Klaar voor de winter!

Dat het einde van van het seizoen nadert is in veel jachthavens merkbaar. De eerste spullen worden van boord gehaald en mee naar huis genomen. Bokken worden in gereedheid gebracht om de boten winterstalling te geven.

Drie onderdelen
Het winterklaar maken van de boot bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: onderhoud van de techniek, de romp/dek, en het interieur. De techniek aan boord is misschien wel het meest vorstgevoelig en dus belangrijk om goed te beschermen. Maak best op voorhand een checklist. 

Strippen of niet?
Er zijn eigenaren die in het najaar hun complete boot strippen. Kussens, beddengoed, keukengerei, zeilgarderobe, lectuur, vorstgevoelige apparatuur…je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt van boord gehaald. Anderen zijn er wat makkelijker in. Bekijk welke onderdelen in jouw boot vorst- en vochtgevoelig zijn.

Sommige verzekeraars verplichten om in ieder geval alle eenvoudig verwijderbare kostbare spullen op een veilige plaats op te bergen. 

Ventileren
In het winterhalfjaar ontkom je niet aan condensvorming aan boord. Allerlei spullen voelen klam aan. Gelukkig zijn er goede zogenaamde vochtvreters, maar het blijft verstandig om met regelmaat even te ventileren. Zet op een mooie, droge winterdag alles even lekker open. Verluchting is zeer belangrijk.

Stormpreventie
Het wil in de wintermaanden nogal eens stormen. Het is goed om daar rekening mee te houden als uw boot in het water of buiten op de wal overwintert. In het water dient er voldoende afstand te zijn tussen de steiger en andere vaartuigen. Ook losliggende zaken opruimen.

In het water of op de wal
Veel eigenaren kiezen om de boot in het water te laten overwinteren. Groot voordeel is dat je gewoon kunt blijven doorvaren. Mits je natuurlijk de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen om bevriezing van kwetsbare onderdelen te voorkomen. 

Op de bok
De meeste winterstallingen beschikken tegenwoordig over handzame bokken. Met wat blokken hout er tussen worden de boten op de bokken gezet. Wie het onderwaterschip van zijn boot koestert, zou beschermende opvulstukken kunnen maken. Een stel merktekens op de romp ter hoogte van de spanten/versteviging in de romp, zorgen ervoor dat uw winterstaller precies weet op welke plek de poten van de bok moeten komen. Bij grote overhang kan wat extra steun door middel van een poot onder voor-en achterschip nooit kwaad.

Diefstalpreventie
In de wintermaanden, zelfs in bewaakte stallingen, blijken boten een gewild doelwit van inbrekers. Haal daarom alle eenvoudig verwijderbare (navigatie) apparatuur van boord. Sluit de bouw goed af en installeer eventueel een alarmsysteem. Check ook even met je club wat mag en niet en schik u naar de regels daar.

ACTIEPUNTEN

– Geef de motor van uw boot een winterbeurt

– Motor: vul de brandstoftank tot die geheel vol is. Dit voorkomt condens in de tank

– Pompen, tanks, leidingen etc. vullen met een niet giftige antivries

– Laat zoetwatertanks en boiler leeglopen

– Accu: volledig opladen

– Maak de romp en dek schoon en zet alles in de was

– Sluit afsluiters en vul ze met antivries

– Kussens aan boord? Zet ze rechtop of haal ze van boord

– Voorkom schimmelvorming…zet kastjes en lades open

– Behandel beschadigingen aan romp of dek

AANDACHTSPUNTEN

– Ga regelmatig even naar de boot kijken

– Zorg voor voldoende ventilatie: leeg wateropvang van de vochtvreters

– Voorkom verstoppingen van de kuipafvoer