Digitaal over de Westerschelde

Met meer dan zestig jachthavens en zo’n 15.000 ligplaatsen is Zeeland een watersportparadijs. Bovendien dicht bij Vlaanderen en daarom een geliefd vakantieoord voor watersporters van hier. Deze keer nemen wij u mee op een digitale vaartocht over de Westerschelde.

“Ons Zeeuwen bin zuunig” wordt vaak in deze provincie gezegd, maar dat gaat zeker niet op voor de schat aan informatie die de Zeeuwen op het Internet geven. Vooral via het portaal van de kabelmaatschappij (www.zeelandnet.nl) kan op veel vragen snel een antwoord worden gevonden. Ook de Provinciale VVV is hier gehuisvest. Op het adres www.zeelandnet.nl/vvv/ vindt de watersporter veel toeristische informatie, waaronder een lijst van alle Zeeuwse jachthavens. U kunt hier ook de Delta 2000 watersportgids voor Zuidwest-Nederland on-line bestellen.

Een andere bron is www.onze-vlaamse-regio.com, een algemene, grensoverschrijdende website die Zeeuws-Vlaanderen en de streek tot Brugge en Gent bestrijkt. Door op de kaart te klikken, verschijnt de informatie over een bepaalde gemeente op het scherm. Ook plattegronden kunnen worden opgeroepen.

Wie meer over de Westerschelde zelf wil weten, kan terecht bij het Schelde Informatie Centrum (www.scheldenet.nl). Hier is alles te vinden over flora en fauna, alsmede de geschiedenis en bestuurlijke aangelegenheden.

Zeeuws-Vlaanderen

Breskens is zoals de meeste grotere, Zeeuwse gemeenten ook digitaal present. Op de site www.breskens.com vinden we onder meer informatie over de haven, waar zo menig Belgisch jacht een ligplaats heeft.

Origineel is het idee van de Watersportvereniging Breskens (www.wvbreskens.nl). Ter herinnering aan de Breskensweek ’99 zijn tientallen foto’s van deze zeilwedstrijd op het Internet te bewonderen. Goed om er nog lang van te kunnen nagenieten!

Braakman. Ooit was dit een echte zeearm, waar het behoorlijk kon spoken. Nu is de Braakman grotendeels verzand en omgetoverd in een prachtig natuurgebied. Het recreatiepark (www.braakman.nl) biedt goede zeil- en surfmogelijkheden.

Westerscheldetunnel. Vele eeuwen waren veerboten de enige verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Nederland. De Provinciale Stoomboot Dienst (www.jackhamelink.nl/wtunnel/) deed haar best om een veilige dienst te verzekeren, maar plotseling konden dichte mistbanken het veer lam leggen. Soms waren er lange wachttijden. Intussen zijn de Zeeuwse veren verdwenen. Al het autoverkeer gaat nu door de Westerscheldetunnel. Deze is 6,6 km lang en loopt van Terneuzen naar Ellewoutsdijk. Reusachtige stalen “mollen” boorden zich onder de Westerschelde een weg door de zachte klei. Wie meer over dit technisch huzarenstukje wil lezen, kan terecht op de zeer verzorgde site www.westerscheldetunnel.nl .

Terneuzen. Voor de beroepsvaart promoot Terneuzen haar haven in samenwerking met Vlissingen (www.zeeland-seaports.com). We vinden hier niet alleen informatie over scheepvaartlijnen en havenbedrijven, maar ook mooie luchtfoto’s. Het is niet zo bekend, maar Terneuzen is de derde zeehaven van Nederland. Dat is natuurlijk te danken aan de vele industrie langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen, die dagelijks vele tonnen kolen, scheikundige grondstoffen en automobielonderdelen nodig heeft. Al deze producten passeren de zeesluis van Terneuzen, die over een eigen, informatieve website beschikt (www.terneuzen.com/portaal). Toeristen worden uitgenodigd dit complex met drie parallelle sluizen te bezoeken. Er zijn zelfs rondleidingen.

