Varen in Kroatië

Het machtige Kroatië. Een mens kan er maar niet genoeg van krijgen. De uitgestrekte kust met meer dan 1.200 eilanden is dan ook een zeldzaam paradijs, zeker voor wie houdt van varen en watersport. Deze keer trok Varen op uitnodiging van de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme naar het kustgebied tussen Istrië en Dalmatië: de Golf van Kvarner. Wondermooie eilanden, indrukwekkende zeezichten, intieme baaien, historische stadjes, een mondain kuuroord en moderne jachthavens. Ronduit een droom om te beleven.

De Golf van Kvarner bevindt zich ten zuiden van Istrië en haar diep water maakt het mogelijk voor zeeschepen om de havenstad Rijeka te bereiken. Het gebied kent verschillende grote en kleinere eilanden, waarvan de meest opvallende Cres, Lošinj, Krk en Rab zijn. De geografische streek Kvarner loopt een heel stuk door in het binnenland, een bergachtig gebied met ongerepte wouden en grote wilde dieren waaronder beren en arenden. De kuststreek nabij Istrië is meer verstedelijkt, met ten westen van Rijeka erg mooie en soms historische badplaatsen. De eilanden van de golf zijn erg ruraal en over het algemeen groener dan de meer zuidelijke gelegen Dalmatische archipel. De architectuur van dorpen en stadjes is dikwijls pittoresk, met de Adriatische Zee en haar azuurblauwe baaien als alom tegenwoordig decor.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Uitstekende jachthavens

Overal in de golf zijn jachthavens en grote en kleine stadshavens beschikbaar voor de pleziervaarder, zowel op de belangrijke eilanden als op het vasteland. De infrastructuur van de jachthavens is over het algemeen zeer goed, met nette steigers, nutsvoorzieningen, sanitair, winkels, restaurants en service voor onderhoud en herstelling. Op aanvraag is er assistentie bij het aanmeren. Vele jachthavens zijn gans het jaar geopend. De havenmeester wordt opgeroepen via VHF-radio op kanaal 17, en in Rijeka is een SAR-dienst. De haventjes liggen meestal in de beschutting van baaien en zijn soms relatief ondiep. Een goede pilot, zoals Imray Pilot Croatia, Slovenia & Montenegro, is dan ook aangewezen.

Boot huren

Van kleine planerende sportboten tot grote zeegaande jachten, werkelijk alle soorten boten kunnen ter plaatse worden gehuurd. Chartersteigers met zeegaande jachten vind je in de meeste grote jachthavens, terwijl tal van bedrijfjes kleinere boten aanbieden zoals bowriders en kajuitjachtjes. Ze worden doorgaans per week verhuurd (van zaterdagavond tot zaterdagochtend). De tarieven variëren volgens het seizoen en een waarborg wordt gevraagd, net als een geldig stuurbrevet (ook voor zeiljacht), en indien er een radio aan boord is een VHF bedieningscertificaat. Wie niet over een stuurbrevet beschikt kan in de grotere centra ter plaatse een Kroatisch brevet behalen, dat binnen enkele dagen wordt afgeleverd.

Bereikbaarheid

Wie naar Kvarner wil reizen met het vliegtuig kan de regio rechtstreeks aanvliegen via de luchthaven van Rijeka (Krk). Met de auto is Kvarner het eerste eilandengebied onder Slovenië, en zoals in heel Kroatië is de streek voorzien van een uitstekende wegeninfrastructuur. Onder Rijeka geeft een viaduct toegang tot het eiland Krk, waarna een goed georganiseerde ferrydienst je naar de andere eilanden overzet. Minder bekend is dat er tegenwoordig ook een luchtvaartdienst is met watervliegtuigen, de European Coastal Lines (www.ec-air.eu). De Havilland- en Grumman-toestellen met een twintigtal zitplaatsen die de eilanden van de kust met elkaar verbinden.

