16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Nimbus 405 Coupe

 

Zweedse klasse

Scandinavische pleziervaartuigen hebben over het algemeen een erg goede reputatie. Het bouwen van boten zit de Noord-Europeanen dan ook al sinds de Vikingtijden in het bloed. Het Zweedse Nimbus vormt geen uitzondering. In tegendeel, de werf is een van de meest vooraanstaande van Europa. Na de HISWA te water in Amsterdam mocht Varen de gloednieuwe Nimbus 405 Coupé proefvaren.

De hoofdzetel van Nimbus Boats Sweden AB is gevestigd in de Royal Gothenburg Yacht Harbour aan de Zweedse westkust. De boten worden hoofdzakelijk gebouwd in Mariestad. De werf vertegenwoordigt een gamma van 23 tot 40 voet (R-series, Nova en Coupé), met de Nimbus 405 Coupé als allernieuwste model. Gespecialiseerd in de Noord-Europese markt, heeft Nimbus de naam duurzaam gebouwde en goed presterende boten op het water te brengen. Maar laten we eerst een duik nemen in de boeiende geschiedenis van de werf.

[wzslider]

Björn Borg en andere grote namen

Sinds tientallen jaren is Nimbus één van de meest vooraanstaande jachtwerven van Zweden. De eerste open daycruisers werden vanaf 1968 gebouwd. Al in de vroege jaren ’70 forceerde de werf een internationale doorbraak met de Nimbus 26, die speciaal werd ontworpen voor de nieuwste binnenboordmotor van Volvo Penta. De geprivilegieerde relatie met vooraanstaande namen zou de rode draad worden van haar verdere ontwikkeling. In de jaren ’80 ontvouwde Nimbus een bijzonder succesvolle marketingcampagne met de wereldberoemde tennisster Björn Borg, onder de slogan ‘Als ik een boot kies, dan kies ik de beste’. Het vaartuig dat Borg bedoelde was de Nimbus 800 Turbo. Ondertussen behaalde het merk ook successen in het racing circuit met de bekende piloot Hans Wiklund. De volgende grote naam die in het Nimbus-verhaal opduikt is de Italiaanse ontwerper Nuccio Bertone, bekend van Ferrari: een samenwerking die in 1998 resulteerde in de limited edition Nimbus 26 DC. De 26 DC Epoca werd een van de mooiste en meest gezochte boten uit de geschiedenis van de werf. Nog een bekendheid, tenslotte, was niemand minder dan de Zweedse koning Carl Gustav, die een Nimbus als cadeau voor zijn 50ste verjaardag in dank aanvaardde.

Side-walk concept

De toevoeging ‘Coupé’ staat bij Nimbus voor planerend motorjacht met gesloten wheelhouse en zware motorisering. De Coupé-serie vertegenwoordigt tevens de grootste boten die in Mariestad worden gebouwd. De gloednieuwe 405 Coupé is de opvolger van de succesvolle 365, en valt op door het side-walk concept, de asymmetrische dekindeling waar het gangboord aan stuurboordkant extra breed is en veel bewegingsvrijheid biedt. Het wordt bij Nimbus zelfs ‘zijdek’ genoemd. Toch blijft het mogelijk de boot aan bakboordzijde te betreden, via een smal gangpad. Het voordeel van dit concept, tegenover de klassieke symmetrische indeling met twee gelijkwaardige maar smallere gangboorden, is natuurlijk niet alleen de vrijheid in het bewegen van hek naar boeg. Het wheelhouse is breder en dus groter, wat dan weer meer comfort biedt voor het dagelijks leven aan boord. Nog opvallend aan het side-walk concept van onze Coupé is de schuifdeur aan stuurboord, zodat de schipper vlotjes naar het gangboord kan en terug naar de stuurzetel. Je kunt via de open deur zelfs staande sturen vanop het gangboord.

Klassiek design met moderne toetsen

De salon van deze gloednieuwe Nimbus heeft een typische open Scandinavische indeling met een klassiek interieur, grote raampartijen, en sfeervolle en moderne indirecte verlichting. Zes tot acht personen kunnen plaatsnemen in de U-bank, bekleed met warme en onderhoudsvriendelijke stoffen. Een riante, vouwbare tafel is gemaakt uit het fijnste schrijnwerk. Ze kan teruggevouwen worden van eettafel tot handig cocktailtafeltje met bekerhouders.

Stuurstand met secreet

Met een amper onderbroken 360° panoramisch zicht heeft de bemanning een uitstekend oog op het water, in welke richting ze ook kijkt. Zeker voor een snelvarend jacht altijd een troef. Sommige stuurstanden geven van bij de eerste aanblik een vertrouwd gevoel, en dat is niet anders bij deze Nimbus. De achtergrondbekleding van het instrumentenbord is donker en mat om elke hinderlijke zonnereflectie in de kiem te smoren, en de verdeling van de instrumenten en klokken is sober, overzichtelijk en perfect binnen handbereik. We zien twee Simrad 12” touch screen plotters, maar merken pas in de catalogus de goed bedachte smart storage op: het huifpaneel van het instrumentenbord dat kan weggeschoven worden zodat een geheim bergluik, een secreet, tevoorschijn komt. Handig om pakweg die dure zonnebril in te bewaren. Via een schuifdak kan zowel de zon als een verfrissende bries binnen dringen, en dat is altijd een aangename extra.

