Van Ramsgate naar Portsmouth

Zuid-Oost Engeland is een aantrekkelijke bestemming voor een vaarvakantie. Op slechts enkele uren van onze kust liggen Ramsgate en Dover, terwijl de historische havensteden op weg naar Portsmouth zeer bezienswaardig zijn. Het internet geeft veel informatie over dit maritieme gebied.

Dankzij het internet is het voorbereiden van een vaarvakantie een stuk gemakkelijker geworden. Het lezen van een paar reisgidsen is een goede start, maar de informatie op het net is meestal actueler. Wie Zuid-Oost Engeland als reisdoel kiest, kan terecht op de website van de British Tourist Authority ( www.visitbritain.com). Hoewel deze organisatie de gemiddelde toerist prima informeert, is men helaas vergeten dat er ook watersporters met jachten bestaan. Daarom vertrok Varen voor U op een virtuele vaartocht via Ramsgate naar Portsmouth.

Ramsgate

Op zo’n 60 mijl van Oostende ligt Ramsgate. De lokale overheid van deze stad heeft een zeer goede website ( www.ramsgatemarina.co.uk ) over haar “marina”. Behalve een agenda, een overzicht van de uitrusting en een tarievenlijst zijn ook een beschrijving van de naderingsroute en een getijdentabel opgenomen. Eigenlijk precies zoals het hoort. On-line reserveren van een ligplaats is mogelijk, ook voor bezoekers.

De jachthaven-website maakt deel uit van de site van Thanet District Council ( Margate, Ramsgate en Broadstairs ), waarop veel toeristische informatie – gedeeltelijk ook in het Nederlands – over de streek te vinden is. Binnenkort wordt hieraan nog een foto-album over de te Ramsgate gehouden Power Boat Grand Prix toegevoegd.

Dover en Folkestone

Varend langs de witte krijtrotsen komt Dover met z’n indrukwekkende kasteel van Willem de Veroveraar in zicht. De website van deze drukke Kanaalhaven ( www.doverport.co.uk ) geeft veel uitleg over ligplaatsen voor vrachtschepen en grote cruiseschepen. Wat de jachthaven betreft, beperkt de “Port of Dover” zich tot het geven van algemene informatie met telefoonnummers en radiokanalen.

Net als in Zeebrugge is enkele jaren geleden in Folkestone een Russische “Foxtrot” onderzeeër opgedoken. Deze kan worden bezocht en heeft bovendien ook z’n eigen website ( www.sovietsub.co.uk ).

Eastbourne

Eastbourne doet z’n uiterste best om toeristen aan te trekken. De kustplaats heeft ambitieuze plannen om het aantal ligplaatsen uit te breiden en voert een soort nek-aan-nek race tegen Brighton. Watersporters zijn meer dan welkom in Sovereign Harbour, een tamelijk nieuw jachthavenproject, dat zowel ligplaatsen vóór als achter de sluizen biedt. Behulpzaam is de website ( www.sovereignharbour.co.uk ), die op een praktische manier de watersporter goed informeert.

Newhaven

Newhaven heeft sinds mensenheugenis een ferryverbinding met het Franse Dieppe. Gezien het Continent hier nog vrij nabij is, werd in de vorige eeuw een indrukwekkend verdedigingsfort gebouwd. Dit domineert de kustlijn en is tegenwoordig te bezoeken ( www.newhavenfort.org.uk ). Newhaven doet echter weinig moeite om jachten naar z’n haven te lokken.

Brighton

Een echte badplaats, volgens sommigen “the home of the English seaside”. Dankzij de Pier, de boulevards langs de zee en het in exotische stijl gebouwde Royal Pavilion ademt Brighton een bijzondere sfeer uit. Wie deze stad zonder aan te meren passeert, mist een hele ervaring. Op haar site verwelkomt Brighton haar bezoekers in zes talen, waaronder het Nederlands ( tourism.brighton.co.uk ).

Met 1300 ligplaatsen beschikt Brighton momenteel over de grootste jachthaven van het Verenigd Koninkrijk ( www.brighton-marina.co.uk ). Voor de uitbating zorgt het privébedrijf Premier Marinas ( www.premiermarinas.co.uk ), dat o.a. ook jachthavens in Chichester, Falmouth en Port Solent bij Portsmouth beheert.