Mondain Opatija

Een totaal andere wereld dan de karakteristieke, rurale eilandjes onder de kust, treffen we aan op het vasteland van Kvarner op het schiereiland Istrië. De hoofdstad Rijeka en voor wat betreft het toerisme, de mondaine badplaatsen Lovran en Opatija. Gesitueerd op een bergflank die afdaalt in zee, ontdekken we riante stadsvilla’s, monumentale gebouwen en verzorgde, schaduwrijke parken en fonteinen die dateren uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd. Opatija was dan ook een badplaats en een kuuroord van de high society, en ademt nog altijd de sfeer van grandeur. Vandaag telt het historisch stadje 7.850 inwoners. De kustlijn is voorzien van een schilderachtige wandelpromenade van 12 kilometer. De azuurblauwe zee biedt machtige vergezichten op de eilanden Cres en Krk, en langs het vasteland de stad Rijeka.

ACI Marina Opatija

In 1990 opende ACI een jachthaven in Ičići bij Opatija. Deze faciliteit biedt ligplaats voor 296 jachten met een max. lengte van 32,5 m. Ze is beschermd door een L-vormige havenmuur en gans het jaar geopend. Het sanitair is recent vernieuwd en er is een kraan van 15 ton en een parking voor winterstalling. Verder beschikt ACI Marina Opatija over alle moderne voorzieningen, inclusief wasserette, kleine supermarkt en restaurant.

Rab

Het eiland Rab heeft een oppervlakte van ruim 93 vierkante kilometer en is een van de groenste eilanden van de Adriatische Zee. Het is bedekt met naaldbossen en heeft mooie zandstranden, terwijl het geniet van een mild klimaat, door heuvels beschermd van de koude winden van het Velebit-gebergte. Met haar historische hoofdstad, weelderige baaien en mooie zandstranden is Rab een erg populaire vakantiebestemming.

Het grootste stadje op het eiland, de hoofdstad Rab, staat vol middeleeuwse gebouwen die dateren van de periode van de Venetiaanse overheersing. Delen van de oude stadswal zijn nog steeds te zien. Gelegen op een schiereilandje overheersen machtige zeezichten de achtergronden van de stad. Op het eiland zijn nog veel meer idyllische plekken, zoals Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga en de zandstranden van Lopar.

Zon en zee

Rab is een van de populairste vakantiebestemmingen van de regio, met 25.000 toeristen per dag in de zomervakantie. De prachtige natuur en de vele stranden en baaien zijn het uitgelezen terrein voor de meest uiteenlopende recreatie, waaronder mountain bike, trekking, watersporten, duiken en paint ball. Bootexcursies vanaf Rab naar nabijgelegen nationale parken, hengelpicknicks of een tochtje rond het eiland zijn eveneens populair. Het Middeleeuwse Rab is boeiend voor wie geschiedenis en cultuur wil opsnuiven, niet enkel de monumenten en belforttorens maar ook musea en galerijen en artisanale ateliertjes. Het Middeleeuws festival in de stad Rab, met ridderspelen en schutterstoernooi, trekt jaarlijks massa’s toeschouwers. Zoals overal aan de Kroatische kust kan ook op dit eiland lekker gegeten worden, met de typisch Adriatische keuken met dagverse waren uit zee en van het platteland. Rab staat tevens bekend voor het bloeiend nachtleven, met pubs, bars en discotheken.

Middeleeuwse stad Rab

Tussen de historische gebouwen en de Venetiaanse huizen, eeuwenoude kerken en vier belforttorens van de stad Rab, vind je gezellige stadsparkjes en pleintjes waar het heerlijk toeven is. Tussen de zuilen van de ruïne van de St-Johns kerk worden concerten georganiseerd. Op onverwachte plekjes openbaren zich schitterende zeezichten, terwijl een machtig uitzicht over het eiland en de zee te bewonderen is vanaf de Toren der Dapperen. Het meest adembenemende uitzicht over dat deel van het eiland en de pittoreske stad vind je echter vanaf het terras van een eenzaam restaurant op een bergtop ten oosten van de stad: Kamenjak.