Vliegende Hollander

Zeeuws-Vlaanderen is vanouds een mysterieuze streek, een streek van sagen en legenden. Terwijl Reinaert de Vos de omgeving van Hulst onveilig maakte, had Terneuzen naar verluidt ook een illustere inwoner. Aan de Havenstraat woonde Willem van der Decken, kapitein van de “Vliegende Hollander”. Na in zwaar weer bij het ronden van Kaap de Goede Hoop zijn stuurman overboord te hebben gegooid, sloot hij een pact met de duivel. Voor eeuwig moest hij nu met zijn Oost-Indiëvaarder rondzwalken over de wereldzeeën en wee de zeeman die dit spookschip tegenkwam! Terneuzen heeft deze legendarische figuur, niet geheel oncommercieel, met een monument geëerd. Wie meer wil weten over Willem van der Decken moet eens surfen naar www.terneuzen.com. In het hoofdstuk Historie beschrijft Edwin Hamelink ook de levensloop van twee gevreesde Terneuzense kaperkapiteins, beiden overigens zonen van Franse vluchtelingen: Ghyslain du Plessis (alias Pierre le Turcq) en Nicolaas Jarry. Ze veroverden in de 18de eeuw menig handelsschip. Gelukkig zijn er in Zeeland tegenwoordig alleen nog… wegpiraten.

Verdronken land

Verder trekkend langs de haven van De Paal, komen we aan het Verdronken Land van Saeftinghe. Dit is een gebied van slikken en schorren, soms droog en dan na een plotselinge, verraderlijk opkomende vloed weer ondergedoken. Enkele weken geleden moest een Belgische Seaking-helikopter hier nog een hele Gentse schoolklas redden.

In het noorden, tussen de Ooster- en de Westerschelde, ligt Reimerswaal (www.reimerswaal.nl, met plattegronden maar zonder informatie voor watersporters). Deze gemeente ontstond door het samengaan van Krabbendijke, Yerseke, Hansweert, Kruiningen, Oostdijk en Rilland-Bath. De naam is ontleend aan Reimerswael, ooit de derde stad van Zeeland, die in de 16de eeuw vanwege slecht onderhouden dijken door het water werd opgeslokt.

Borsele kwam vroeger nogal eens in het nieuws vanwege de kerncentrale. Nu omvat het Zeeuwse dorp 15 fusiegemeenten in de Zak van Zuid-Beveland. Op de website www.borsele.nl vinden we veel informatie, onder meer over Hoedekenskerke, vanwaar ooit de veerboot naar Terneuzen vertrok. Ook Ellewoutsdijk met z’n jachthaven en het fort uit 1837 wordt niet vergeten.

Michiel de Ruyter

Pratend over forten komen we vanzelf in Vlissingen, marinehaven en geboorteplaats van Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676). Het standbeeld van deze zeeheld staat op de Boulevard, niet ver van de nieuwe jachthaven die naar hem is genoemd. Veel informatie over het leven van Michiel is te vinden op de site van de “Stichting Bevordering Nagedachtenis van Luitenant-Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter” ( www.deruyter.org ), waarin verschillende nakomelingen actief zijn.

Het Vlissingse geboortehuis van De Ruyter bestaat niet meer. Het moest in de 19de eeuw wijken voor de bouw van Het Arsenaal, een militair magazijn. Dit monumentale complex is intussen omgetoverd tot de grootste maritieme attractie van Nederland (www.arsenaal.com). Er zijn hier niet alleen schaalmodellen van beroemde schepen, maar ook een Piratenhol, een Schateiland, aquaria en een Onderwaterwereld met “aanraakbassin”, waar men zeeroggen over hun rug kan aaien. Of streelt u liever eens de buik van een hondshaai? Ten slotte kunnen we per de lift naar het topje van de uitzichttoren om nog eens te genieten van een blik op de Rede van Vlissingen en één van de mooiste waterwegen van Europa: de Westerschelde.