M32 cats gebruikt om in acht gaststeden met gasten te zeilen

Tijdens de Volvo Ocean Race 2017-18 worden in 8 van de 11 gaststeden M32 catamarans ingezet om met gasten het water op te gaan. Elk team in de komende editie beschikt naast de Volvo Ocean 65 om de wereld mee rond te racen, tevens over een M32 catamaran als onderdeel van de sponsorinventaris. Het doel is om zoveel mogelijk sponsorrelaties, media- en gemeentelijke gasten tussen de etappes door het high performance zeilen te laten ervaren. 

Als vijfde van de 10 aankondigingen in 10 dagen maakt Race directeur Phil Lawrence bekend dat de M32 catamarans voor zowel het varen met gasten als voor de Pro-Am races zullen worden ingezet. De cats wegen slechts 510 kg en kunnen in bijna alle weersomstandigheden in stadionmodus worden gebruikt.

“Een van de meest onderscheidende kenmerken van zeilsportsponsoring is dat we onze gasten letterlijk op de bestuurdersstoel kunnen zetten om het echte werk aan den lijve te ondervinden. Deze mogelijkheid moeten we maximaal benutten in de zoektocht naar sponsors”, aldus Lawrence.

De aanwezigheid van de hoge adrenaline 32-voet wedstrijdcatamarans geeft het spektakel tijdens de laatste dagen in de gaststeden een boost. Op zaterdag voor de herstart worden ze namelijk voor de Pro-Am race ingezet. Dat gebeurt dichtbij het publiek, net als in een stadion.

“Gedurende de afgelopen Volvo Ocean Race hadden we 70.000 zakelijke gasten, die aan het evenement kwamen proeven. We willen zoveel mogelijk van deze bezoekers mee het water op nemen”, legt Lawrence uit, die voorheen directeur was van de Extreme Sailing Series, pionier in het stadionformat voor de zeilsport.

“We hebben gezien dat de tijdsdruk om de boten en bemanningen voor te bereiden op de volgende etappe de mogelijkheid tot zeilen met gasten beperkte. Vooral in aanloop naar de havenrace en herstart. Dat is de voornaamste reden om de M32 te introduceren. Ons bedoeling is om nog meer mensen die unieke ervaring op het water te geven, voor meer entertainment voor het publiek te zorgen en meer waarde voor de sponsors in de gaststeden te bieden.”

In 2014-15 kregen ruim 2.400 zakelijke gasten een plek aan boord van een Volvo Ocean 65. Door de uitbreiding met de M32’s zal dit aantal verviervoudigen tot bijna 10.000. De Race organisatie gaat elk team uitrusten met een wedstrijdklare M32 in zijn eigen kleuren. Dus zonder extra last te leggen op de toch al drukke periode voorafgaand aan de volgende start. Daarnaast wordt elke M32 met een RIB (rubberen motorboot) geleverd om de gasten te kunnen wisselen.

Deze ‘ready to go’ oplossing voor het gastzeilen versterkt het commitment van de Race om voor teams stress of extra organisatorische zaken te verminderen.

De M32, ontworpen door de Zweedse zeilers Göran Marström en Kåre Ljung, biedt een unieke combinatie van eenvoud en gebruiksgemak, gecombineerd met lichtgewicht constructie en sensationele performance.

“Deze samenwerking met de Volvo Ocean Race vind ik geweldig”, reageert Håkan Svensson, CEO Aston Harald AB en eigenaar van de rechten en het ontwerp van de M32 catamaran. “De Race heeft veel voor mij als sponsor betekend toen we met Berg Propulsion betrokken waren bij de 2008-09 en 2011-12 edities.”

“We gebruikten destijds de Volvo Ocean Race als zeer succesvol platform om zaken te doen. Dat resulteerde in een indrukwekkend investeringsrendement van 11:1 over een periode van 13 maanden. Dat heeft mij geïnspireerd om te doen wat we nu doen met de M32-klasse en de World Match Racing Tour. We creëren een platform voor de bredere markt en een weg voor zeilers die ambities richting de Volvo Ocean Race en professioneel zeilen hebben.”

Voor meer informatie over de M32 catamaran, ga naar www.m32world.com.

Deze week deed de Volvo Ocean Race belangrijke aankondigingen over een verandering in de regel ten aanzien van vrouwen in de race, een nieuwe crew communicator voor live social media updates vanaf de oceanen, de bouw van de achtste Volvo Ocean 65 en de introductie van de premium teamonderkomens om de ‘pitstraat’ ervaring in de Race dorpen te versterken.

De Race zal de komende week, te beginnen op maandag 17 oktober, nog eens 5 aankondigingen doen.

De video kan hier worden gedownload (Engels)