Varen

Op het eiland zijn veel huizen te huur met een private steiger aan het water, ideaal voor een vakantie met de boot. Er zijn twee grote jachthavens en verschillende kleinere, en het eiland heeft ook zeven verschillende scheepswerven waar zowel traditionele houten boten gemaakt worden als luxueuze jachten. Het eiland is, zoals heel de Kroatische kust, ook erg geschikt voor een vakantie met de eigen zeil- of sportboot op de trailer. Rab is per auto vanaf het vaste land het snelst te bereiken via Stinica. Daar neem je de ferry Stinica – Mišnjak, een tocht van amper 15 minuten. Een andere optie is om de landbrug naar het eiland Krk te nemen, en in Valbiska, de ferry naar Lopar aan de noordkant van het eiland Rab. In de meeste jachthavens zijn echter boten te huur, en dat bespaart een lange rit met de trailer.

ACI Marina Rab

De tweede grootste jachthaven van het eiland is ACI Marina Rab, gelegen in de stadshaven van Rab. Deze faciliteit heeft 142 ligplaatsen voor jachten tot 20 meter en de haven heeft een max. diepte tot 5 meter. Volgens de havenmeester kunnen er bij uitzondering ook jachten tot 25 m worden ontvangen. Marina Rab is goed beschermd tegen de meeste condities, al kan een sterke zuidenwind zorgen voor een oncomfortabele en soms gevaarlijke vloed. Daarom is de jachthaven slechts geopend van april tot november. De toegang over water loopt door een zeemijl brede opening tussen het eiland O. Dolin (Z) en Rt. Frkanj (N). Een muur die verbonden is met een rots, 500 meter ten ZW, beschermt de haven enigszins van de zuidenwind. Bezoekers kunnen een van de vier steigers gebruiken aan de zuidkant. Deze ACI jachthaven beschikt over alle moderne faciliteiten waaronder sanitair, een bar en een superette. Er is een slipway en herstellingen zijn in beperkte mate mogelijk (kraan 10 T). De meeste pleziervaartuigen die hier aanmeren zijn tussen 10 en 12 meter. In 2015 zag Rab twintig Belgische jachten (een licht stijgende trend), allen transit.

Lopar: het Kroatische Copacabana

Het noorden van Rab herbergt een van haar grote toeristische trekpleisters: het schiereiland Lopar met zijn kale heuvels en grillige, schilderachtige baaien en inhammen met azuurblauw en turkoois water. Ten zuiden van Lopar ligt San Marino, een modern badplaatsje aan een grote, ondiepe baai met stranden die ook wel ‘Paradise Beach of ‘Copacabana’ worden genoemd. Dit is het paradijs bij uitstek voor zonnekloppers. In dit gebied zijn twee haventjes, en meer ten westen ligt de grote jachthaven van Supetarska Draga.

ACI Marina Supetarska Draga

Met 328 ligplaatsen is ACI Marina Supetarska Draga veruit de grootste jachthaven van Rab. Ze ligt in het NW van het eiland en is dankzij de goede bescherming gans het jaar geopend. Er is minder beschutting bij een sterke noordwester. De jachthaven biedt plaats voor vaartuigen tot 20 m en met een diepgang van max. 3 meter. Supetarska Draga is een zeer moderne jachthaven met voorzieningen waaronder twee restaurants, winkel, een service station, een kraan (10 T) en een busverbinding met de stad Rab. In 2010 werden er nieuwe steigers bijgebouwd, en dit jaar worden alle steigers vernieuwd en komt er onder meer extra parking en een kraan met hijsvermogen van 20 ton.