Littlehampton

Littlehampton beschikt over een overheidshaven ( www.littlehampton.org.uk ) en een privémarina ( www.littlehamptonmarina.co.uk ). Beide genoemde websites bieden de nodige informatie over de haven, hoewel de privépagina een stuk commerciëler is.

Chichester

De baai van Chichester is een grote natuurlijke haven ( www.conservancy.co.uk ), waaraan verschillende jachthavens zijn gelegen. Behalve Chichester zijn dat o.a. Emsworth, Langstone, Bosham, Northney en Itchenor.

Emsworth beschikt over een getijhaven die bij eb voor een deel droogvalt. Om een idee van dit oude vissersstadje te krijgen, kan men de door Gill Clark ontworpen, virtuele wandeling maken website.lineone.net/~gill.clark/portfolio/sites/sites.htm ).

Premier Marinas is ook in Chichester actief, evenals de MDL-groep die een marina in Northney beheert ( www.mdlmarinas.co.uk ). Zeer informatief is de site van een derde marina, Sparkes ( www.mdlmarinas.co.uk/mdl-sparkes-marina/ ). Alle nodige inlichtingen worden hier op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Handig zijn de interactieve kaart van de haven en een te downloaden zeekaart die goed van pas komt bij het binnenvaren.

Portsmouth

Al klikkend met de muis arriveren we in Portsmouth, traditioneel de thuishaven van de Royal Navy en tegenwoordig een maritiem Mekka ( www.portsmouthharbour.co.uk ). Zeer bezienswaardig is de Historic Dockyard, een uitgestrekt scheepvaartmuseum dat drie historische oorlogsschepen herbergt ( www.flagship.org.uk ).

Het oudste vaartuig uit de collectie is de “Mary Rose”, een oorlogsschip dat in 1545 na 35 jaren dienst in de golven verdween en in 1982 van de zeebodem werd geborgen ( www.maryrose.org ).

De kiel van HMS “Victory” werd in 1759 gelegd, een jaar nadat Horatio Nelson werd geboren. De driemaster werd later het vlaggeschip van de beroemde admiraal, die er tijdens de slag bij Trafalgar in 1805 ook op zou sneuvelen. Het derde vaartuig in de Historic Dockyard is de HMS “Warrior” uit 1860, het eerste oorlogsschip met een ijzeren romp ( www.hmswarrior.org ). Dankzij onderwijzers en leerlingen van het St. Vincent College te Gosport kunnen we op beide laatste schepen een uitgebreide, virtuele toer maken ( www.stvincent.ac.uk/1797/Victory en www.stvincent.ac.uk/Warrior/index.html ).

Portsmouth is behalve een marine- ook een watersportcentrum. In een straal rond de stad liggen zo’n twintig jachthavens, waarover het nodige is te lezen op de 700.000 bladzijden van de Hampshire County Council ( www.hants.org.uk/leisure/coast/harbours ).

Gosport

Aan de overkant van Portsmouth Harbour ligt Gosport, een stad met een al even groots maritiem verleden. Een bezoek aan het Royal Navy Submarine Museum is beslist de moeite waard. Op het net geeft dit instituut al een mooie virtuele rondleiding ( www.rnsubmus.co.uk ). Nog niet zo lang open is het unieke Hovercraft Museum ( www.hovercraft-museum.org ), dat toch al over een collectie van 35 kleine en grote luchtkussenvoertuigen beschikt.

Algemene informatie

Behalve bovenstaande, plaatselijke informatie zijn er ook nog websites over de “South East” met meer algemene inlichtingen voor watersporters:

UK Harbours Directory

Hoewel de naam veelbelovend is, betreft deze site ( www.harbours.co.uk) alleen enkele havens aan de Solent en de Britse Zuidkust. Per haven vinden we een foto, wat algemene inlichtingen, de VHF-kanalen en telefoonnummers.

HM Customs and Excise

De Britse douane vertelt op haar website ( www.hmrc.gov.uk/ ) precies aan welke verplichtingen bezoekende schippers moeten voldoen. Ook is er een lange lijst van douanekantoren.

Oude havens, pittoreske straatjes en een prachtige natuur. Zuid-Oost Engeland heeft iedereen iets te bieden. De tijd van toen is nooit ver weg en de Britten doen hun best alles zo mooi mogelijk te restaureren of te bewaren. Maar ook voor wie al die dingen van vroeger minder zeggen, is er veel te zien en te beleven.