Surfen langs kliffen en krijtrotsen

Dichtbij huis en toch zo verschillend. De kust langs Frans-Vlaanderen, Artois, Picardië en Boven-Normandië is heel afwisselend. De prachtige kliffen, krijtrotsen en charmante stadjes met mooie havens zijn een lust voor het oog. Dankzij vele informatieve internetsites kunnen we al vóór het vertrek deze mooie streek verkennen en een vaartocht goed voorbereiden.

Aan de kust van Noordwest-Frankrijk leeft de mens met golven en wind. Men vecht tegen de elementen, maar geniet er ook van. De brede stranden, bij storm en regen eerder een verschrikking, zijn bij zonnig weer een echt paradijs. Talloze sporten worden hier beoefend. Behalve zeilen en surfen is dit de streek van zeilwagens, speedsails (surfplanken met een zeil) en vliegerwagens. Elk departement in dit gebied heeft een eigen toeristische website, waarop veel informatie is te vinden: Nord (www.cdt-nord.fr), Pas-de-Calais (www.pas-de-calais.com), Somme (www.somme-tourisme.com) en Normandië (www.normandy-tourism.org). Specifieke informatie voor de watersport geeft de site van de Fédération Française de Voile (www.ffvoile.org).

De Kanaalhavens

Duinkerken

De eerste haven die we op weg naar het zuiden tegenkomen, is Duinkerken, de hoofdstad van de Franse Westhoek. Het is de stad van Jean Bart (1650-1702), de Franse zeeheld die eerst 12 jaar onder leiding van de Hollandse admiraal De Ruyter het vak leerde, maar later onze noorderburen bij Texel versloeg. Dit alles wordt in geuren en kleuren uit de doeken gedaan op de stedelijke website www.ville-dunkerque.fr. Hier vinden we ook veel informatie over de haven van Duinkerken. Het oude deel hiervan wordt langzaam omgevormd tot een groot maritiem museum. Blikvanger is hier ongetwijfeld de honderdjarige, prachtig gerestaureerde driemaster “Duchesse Anne”, die in 1900 als “Grosshertogin Elisabeth” van een Duitse helling gleed. Op de site staat ook plaatselijke scheepvaartinfo, waaronder weerberichten en getijden. Alles over de jachthaven van Duinkerken is te vinden op www.dunkerque-marina.com. Behalve te downloaden kaarten vinden we hier o.a. ook de tarieven en een formulier waarmee men on line een ligplaats kan reserveren.

Gravelines

We zetten onze tocht voort en arriveren te Gravelines. Voor dit historische, goed bewaard gebleven kuststadje ontwierp de grote meester Vauban destijds de indrukwekkende vestingen. Aan de rivier de Aa bevindt zich nu de jachthaven, waarover enige informatie op de stedelijke site www.ville-gravelines.fr te vinden is.

Calais

Na Gravelines komt Calais in zicht. De plaatselijke kamer van koophandel heeft deze stad een goede website bezorgd (mairie-calais.fr). Er zijn links naar de toeristische dienst en de haven, met o.a. een zeer duidelijke, uit te vergroten kaart. Ook de jachthaven van Calais met z’n 250 ligplaatsen wordt hier beschreven.

Eurotunnel

Goed uitkijkend voor de vele ferryboten varen we langs de prachtige krijtrotsen van de Côte d’Opale. Ongemerkt glijden de buizen van de Eurotunnel (www.eurotunnel.fr) onder de kiel door. Het Kanaal is hier op z’n smalst. Engeland met z’n “White Cliffs of Dover” is niet ver weg. Reeds eeuwen werd er van tunnels, bruggen en andere verbindingen gedroomd. Tussen 1880 en 1882 werd aan Franse en Britse zijde zelfs in totaal 3.800 m tunnel geboord. Nieuwe pogingen volgden in 1922 en 1960. Pas in 1994 werd de Kanaaltunnel echter werkelijkheid. Wie meer over alle dwaze en meer realistische plannen wil weten, moet beslist het Musée du Transmanche nabij de prachtige Cap Blanc-Nez bezoeken.