Krk

Zoals Cres behoort Krk tot de grootste eilanden van de Kroatische kust. Krk is met het vasteland verbonden via de Krčki Most, een viaduct van 1,3 km lang dat in 1980 geopend werd. Het eiland huisvest ook de internationale luchthaven van Rijeka, een belangrijke aanvlieghaven voor toeristen die Kvarner bezoeken. Het landschap van Krk is erg verscheiden, zowel met dichte bossen als kale en rotsachtige delen. Het hoogste punt is de Obzova (568 m) in het oosten. Het westen heeft een rijke bodem en er zijn langs alle kanten van het eiland inhammen en baaien, met in de baai van Punat de oudste en een van de grootste jachthavens van Kroatië.

De stad Krk telt 5.491 inwoners en is van cultuurhistorische betekenis voor de Kroatische literatuur. Vlakbij Krk is een grote binnenbaai van 3 km lang en anderhalve km breed, toegankelijk via een kanaal: de baai van Punat. Aan de oostkant van dit water ligt het stadje Punat en aan de noordkant Kornić. Een klein eilandje (Košljun) in het midden van het water herbergt een franciscanenklooster met een heilige grot. In deze mooie baai is een lange kabelbaan voor waterski en wakeboard, en de indrukwekkende Marina Punat.

Marina Punat

De op twee na grootste jachthaven van heel Kroatië (na Marina Dalmatia in Zadar en Marina Frappa bij Šibenik) is de jachthaven van Punat op Krk. Het is tevens de oudste jachthaven van het land, geopend in 1964. De faciliteit heeft maar liefst 1.000 ligplaatsen voor jachten tot 45 meter en een diepgang tot max. 3 meter. 20 percent van de steigers bestaat uit charterjachten. Marina Punat biedt ook winterstalling voor 400 boten. Door haar natuurlijke omgeving is ze uitstekend beschermd tegen alle condities. Jachten hebben toegang via de smalle doorgang, twee zeemijl ten oosten van de stad Krk, een kanaal gemarkeerd met rode en groene boeien. Transitjachten kunnen normaal gezien afmeren aan het meest noordelijke ponton. Ruime faciliteiten vinden we hier, met café, bar, restaurant en hotel, supermarkt, sanitair en wasserette, een bankautomaat en verhuur van scooters en auto’s. Er is een werf met een lift van 100 ton, een slipway en een kraan (10 T), terrein waar ook alle mogelijke onderhoud- en herstellingswerken worden uitgevoerd. De toegang is goed beveiligd met elektronische ingangskaart. Er zijn bussen naar Krk stad en Rijeka, en een taxi naar de luchthaven (30 km). De laatste jaren gebruiken steeds meer Belgen deze jachthaven. Op wandelafstand ligt hotel Kanajt Punat, een luxueus hotel in klassieke architectuur op de heuvel die uitgeeft op de machtige baai. Omgeven met olijfgaarden en voorzien van prachtige kamers met indrukwekkend uitzicht, en een gastronomisch restaurant, is het een geliefde plek voor pleziervaarders die Krk bezoeken via Marina Punat.

Waterski kabelbaan Punat baai

Op Krk, eveneens in de baai van Punat, vinden we een van de langste kabelbanen voor waterski en wakeboard van de hele regio: Wakeboard Cable Krk. De kabel is 650 meter lang en trekt skiërs aan een gemiddelde snelheid van 30 km/uur. De max. snelheid is 50 km/uur (monoski). De infrastructuur werd geopend in 2000 en is ideaal voor de beginnende watersporter. Ieder jaar, zo vertelde ons de verantwoordelijke, komt ook een grote groep Vlaamse jeugd in Punat baai een spetterende vakantie beleven.

Cres & Lošinj

In het oosten van de Golf van Kvarner vinden we twee lang uitgerekte eilanden: Cres, en ten zuiden ervan Lošinj. Mooie, groene heuvels en olijfgaarden kenschetsen dit gebied, met tal van baaien en inhammen een paradijs voor watersporters. Karakteristieke stadjes met gezellige riva’s en vissershaventjes maken het plaatje compleet. De kust van Lošinj is tevens het territorium van een grote kolonie dolfijnen.

