Opnieuw water in de Reep in Gent

Bijna zestig jaar na het dempen van de Nederschelde is de samenvloeiing van de Nederschelde en de Leie aan de Reep in Gent opnieuw een feit. Deze ochtend werd de aarden dam ter hoogte van de Wijdenaardbrug weggegraven en daardoor stroomt het water nu opnieuw tussen de gerenoveerde en vernieuwde kaaimuren aan de Reep. De komende weken wordt de omgeving nog verder afgewerkt. Op zaterdag 3 november volgt de officiële inhuldiging.

 

“Dit is een historisch moment”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Bijna 60 jaar geleden keerde Gent zich een beetje af van het water: de Nederschelde werd gedempt. Vlaanderen heeft 2,5 miljoen euro geïnvesteerd om het water opnieuw te laten stromen. De hele buurt onderging een gedaanteverwisseling en is nu ongetwijfeld een van de mooiste plekjes geworden in het historische centrum van Gent. Goed nieuws dus voor de bewoners, maar zeker ook voor de toeristen en de waterrecreanten.”

“Hier heb ik samen met zeer veel Gentenaars enorm naar uitgekeken”, zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw. “Water in een stad is ontzettend belangrijk. Het creëert een warme sfeer en verkoelt de stad. De Reep wordt een zalige plek om te wandelen of te vertoeven, en waar vroeger parking was, kan je nu varen”.

 

Langdurige voorbereiding

Om de Nederschelde te kunnen heropenen, waren een hele reeks ingrijpende werkzaamheden noodzakelijk. Jaren geleden werden al de Wijdenaardbrug, de Nieuwbrug, de Bavobrug en de Scaldissluis gebouwd. Het openleggen van de Nederschelde zelf begon eind 2016. De kaaimuren werden blootgelegd en vervolgens gerenoveerd of vernieuwd. Intussen werd ook de omgeving aangepakt: het Bisdomplein werd heraangelegd, aan de kant van de Bisdomkaai werd een verlaagde kade gebouwd, de wegenis en de riolering werden vernieuwd,… Tijdens de afgelopen weken startte de aannemer vervolgens met de graafwerken. Maar liefst 13.000 m3 aarde werd er weggegraven en vervolgens afgevoerd.

Bijna volledig klaar

De komende weken wordt er nog druk verder gewerkt: de leuningen worden geplaatst, de voetpaden worden afgewerkt, de scheepvaartsignalisatie wordt geïnstalleerd, … Zonder onvoorziene omstandigheden kan de wegenis aan de kant van de Reep ten laatste begin oktober opnieuw open voor het verkeer. Intussen wordt ook de Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt uitgebreid getest en klaargemaakt voor gebruik. Deze sluis zorgt ervoor dat kleine pleziervaartuigen het hoogteverschil tussen de Leie en de Nederschelde kunnen overbruggen en in de toekomst opnieuw een historische rondvaart in Gent kunnen maken.

Inhuldiging op zaterdag 3 november

Op zaterdag 3 november 2018 wordt de omgeving feestelijk geopend. In de voormiddag is iedereen welkom voor het officiële inhuldigingsmoment. Wie wil kan gratis mee op een historische rondvaart. Meer informatie over het evenement volgt later nog.

De kostprijs van de werken bedraagt 3,5 miljoen euro (waarvan ongeveer 2,5 miljoen euro voor De Vlaamse Waterweg nv, 500.000 euro voor de Stad en 500.000 euro voor Farys).