Evi Van Acker strandt op 4de plaats

Onze landgenote Evi Van Acker is er in de Laser Radial Medal Race niet in geslaagd om alsnog een medaille weg te kapen. Na een penalty eindigde ze 6de, en ze werd 4de over alles. Een zuidooster van 14-15 knopen vormde alweer nieuwe condities voor de Laser-zeilers in dit Olympisch tornooi. Maar het belangrijkste was dat de wind aanwezig was en de Medal Race na een volledige dag uiteindelijk van start kon gaan.

Twijfelachtige penalty

De jury speelde meteen een hoofdrol in de Medal Race. Gele vlag en penalty voor Van Acker onmiddellijk na de start, met een strafrondje als gevolg. Ze moest in laatste positie vertrekken en kwam bovendien in de vuile wind terecht. Van Acker zou een boei geraakt hebben, maar ontkent dat met klem. Ondertussen had de Zweedse Olsson de leiding in de vloot genomen. Toch klom Evi naar de vijfde positie, maar grote medailleconcurrenten Rindom en Murphy moest ze voorlaten. Ook Bouwmeester zeilde in de kop van de vloot. Onze landgenote rondde de bovenboei als 7de. De ranking op dat moment: Olsson, Murphy, Young, Rindom, Bouwmeester en Scheidt.

Inhaalrace met risico

Van Acker koos resoluut voor de linkerkant, anders dan de andere favorieten, en nam dus risico. Dat bracht haar al snel naar de 4de positie. Op kop Olsson met een kleine voorsprong en daarachter Rindom, Murphy, Bouwmeester en Scheidt kort bij elkaar. Onderweg naar de onderboei werd het parcours ingekort door de wedstrijdjury.  Dan schrok Murphy, want Evi Van Acker zat plots achter haar in 3de positie.

Net geen voordeel

In de kopgroep lag alles kort bij elkaar. In de richting van de finish ontstond er een voordelige situatie voor Van Acker, toen ze buiten, links van de kopgroep, in de vrije wind snel achterstand goed maakte. Maar aan de boei verloor ze de voordeelregel op het nippertje en aldus kon ze de kopgroep niet inhalen. De afstand om nog oorlog te maken was op dat moment te klein geworden, en ze finishte uiteindelijk 6de. Een 2de plaats was voldoende geweest voor een bronzen medaille, want Rindom was pas 8ste. Maar het mocht niet baten.

Nederlandse Bouwmeester Olympisch kampioene

Marit Bouwmeester, een van de grote favorieten in de Laser Radial, hield de Medal Race prima onder controle en pakt het Olympisch goud. Murphy, die een sterke finale zeilde, snoepte het zilver af van Rindom, die als derde eindigt overall. Van Acker moet zich tevreden stellen met een 4de plek.

Bouwmeester pakt goud in Rio

Geen geluk

Het geluk zat Evi Van Acker zeker niet mee op deze Olympische Spelen. Ze werd geplaagd door dysenterie, maar desalniettemin vocht ze zich knap terug. De penalty bij het begin van de Medal Race was evenmin een cadeau. Met iets meer geluk en in goede gezondheid hadden deze Spelen er wellicht helemaal anders uitgezien. Onze landgenote keert terug naar huis met een 4de plaats, zwaar ontgoocheld. De vraag zal zich opdringen of ze nog verder gaat. En wat ons betreft kunnen we haar alleen maar aanmoedigen om inderdaad verder te gaan. De statistieken wijzen uit dat bijna een kwart van de zeilers op de Olympische Spelen tussen 30 en 40 jaar is, en er zeilt zelfs een vijftiger in Rio. Waarom zou ze dan geen vervolg breien aan haar mooie carrière en een gooi doen naar Tokyo 2020? In ieder geval genoeg stof om over na te denken.

Info: https://www.rio2016.com/en/sailing-schedule-and-results