Dit 66 kilometer lange eiland wordt gedomineerd door bergen en heuvels van noord naar zuid met als hoogste punt Gorice (648 m). Ongeveer in het midden ligt het zoetwatermeer Vrana, dat dient om het eiland van drinkwater te voorzien en daarom niet toegankelijk is. De grootste plaats op het eiland is het gelijknamige stadje Cres, dat 2.234 inwoners telt en gelegen is aan een baai aan de oostkant. Op het eiland bevindt zich een belangrijke ganzenkolonie. Cres is vanaf Krk met de wagen te bereiken met de ferry die van Valbiska (Krk) naar Merag (Cres) vaart. In Osor is Cres via een draaibrug verbonden met het eiland Lošinj. Uitgestrekt en met veel inhammen, wordt dit eiland haast doormidden gesneden door een enorme binnenbaai, met aan de zuidkant het havenstadje Mali Lošinj. Er is een vlieghaven die bereikbaar is vanuit Zagreb.

ACI Marina Cres

Wie aanmeert in de ACI jachthaven van Cres komt terecht in een van de mooiste faciliteiten van de regio, met kraaknette gebouwen in palladiaanse stijl op een kaai met netjes gesnoeide hagen en yucca’s. De jachthaven ligt in het zuiden van de baai van Cres op ongeveer een kilometer van de stad. Ze heeft 473 ligplaatsen voor jachten tot 25 meter en diepgang tot vijf meter en biedt goede beschutting in alle condities en is gans het jaar geopend. ACI Marina Cres heeft de meest moderne voorzieningen, waaronder café, superette, wasserette en appartementen. Er is een werf met parking voor 120 boten, een mobiele kraan van 30 ton en een vaste kraan van 10 ton. De meeste herstellingswerken worden er uitgevoerd.

Dolfijneneiland Lošinj

Een verrassing is het minder bekende eiland Lošinj. De grillige geografie met de grote binnenbaai en de vele bochten, inhammen en schiereilandjes, vertegenwoordigt een prachtig vaargebied. Een paradijs voor watersporters zowel met beschut water als met rechtstreekse toegang tot de Adriatische Zee. Mali Lošinj is een aangenaam stadje met een lange riva, gezellige bars en restaurants en goede haveninfrastructuur waar niet alleen jachten maar ook sportboten en RIBs kunnen worden gehuurd. In het oosten van het eiland vinden we riante luxehotels aan het water, zoals het Bellevue en Alhambra, terwijl de omliggende zee het territorium is van een kolonie van liefst 160 dolfijnen. Hotels als het Bellevue en Alhambra liggen aan de baai van Cikat, ten westen van Mali Lošinj. Oorspronkelijk daterend uit de tijd van Tito zijn ze helemaal gemoderniseerd en voorzien van de meest luxueuze voorzieningen, met luxe suites, gastronomische restaurants, wellness en spa in een decor van fijne marmers, terrassen met adembenemende uitzichten en mogelijkheid tot huren van sportboten en jachten ter plaatse.

De Apoxyomenos van Lošinj

Uit de kust van dit mooie eiland, nabij het onbewoonde Vele Orjule, werd nog niet zo lang geleden op de zeebodem een intact bronzen beeld uit de Griekse oudheid gevonden: de Apoxyomenos van Lošinj. Het beeld dateert uit de 1ste of 2de eeuw voor Chr. en stelt een Griekse atleet voor. Het werd per toeval ontdekt door de Belgische duiker Jean Wolters. Het kanaal van Lošinj was in de oudheid een handelsroute, en het beeld zou uit een scheepswrak komen, maar daar werd geen enkele restant van teruggevonden. Deze Apoxyomenos wordt beschouwd als de best bewaarde ter wereld en in Lošinj zijn ze er dan ook erg trots op.

Tekst: Koen Vanderpoorten
Info: www.croatia.hr
Verschenen in VAREN februari 2016