Team Brunel reeds blikvanger tussen varend erfgoed tijdens SAIL-IN Parade

De Team Brunel is amper anderhalf jaar oud, maar voer op woensdag 16 augustus reeds als blikvanger mee met de SAIL-IN Parade. De Nederlandse Volvo Ocean 65 koerste te midden van het varend erfgoed vanuit IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam. Eenmaal afgemeerd in de ‘Groene Oceaan’ van SAIL Amsterdam 2015, trok de nummer twee van de afgelopen Volvo Ocean Race veel bekijks.

“Het was een enorme belevenis”, reageerde Anne Schouten van Schouten Global, partner van Team Brunel, achteraf. Zij maakte de Parade mee aan boord van de Team Brunel. “Het heden en verleden kwamen bij elkaar. De schepen hebben vaak dezelfde tocht rondom de wereld afgelegd. Heel bijzonder.” Team Brunel mocht twaalf kilometer lang deel uitmaken van een armada aan Tall ships van over de hele wereld. Te samen met duizenden toeschouwerboten verplaatste de indrukwekkende stoet zich richting de Oranjehaven (IJhaven).

“We hebben de boot nu opengesteld voor het publiek en dat is leuk. Dat de Team Brunel bekend is, begin ik me vandaag echt te beseffen. Veel mensen willen de boot aanraken. Het leeft echt in Nederland”, aldus Gideon Messink, directeur van Sailing Holland.

Team Brunel ligt deze negende editie van SAIL Amsterdam afgemeerd in de ‘Groene Oceaan’ aan de Noordzijde van het IJ, langs de NDSM-werf. Daar kan het publiek kennismaken met innovatieve scheepsbouw in de setting van historische hellingbanen en scheepsbouwloodsen. Bezoekers zijn welkom om van 11.00 tot 23.00 uur in de officiële team base zelf de sfeer te ademen van de zwaarste zeilrace rondom de wereld voor teams. In de ernaast gelegen Volvo Ocean 65 cross section, tent met dwarsdoorsnede van de romp, kunnen ze zich laten informeren over de race, de ontberingen en de one design boot. Brunel-mensen staan klaar met informatie en merchandise artikelen van Team Brunel.

Bazelmans AVR zorgt voor alle audio en video om de race nog meer tot leven te brengen. Zo vertelt de film ‘Team Brunel in the Volvo Ocean Race’ het verhaal van de tweede plek van zevenvoudig deelnemer en Team Brunel-schipper Bouwe Bekking  en zijn mannen.

Sailing Holland vaart verder

Tijdens de Haagse Pit-stop van de twaalfde Volvo Ocean Race maakte Stichting Sailing Holland, eigenaar van Team Brunel, bekend verder te zullen gaan. Sailing Holland koopt een ‘racelicentie’, waarmee het door de Volvo Ocean Race als officieel zeilteam voor de volgende editie wordt erkend. Dat betekent dat de stichting inspraak heeft in de stopover locaties, boot en raceregels. Of in 2017 daadwerkelijk een Nederlands team op de startlijn ligt, staat hiermee echter nog niet vast. Op dit moment is Sailing Holland op zoek naar sponsors.

Foto: Robert Knibbe/Team Brunel