezelt ons aan boord. Peter Oord start alvast de Volvo D3, terwijl Chris zich ontfermt over de stootwillen en landvasten. Direct valt op hoe de nog koude diesel meteen al ongekend stil ronddraait. Niet veel later op kruissnelheid van ca. 12 km/u bij een verbruik van 6 ltr/u, is het al niet veel anders, zelfs niet met gesloten cabrioletkap. Bovendien is er geen sprake van hinderlijk dreunen. Er staat geen greintje wind en een klein duwtje is voldoende om zonder assistentie van de boegschroef krasvrij te ontmeren. De zit op de losse stoel is comfortabel met rondom prima uitzicht. Slechts vijf omwentelingen van het stuurwiel zijn nodig om van hard SB naar hard BB te wenden. Redelijk direct dus en met gevaar om bij rechtuit koers constant te moeten zoeken, maar niets is minder waar. Zelfs bij lage snelheden vertoont deze ABIM een ongekende partij rechtuitstabiliteit. Compliment! Zoals al eerder gesteld is duidelijk te merken dat het ontwerp van de ABIM-Classics is voortgekomen uit de professie van vaarinstructeurs. Zo is bewust gekozen voor een linksdraaiende schroef om tijdens het afmeren aan stuurboord optimaal gebruik te kunnen maken van het wieleffect. Tijdens de testvaart op de Weerribben hebben we kortstondig volgas gevaren, waarbij het log opliep tot 14,7 km/u. Er zit beslist nog iets meer in, maar een diepte van slechts 2 meter kent nu eenmaal zijn beperkingen. Keren op het smalle water is een fluitje van een cent en weer terug op kruissnelheid valt nogmaals op hoe stil dit jacht is. Ook het gemiddelde verbruik van de Volvo D3 motor is laag. De reis naar Parijs en terug (245 vaaruren) die Peter en Dinie vorig jaar met hun ABIM-Classic maakten, leverde een gemiddeld verbruik op van 3,28 liter/u. De stuurstand is simpel en daardoor uiterst overzichtelijk met voldoende ruimte voor een fors bemeten kaartplotter. Het achterdek is lekker ruim en onder de bank is plaats genoeg om er gemakkelijk twee vouwfietsen in kwijt te kunnen.

Conclusie

De ABIM-Classic Exclusive is een doordacht ontworpen en zelfs voor instappende roergangers gemakkelijk te varen jacht, zeer geschikt voor langer verblijf aan boord. Slimme details onderstrepen het doordachte ontwerp, zoals de handige schuiframen midscheeps aan beide zijden; ideaal om via de geopende zeereling bagage aan- en van boord te kunnen brengen. Nog een voorbeeld: de deuren van het toilet en de douche scharnieren tegengesteld, want douchen doe je in de regel vanuit de slaapkamer en een sanitaire stop weer vaker van uit de salon. Mede dankzij het hydrodynamisch slimme onderwaterschip in combinatie met een brandstof efficiënte Volvo D3, een passende 4-bladsschroef, een tankinhoud van 600 liter en niet te vergeten: de geringe doorvaarthoogte, kent de CE-B gemarkeerde ABIM-Classic 118 Exclusive nauwelijks grenzen. Dit smaak naar meer!

Specificaties

Lengte over alles: 12.25 m
Breedte: 4.05 m
Diepgang: 1.00 m
Doorvaarthoogte: 2.45 m
Waterverplaatsing: 13.000 kg
Aantal slaapplaatsen: 4 of 4 + 2
Brandstoftank: 600 liter
Verswatertank: 600 liter
Vuilwatertank: 225 liter
Motorisering: 1 x Volvo D3-110 pk
CE Categorie: B
Ontwerp: P. Oord
Prijs: Vanaf 340.000 euro incl. BTW. Testschip: 360.000 euro incl. BTW  (met volledig Permateek dek). Prijzen vaarklaar af Ossenzijl

Werf: ABIM Yachting, Opdijk 10-12, 8376 HH Ossenzijl, Nederland
Agent voor België: Chris Nicasie, 0032 47557 46 89, Chris.nicasie@skynet.be
Website: www.abim.eu

Tekst en foto’s: Alfred J. Boer/VAREN – verschenen in VAREN oktober 2015