Evi Van Acker voorlopig 4de in Laser Radial

Maandag keken de Vlaamse zeilfans reikhalzend uit naar de start van de Laser-competitie, met Evi Van Acker in de Laser Radial en Wannes Van Laer in de Men’s Laser. Een zonnige 21 graden en een overwegende zuidenwind tussen 11 en 12 knopen vormden de condities in de race circle van Escola Naval. Zowaar een Belgisch zomerweertje in de Braziliaanse hoofdstad. Speelden deze condities niet meteen in het voordeel van Van Laer, Evi Van Acker nam wel degelijk een sterke start in de openingsreeks van de zeilcompetitie. Al kon ze de lijn niet doortrekken in reeks 2. Dinsdag staan in beide klassen race 3 en 4 op het programma.

Evi Van Acker / Laser Radial

Stand na 2 reeksen: 4

Beste reeks: 2 (R1)

Volgende wedstrijddag: dinsdag 9/08

De Opening Heath in de damesklasse zorgde meteen voor vuurwerk, en Evi Van Acker was helemaal op de afspraak. Ze zette een knappe 2de plaats neer en moest enkel de Ierse Murphy laten voorgaan. Murphy die vier jaar geleden in Weymouth de bronzen medaille vanonder de neus zag weggesnoept door onze landgenote. De 2de plaats van Van Acker kwam er wel na diskwalificatie van de Litouwse Scheidt, die bestraft werd voor een fout bij de start. In de 2de reeks ging het de Gentse minder goed af en haalde ze slechts een 12de stek na een slechte start. Ze staat 4de na 2 reeksen. Lijia Xu (CHN), Olympisch goud in Londen 2012 , begint morgen als leidster aan de 2de wedstrijddag. De Nederlandse Bouwmeester staat op plaats 2.

Wannes Van Laer / Laser

Stand na 2 reeksen: 30

Beste reeks: 27 (R1)

Volgende wedstrijddag: dinsdag 9/08

Voor Wannes Van Laer heeft de eerste wedstrijddag vooral stof tot nadenken opgeleverd. De zeiler was niet bij de les en had de nodige moeite om de top 20 binnen te dringen. Maar topfavorieten als de Brazilaan Robert Scheidt en Nick Thompson (GBR) gaven aanvankelijk ook niet thuis. De 1ste reeks werden gedomineerd door de Kroaat Tonci Stipanović en de Rus Sergey Komissarov. De Kroaat lag bijna onafgebroken aan de leiding en stak de openingsrace netjes op zak, gevolg door Komissarov. De Nederlander Rutger van Schaardenburg kwam als 3de over de finish. Doch de 43-jarige Scheidt zette voor het thuispubliek al snel orde op zaken. In race 2 zeilde hij ijzersterk en hij kaapte de 1ste stek met verve weg. Na 2 reeksen rangschikt Van Laer pas 30ste. Hij zal zich stevig moeten herpakken wil hij nog enige kans maken op de Medal Race en de zo gegeerde top 8 plaats die hij in Rio op het oog heeft.

Info: www.sailing.org