Boulogne-sur-Mer

Na het ronden van deze “witte neus” gaat de tocht verder naar Cap Gris-Nez, langs de badplaats Wimereux naar Boulogne-sur-Mer. Dit is niet alleen de grootste vissershaven van Frankrijk, maar ook een belangrijke handels- en ferryhaven. Nabij het oude, ommuurde centrum bevindt zich de jachthaven. Wegens plaatsgebrek wordt die binnenkort met 220 plaatsen in de Port Napoléon uitgebreid. Op de haven-website www.portboulogne.com is hier alles over te lezen, samen met uitgebreide informatie over stad en haven. Boulogne-sur-Mer is ook beroemd om z’n Centre Nationale de la Mer Nausicaà (www.nausicaa.fr) waar de zee, de vissen en onderwaterflora worden gepresenteerd.

Etaples en Le Touquet

Het drukke stadje Etaples beschikt over een interessant visserijmuseum in een oude verkoophal (www.musee-marine-etaples.asso.fr). Ook is er een jachthaven met 170 ligplaatsen (cn.canche.free.fr). Een heel andere, aparte sfeer hangt in de dichtbij gelegen badplaats Le Touquet Paris-Plage, die met z’n grote villa’s en groene lanen een beetje Brits aandoet (www.letouquet.com).

De baai van de Somme

Le Crotoy en St. Valéry-sur-Somme. Varend in zuidelijke richting komen we nu bij de monding van de rivier de Somme. Bij eb is hier een uitgestrekte vlakte, die bij opkomende vloed weer razendsnel met water is bedekt. Dit beschermd gebied is een waar vogelparadijs. De kleine plaatsjes en jachthaventjes hebben geen eigen website, maar veel informatie is te vinden op www.somme-tourisme.com en www.anzac.org. In Le Crotoy vond Jules Verne inspiratie, net als de schrijfster Colette. Er is hier ook een jachthaven. In 1066 vertrok de invasievloot van Willem de Veroveraar vanuit St. Valéry-sur-Somme naar Engeland. De oude bovenstad is omwald. Aan de jacht- en vissershaven in de benedenstad ligt het stationnetje van de “Chemin de fer de la Baie de Somme”, die nog steeds met stoomtreinen rijdt (www.chemin-fer-baie-somme.asso.fr). De tijd lijkt hier werkelijk te hebben stilgestaan!

Boven-Normandië

Nu komt de kust van Normandië in zicht. Aan elkaar gegroeid langs de monding van de Bresle liggen hier de steden Mers-les-Bains, Eu (www.ville-eu.fr) en Le Tréport (www.ville-le-treport.fr). We vinden hier de hoogste kliffen van Frankrijk en ook prachtige villa’s in Art Déco stijl. Le Tréport heeft een jachthaven, maar zonder website.

Dieppe

Een tussenstop in Dieppe is de moeite waard. Deze boeiende stad is innig verbonden met het water en beschikt over vier havens. Voorbeeldig is de plaatselijke website (www.mairie-dieppe.fr). We vinden hier een interactieve kaart waarmee de stad – door panoramische presentaties en gewone foto’s – al is te verkennen. Dankzij een webcam zien we vanachter de computer wat voor weer het ter plaatse is. Ook alle gegevens over de jachthaven van Dieppe (tarieven, uitrusting, kaart, getijden e.d.) worden op deze site vermeld.

NWFrance2.jpg (7686 bytes)Saint-Valéry-en-Caux

Met de boot tot in het hart van de stad varen. Dat kan in Saint-Valéry-en-Caux (saintvalery.free.fr). Het is een vriendelijk stadje tussen de krijtrotsen. De plaats van de vissersboten is achter de sluis grotendeels ingenomen door plezierjachten.

Fécamp

Beslist de moeite waard is een bezoek aan Fécamp, een belangrijke vissersplaats met een mooie jachthaven. Veel informatie vinden we op de site van de plaatselijke kamer van koophandel (www.fecamp.cci.fr). Alle bezienswaardigheden van Fécamp worden beschreven op www.ville-fecamp.fr. Hier staan ook de gegevens over de jachthaven. Als u aangemeerd ligt, moet u beslist het dichtbij gelegen Palais Bénédictine bezoeken. Dit is geen paleis, noch een benedictijnenklooster. Een wat excentrieke ondernemer, Alexandre Le Grand, bouwde in 1888 voor zijn likeurfabriek dit schitterende gebouw, dat nu gedeeltelijk een kunstmuseum is. Likeur proeven kan er ook!