Knap en goed gebouwd interieur

De 405 Coupé is een zeegaand kajuitjacht voor meerdaagse tochten. Het beschikt over drie hutten voor telkens twee personen, natte cel en een goed uitgeruste kombuis. De indeling van die hutten is klassiek en dus bewezen, maar we willen toch weten hoe degelijk het schrijnwerk is gemaakt. Alle deuren en laden voelen gewoon erg stevig aan, en het gefineerde hout is ook op onzichtbare plaatsen (zoals de onderkant van de deuren), netjes afgewerkt. Alle scharnieren, deurklinken, drukknoppen zijn kwaliteitsvol en goed geïnstalleerd. De meubilering is in alle hutten voorbeeldig, niet alleen op vlak van bouwkwaliteit, maar ook van beschikbare bergruimte. Bekijken we bv. de eigenaarshut dan zien we een grote ingebouwde garderobe naast het ruim tweepersoonsbed. Een bed met matrassen van 200 cm lang, – degelijke exemplaren die gewoon lekker liggen. De hut is goed verlicht met patrijspoorten en halogeenverlichting, lampen ook ingewerkt in een smaakvol, gestoffeerd vals plafond. Een beetje jammer is anderzijds dat de stahoogte uitgerekend vanwege dat mooie vals plafond, beperkt is: met onze 1m90 lengte moeten we het hoofd een beetje buigen. Ook in de natte cel is dat niet erg gemakkelijk, al moet gezegd dat die heel modern en stijlvol is afgewerkt.

Uitstekende vaarprestaties

Het is de Nederlandse importeur De Vaart Yachting die deze testboot voor ons heeft klaargelegd, meer bepaald in de mooie Batavia Jachthaven in Lelystad. Het testwater is het Markermeer, dat er bij een zwakke zuidenwind rustig bij ligt. Onze Nimbus 405 Coupé is uitgerust met twee Volvo Penta’s D4-300 dieselmotoren, een gezamenlijk vermogen van 600 pk. Dat is de minst zware motorisering voor dit jacht. Het is tevens voorzien van het Interceptor trimsysteem van Volvo Penta, dat zowel de hoekgradatie van de kiel, als dwarsbewegingen elektronisch corrigeert. Voor een 8,5 ton wegend jacht hebben we weinig lading aan boord: twee volwassenen, een kwart gevulde brandstoftank en een halfvolle watertank. We verlaten de haven tegen een snelheid van 5 knopen om het uitgestrekte watervlak van het Markermeer te kiezen. Ons doel is zoals altijd om voor jou uit te testen hoe het vaartuig zich precies gedraagt op het water, aan de hand van ons protocol: een gestandaardiseerde lijst van oefeningen die ons in staat stelt de boot objectief uit te meten.  We drukten de gashendels van de Nimbus maximaal open en na acht seconden was het vaartuig helemaal aan het planeren. We noteerden een snelheid van 20 knopen en een toerental van circa 3.000. De kruissnelheid ligt rond de 22 knopen, en dan verbruiken de Volvo Penta’s gezamenlijk 78 liter per uur. Zonder het Interceptor trimsysteem ingeschakeld, haalden we binnen de 15 seconden een topsnelheid van 28 knopen (3.640 rpm). Mét automatische trim klokte die af op 27,7 knopen. Met een actieve Interceptor is de draaicirkel iets groter: 2,8 geschatte bootlengtes tegenover 2,5. De Nimbus toonde verder een uitstekende remafstand van amper 1,2 bootlengtes. Tijdens onze test viel de prima stuurrespons op, waardoor ook erg nauwkeurig in de kleine ruimte kan worden gevaren. Met de gashendels kan uiterst fijn worden gemanoeuvreerd, en onze testboot was bovendien voorzien van een handige boegschroef.

Conclusies

Deze Nimbus ademt Zweedse topkwaliteit, zowel op vlak van ontwerp als prestaties. Al met de standaardmotorisering is het een sportieve cruiser, die overigens erg betrouwbaar en nauwkeurig stuurt. Wie nog meer kracht wil kan kiezen voor zwaardere motoren uit het Volvo Penta gamma. De indeling van het vaartuig is logisch, de afwerking hoogstaand. Het side-walk concept is geslaagd, en de hele beleving aan boord voelt precies aan waarvoor ze bedacht is: meerdaagse tochten in alle comfort voor gans de familie. Enige minpuntje vinden we de beperkte stahoogte benedendeks, die een vijftal centimeter hoger mag zijn.

Technische gegevens

Werf:   Nimbus Boats Sweden
LOA:   13.20 m
Breedte:           3.95 m
Diepgang:       1.05 m
Gewicht ca.:    8.550 kg
Watertank:       2×200 liter
Brandstoftank: 2x 500 liter
Motor: Volvo Penta 2x D4-225 pk
Volvo Penta 2x D4-300 pk
Volvo Penta 2x D6-370 pk
Prijs:    402.500 euro ex. btw
Info dealer: De Vaart Yachting – Bolderweg 51, 8243 RD Lelystad
Info: www.devaartyachting.com – 0031(0)320.212.341

Tekst: Koen Vanderpoorten
Foto’s: De Vaart Yachting

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels