Top-10 plaats voor Emma Plasschaert na eerste Olympische zeildag

Moeilijke zeilomstandigheden op de eerste zeildag van de Olympische Spelen. In de baai van Enoshima waar de zeilwedstrijden doorgaan, kregen Emma Plasschaert en Wannes Van Laer vandaag te maken met een lichte en onstabiele wind. Emma zeilde vandaag twee races en sluit haar dag af op de 10de plaats, Wannes zeilde één race en is momenteel 33ste.

De eerste race van de dag was voor de Laser Radial Women, tijdens deze race kwam Emma Plasschaert als 10de over de finish. Na een uur wachten op meer wind, kon ook de tweede race voor de Laser Radial Women van start gaan. In het eerste rak (van start naar boei 1) van de tweede race had Emma de Nederlandse Marit Bouwmeester (die voorrang had) niet zien aankomen, hierdoor moest Emma twee strafrondjes (360°) varen en kwam ze pas als 38ste bij de eerste boei aan. Na een heuse inhaalrace kon Emma nog een 20 zeilsters inhalen en finishte ze als 17de. Met 27 punten achter haar naam staat Emma voorlopig 10de in de tussenstand.
De Duitse Svenja Weger eindigt haar eerste dag als leidster van het klassement gevolgd door de Deense Anne-Marie Rindom. De andere grote concurrente voor Emma, de Nederlandse Marit Bouwmeester, staat 18de in het klassement.

Ook bij de Laser Men kregen ze te maken met lastige zeilomstandigheden. Bij de keuze van de te zeilen koers, verwachtte Wannes Van Laer een wind die van links zou komen, maar deze wind liet langer op zich wachten dan gedacht. Hierdoor zat hij aan de verkeerde kant van het parcours, met een wind die toch nog van rechts kwam. Uiteindelijk kwam Wannes als 33ste over de finish. In de tweede race zat hij wel mee in de kopgroep van de vloot, maar door te weinig wind werd deze race geannuleerd.
Met nog 9 races te gaan voor de medaillerace is er nog niets verloren, laat Wannes weten.
Bij de mannen ligt de Fransman Jean Baptiste Bernaz aan de leiding.

Morgen (26 juli) staan er voor Emma en Wannes opnieuw 2 races op het programma. Wannes start om 5u Belgische tijd en Emma om 7u30.

Wat de zeilomstandigheden komende dagen zullen zijn, is afhankelijk van hoe dicht de voorspelde tyfoon zal passeren. Dit kan gaan van zo goed als geen wind, veel wind of zelfs naar condities die te zwaar zijn om in te zeilen.