17.3 C
België
maandag, juli 15, 2024

Nexus Revo 870 Electric

Een stille genieter

Natural Yachts uit Heeg gaat met de Nexus Revo 870 voluit voor elektrisch, aan de laadpaal of binnenkort helemaal autonoom met een brandstofcel. Reeds jaren timmeren zij ook echt professioneel aan die milieuvriendelijke weg. De meeste technische horden voor brandstofcellen op methanol zijn daarbij reeds genomen, maar vooral op het administratieve vlak is er nog werk aan de winkel.

Bouw

De Nexus Revo 870 komt uit Polen, een land met een gigantische knowhow wat de bootproductie betreft. Qua afwerking mag de 870 zich dan ook wel best wel laten zien. De tamelijk hoge romp zorgt voor veel ruimte binnenin. De opbouw loopt daarenboven vrij ver naar voren door, wat de stahoogte ten goede komt. Wij voeren met de cabrioletversie, bij mooi weer lekker luchtig met opengevouwen kap, bij slechter weer gaat de kap dicht en biedt ze een knusse bescherming.

Interieur

De Nexus Revo 870 is een goed leefbare boot voor twee tot vier personen die met bagage gedurende een week – of langer – lekker via de binnenwateren, de kanalen en de grote rivieren de ruime omgeving willen verkennen. Leefruimte én bergruimte kunnen het allemaal aan. Zitten doen we op twee dwarsgeplaatste banken met daartussen een stevige tafel, en ook de slaapruimte kan voor vier personen volstaan. Er is immers in het vooronder aan stuurboord een dubbel bed schuin tegen de wand geplaatst, waardoor er een makkelijke instap is en in het achteronder is er een nog ruimere dubbele kooi, tenminste wat de afmetingen van het bed betreft. Een van beide slapers ligt wel gedeeltelijk onder een verlaagd plafond, maar het stoort niet. In de salon zelf kunnen eventueel nog twee bemanningsleden te slapen gelegd worden. Terug naar het woongedeelte: de keuken zit aan bakboord. Ze mag best gezien worden met een behoorlijk groot werkblad en een heuse inductie-kookplaat. Dat kan inderdaad met de 230V-installatie, die ook een koffiezetapparaat en een gewone huishoudkoelkast voedt. Een bijkomend voordeel daarvan is dat de 230V-markt voor apparaten veel goedkoper is en de keuze ook ruimer. Maar niet alleen de keuken gaat elektrisch. Dat geldt ook voor het toilet, een unicum in deze prijsklasse. De toiletruimte met douche is licht en makkelijk schoon te houden en er is een zwartwatertank aan boord. Koud en warm water is trouwens standaard, ook in de keuken.

Aan dek

In de kuip is het ondanks het gure weer met veel wind best goed zitten onder de overkapping. Die hoort zoals gezegd bij de cabrio-uitvoering. Daarnaast is er ook een uitvoering met vaste overkapping. De stuurstoel is comfortabel. Het uitzicht rondom is uitstekend. Rondom een kuiptafel is het gezellig zitten, ook bij slechter weer. Verder naar achter komt men via een afstap – aan beide kanten overigens identiek – op het zwemplateau. Veilig op- en afstappen is er mogelijk door handgrepen aan weerskanten. De buitenste handgrepen zijn daar specifiek voor bedoeld, de binnenste vormen mee de achterleuning van de zitbank. Goed uitgekiend. De gangboorden zijn voldoende breed, en steun vindt men in de RVS-reling, de handgrepen op het kajuitdak en de voetreling. De reling kan geopend worden om de instap te vergemakkelijken. Voorop zit het anker gebruiksklaar op een boegspriet en vooraan het kajuitdak is er ook een heuse ‘zonnebank’ met in het verlengde daarvan, naar achter toe, nog twee lange ligplaatsen.

