De waterwegenvergunning verandert. Op welke waterwegen heb je wel en geen vergunning nodig?

Natuurlijk weet je al dat je voor je met een gemotoriseerd vaartuig het water op mag, een – tegenwoordig digitale – waterwegenvergunning nodig hebt. Dit geldt voor de bevaarbare waterwegen in het Vlaamse Gewest. Maar wat je misschien nog niet weet, is dat je op sommige waterwegen tegenwoordig geen vergunning meer nodig hebt. Ook de tarieven werden geïndexeerd. Dit artikel zet de meest actuele informatie op een rijtje.

Hier vaar je zonder waterwegenvergunning

Voor wie vaart op één van de onderstaande waterlopen of in één van deze gebieden, is een waterwegenvergunning niet nodig:

  • het Kanaal Gent-Terneuzen vanaf de Meulestedebrug tot aan de Nederlandse grens;
  • de Gemeenschappelijke Maas;
  • de Beneden-Zeeschelde;
  • de Schelde-Rijnverbinding;
  • de Zuid-Willemsvaart en op waterwegen onderhevig aan het getij;
  • in de Stadshaven Antwerpen;
  • in de kustjachthavens.

Informeer je steeds goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een uitgebreidere lijst van deze uitgezonderde waterwegen kan je terugvinden op www.visuris.be/waterwegenvergunning.

Hoe zit het nu met woonvaartuigen?

Ook voor woonvaartuigen die permanent aangemeerd zijn én die over een geldige vergunning beschikken zoals bedoeld in artikel 2 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2022, is er een vrijstelling voor de waterwegenvergunning van kracht. Indien het woonvaartuig toch vaart op de waterwegen van het Vlaamse Gewest, geldt de vrijstelling echter niet. Informatie over de waterwegenvergunning voor woonvaartuigen kan je terugvinden op

www.vlaamsewaterweg.be/woonboten.

Waarvoor echter geen uitzondering geldt, zijn de zogenaamde stilliggers. Deze moeten steeds over een geldige vergunning beschikken, ook als ze niet aan het varen zijn.

Een waterwegenvergunning, wat kost dat in 2024?

Dat hangt ervan af. Zo kan een waterwegenvergunning worden aangevraagd voor één dag, enkele dagen, enkele maanden of zelfs meteen voor een heel jaar. Je kiest dus zelf de startdag van je waterwegenvergunning en hoelang deze vervolgens geldig is. Handig, toch? Het te betalen bedrag wordt berekend aan de hand van vijf dagtarieven, die afhankelijk zijn van de wijze van aankoop: online of telefonisch. Wie online aankoopt is goedkoper af, omdat er dan minder administratieve handelingen nodig zijn.

Dagtarieven 2024 (jaarlijks geïndexeerd)
 Dagtarief: Dag 1Dagtarief: Dag 2 t.e.m. 7Dagtarief: Dag 8 t.e.m. 30Dagtarief: Dag 31 t.e.m. 90Dagtarief: Dag 91 t.e.m. 365
Tarieven (€/m/dag) Online aankoop1,77370,59120,19710,06570,0131
Tarieven (€/m/dag) Telefonisch loket2,21720,73910,24640,08220,0165

De vergoeding wordt berekend op basis van de romplengte van het vaartuig, het aantal dagen (maximaal 365 dagen) en de snelheid van het vaartuig. Voor een vaartuig dat geschikt is om sneller dan 20 km/uur te varen wordt 6 meter bijberekend bij de romplengte.

Vergunning nodig?

Je kan je waterwegenvergunning makkelijk online aanvragen (of vernieuwen) via www.visuris.be/waterwegenvergunning. Tip: je kan er ook nuttige instructiefilmpjes terugvinden, en evenals antwoorden op veelgestelde vragen én informatie over de aankoop via het telefonisch loket.