Na jaren van voorbereiding en kwalificatie in het voorjaar, is het eindelijk zover voor Denis Van Weynbergh. Op zondag 10 november gaat hij in Les Sables-d’Olonne van start in de Vendée Globe, de vierjaarlijkse solo zeilwedstrijd rond de wereld zonder assistentie. Van Weynbergh is pas de tweede Belg ooit die eraan deelneemt, en hij wil de eerste landgenoot worden die deze wereldvermaarde wedstrijd ook daadwerkelijk uitvaart. “De voorbereidingen zijn goed verlopen en ja, alles loopt vlot”, reageert Van Weynbergh enkele dagen voor de start in een telefoongesprek. “Mijn doel is de Vendée Globe uitvaren, en als het kan in minder dan 93 dagen. De grootste uitdaging zie ik vooral in de Zuidelijke Oceaan en het passeren van Antarctica.” Vanaf 8 uur zondag verlaten de 40 skippers één voor één de raceponton in Les Sables-d’Olonne, elk drie minuten na elkaar. De race zelf begint om 13:02 uur. De start wordt live uitgezonden via verschillende kanalen, waaronder YouTube, de officiële website en de Facebook-pagina van de Vendée Globe.
De Vendée Globe samengevat:
· Solo: De deelnemers moeten de race alleen voltooien, zonder hulp van buitenaf of van een teamgenoot.
· 40 deelnemers: 14 internationale deelnemers en 11 nationaliteiten. Onder de geselecteerden bevinden zich ook 6 vrouwelijke skippers en twee zeilers met een beperking, wat de diversiteit benadrukt.
· Route: De race start en eindigt in Les Sables-d’Olonne, in het Franse departement Vendée. De zeilers varen de wereld rond langs de Zuidpool en de drie grote kapen: Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika), Kaap Leeuwin (Australië) en Kaap Hoorn (Zuid-Amerika).
· Non-stop: Zeilers mogen tijdens de race nergens aanmeren.
· Zonder hulp: Zij mogen geen enkele vorm van buitenhulp ontvangen, behalve digitale weerinformatie.
· Deze wedstrijd wordt gevaren in IMOCA 60 monohulls, met een lengte van ongeveer 60 voet (18,3 meter). De Vendée Globe vindt elke vier jaar plaats en de eerste editie werd georganiseerd in 1989.
Foto: Yann Riou