Varen

Het waait echt stevig wanneer we het Heegermeer op gaan. Ons verbruik en de accutoestand kunnen we aflezen op de twee schermen die voor de stuurman op het instrumentenbord zitten. Het zou wel handig zijn mocht daarop ook aangegeven worden wat de resterende actieradius en/of vaartijd is. Niet iedereen is immers technisch aangelegd en zelfs dan wil men in vakantiemodus niet te veel gaan rekenen. Bij het uitvaren zit de wind dwars op het vaarwater, maar de koers kan behoorlijk stabiel gehouden worden bij de windvlagen die vanachter de vele loodsen blazen. Tegen 8 tot 10 km per uur schieten we best wel op en die snelheid kan vrij lang aangehouden worden. Harder varen kan ook – tot zo’n goede 12 km per uur – maar dan worden de accu’s snel leeg gevreten. De boot zit in de verhuur en de ervaring leert daar dat de gemiddelde dagtocht 4 tot 5 uren duurt, een vaartijd die de Nexus Revo 870 makkelijk overbrugt. Bij zuinig varen kan dat zelfs kan oplopen tot 12 uren of zowat 75 kilometer. Bij een bezoek aan een stad of dorp gaat men dan aan de laadpaal of de walstroom en daarna kan men weer op zoek naar een ligplaats in de natuur.

Het is qua aandrijving de bedoeling die walstroom te vervangen door een brandstofcel die op methanol werkt en die dan de batterijen laadt. Dat stond op de boeg van onze boot zo reeds vermeld, maar het systeem moet zoals reeds vermeld nog een reeks administratieve hordes nemen, procedures waarmee het familiebedrijf al een hele tijd zoet is. Gezien de ervaring die ze reeds opgedaan hebben met professionele vaartuigen moet dat wel lukken en dan ligt de weg open naar totaal autonoom elektrisch varen. Bijkomende plusfactoren van de elektrische aandrijving zijn de betrouwbaarheid en de lage onderhoudskosten, naast de stilte en de beperkte ruimte die moet worden voorzien voor motor en accu’s.

De manoeuvreerbaarheid is uitstekend, wat bewezen werd toen ik even aan land gezet werd om foto’s van de boot te maken. Niettegenstaande de toch wel pittige windvlagen stond ik na een half uurtje via het zwemplatform weer veilig aan dek. De boegschroef komt daarbij goed van pas.

Conclusie

De goed gebouwde en afgewerkte Nexus Revo 870 is een boot waarmee het leuk varen is op de (ook grotere) binnenwateren. De autonomie en de inrichting laten uitgebreide vakantietochten toe zonder motorlawaai. De verschillende versies – er is ook een versie met buitenboordmotor – kunnen aangepast worden aan de persoonlijke voorkeur en de aankoopprijs is met 114.345 euro incl. btw correct. En indien je de boot grondig wil uitproberen vóór de aankoop kan je hem best een weekje huren voor een tocht in het vaarmekka van Nederland.

Voornaamste kenmerken

Lengte:           8,70 meter
Breedte:          2,90 meter
Diepgang:       0,40 meter
Doorvaarthoogte:       2,73 meter
Stahoogte:       1,97 meter
Max. Snelheid:           12 km/h
Gewicht:         2.400 kg
Slaapplaatsen: 4 + 2
Categorie:       C
Prijs:   114.345 euro incl. btw

Info: naturalyachts.info

Start-up prijs 2020 HISWA te water

Natural Yachts heeft de Start-up prijs 2020 bij de ‘Boot van het Jaar’-verkiezing gekregen. Het familiebedrijf, dat bestaat sinds 2019, richt zich op de groene trend van het duurzame varen. De missie om varen zonder milieubelasting mogelijk te maken, wordt door de jury – waarin trouwens ook Varen vertegenwoordigd is – sterk gewaardeerd. Dat doet het bedrijf door het aanbieden en verhuren van moderne jachten met innovatieve techniek. (Verschenen in VAREN november/december 2020)

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels