16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

49erFX

In aanloop naar de Olympische Spelen 2024 brengen we elke maand een overzicht van een olympische zeilklasse die aan bod komt. Het IOC koos de prachtige locatie Marseille met haar baai en grillige rotsformaties aan de Middellandse Zee. In de 49erFX heeft ons land met Isaura Maenhout en Anouk Geurts een team dat kans maakt op een mooie plaats in de top tien.

Staat ons land meer dan 15 jaar aan de wereldtop in de Laser (ILCA 6), met Isaura Maenhout en Anouk Geurts hebben we nu ook veelbelovende zeilers in de 49erFX. Met drie top tien plaatsen in de wereldkampioenschappen sinds Tokio, waaronder een close call met het podium (4de in Den Haag 2023), hebben ze bewezen een solide kracht te zijn die weerwerk kan bieden.

Isaura en Anouk begonnen samen te zeilen in de Nacra, om dan een olympische campagne op te starten voor Tokio 2020 in de 49erFX. Aanvankelijk top 30 zeilers, boekten ze snel vooruitgang, en dat heeft onder meer te maken met hun sportieve omkadering. In aanloop naar Tokio vond binnen het WWSV Olympic Team een verschuiving plaats.

Jakub Kozelsky, die Emma Plasschaert (ILCA 6) had begeleid naar haar eerste wereldtitel, stapte over naar de 49erFX. Emma kreeg een nieuwe coach: ‘medal maker’ Mark Littlejohn. Een geslaagde zet want terwijl Emma in Enoshima meteen 4de werd, sloten de 49ers af met een mooie 14de plaats. Niet zoveel later, op het wereldkampioenschap in Oman, veroverde Emma haar 2de wereldtitel en werden Isaura en Anouk in hun klasse 7de.

Ze hebben waardevolle ervaring opgedaan in Enoshima en ook leren omgaan met de immense druk die het grootste sportevenement ter wereld met zich meebrengt. Het wereldkampioenschap in Den Haag vorig jaar zorgde voor een boost: een verrassende 4de plaats en rechtstreekse kwalificatie voor Marseille. Begin maart was de Marina Rubicon op Lanzarote verzamelplaats van de Worlds 49er/FX 2024. Isaura en Anouk hadden een geslaagde winterstage achter de rug en kwamen met vertrouwen aan de start.

Opnieuw toonden ze flitsen van hun klasse, met twee gewonnen reeksen. Het Atlantisch water werd echter geplaagd door sterk wisselende wind die soms terugviel tot 6 knopen. Na een mooie 5de in de Medal Race sloten ze het wereldkampioenschap af met een 9de plaats. “We zijn tevreden met een top 10, maar we merken dat er nog veel ruimte is voor verbetering waar we de komende maanden hard aan gaan werken”, lieten de zeilsters in Marina Rubicon optekenen.

Begin april namen de 49ers deel aan de SAR Trofeo Princesa Sofia in Palma de Mallorca. Het EK in La Rochelle staat 7-12 mei op het programma, en dan volgen drie trainingsstages in Marseille, de laatste de officiële oefenweek voorafgaand aan de Olympische Spelen.

Programma

21 april – 6 mei: training La Rochelle
7 – 12 mei: EK La Rochelle
25 mei – 15 juni: training Marseille
1 – 13 juli: training Marseille
21 juli – 27 juli: training Marseille
28 juli – 1 augustus: Olympische regatta Marseille

Taakverdeling

Isaura: stuurvrouw + tactische beslissingen
Anouk: bemanning + info voor tactische beslissing

Sportieve omkadering
Team leader: Evi Van Acker
Vaste coach: Jakub Kozelsky (CZE)
Technisch expert: Stéphane Cristidis (FRA)
Fysieke coaches: Ward Vande Capelle (Energy Lab) & Maarten Thysen (GRIT)
Kinesisten: Kristien Depluverez & Stephanie Smet
Sport psychologe: Els Snauwaert

49er technisch
De 49er is een tweemans zwaardboot en een van de snelste zeilboten op de Olympische Spelen. Dit komt door haar lage gewicht, haar grote zeiloppervlak en haar grote breedte; de zogenaamde ‘wings’. Samen vergroten de twee wings de breedte van de boot aanzienlijk. De 49er, ook vaak een skiff genoemd, was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen van Sydney 2000 en wordt ingezet in de tweepersoons skiff-klasse voor mannen.

De FX (Female Extreme) is een doorontwikkeling van de 49er en werd voor het eerst gebruikt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De romp, zwaarden, giek, gaffel, zalingen en zogenaamde vleugels van de 49erFX zijn identiek aan die van de 49er. Verschillen zijn: vernieuwd tuigage met daaraan aangepaste zeilen, een extra bevestigingspunt voor de fokkenschoot en een extra blok bij de gennaker-val om de efficiëntie van het ratelblok te verhogen.

49er (FX) 
Ontwerp:      Bethwaite & Mackay (1995)
LOA:  4,99 meter
Breedte:        1,69 meter
Breedte met wings:           2,90 meter
Mast: 7,50 meter
Rompgewicht:        94 kg
Grootzeil + fok:      19,6 m2
Spinnaker:   25,1 m2

Olympische 49erFX – Winnen Brazilianen derde titel op rij?

Slaagt de Braziliaanse Martine Grael erin om samen met Kahena Kunze een derde olympische titel op rij te veroveren? Dat is de vraag die iedereen bezighoudt. Marseille kan altijd voor verrassingen zorgen, maar vooral Nederland en Zweden lijken klaar om zich te mengen in de titelstrijd.

Brazilië
Martine Grael – Kahena Kunze
Martine Grael komt uit een heel bekende zeilfamilie. Haar vader is de olympische medaillerecordhouder en Volvo Ocean Race winnaar Torben Greal en haar oom Lars won twee keer olympisch brons. Martine zeilt al meer dan tien jaar samen met Kahena Kunze. Nadat het duo 49erFX wereldkampioen werd in 2014 begonnen ze aan een indrukwekkende olympische campagne. In Rio de Janeiro veroverden ze de eerste gouden medaille in deze klasse – na een spectaculaire Medal Race. Een kunststukje dat ze drie jaar geleden herhaalden in Tokio. Dubbel olympisch goud: de Braziliaanse vrouwen behoren tot de absolute topfavorieten voor Marseille 2024, maar de concurrentie van voornamelijk Nederland is groot.

Nederland
Odile van Aanholt – Anette Deutz
De Nederlandse Odile van Aanholt staat momenteel aan de leiding in de world ranking. Ze neemt deel aan de Olympische Spelen met Annette Deutz. Deutz mocht al proeven van olympisch succes, toen ze in Tokio de bronzen medaille won aan de zijde van Annemiek Bekkering. Het duo is regerend wereldkampioen, voor van Aanholt is het de vierde medaille in evenveel jaar, waarvan drie keer goud. Kunnen ze Greal en Kunze van de troon stoten en geschiedenis schrijven voor Nederland?

Zweden
Vilma Bobeck -Rebecca Netzler
Zweden wordt in Marseille vertegenwoordigt door Vilma Bobeck en Rebecca Netzler, zeilers die al drie jaar in een episch duel verwikkeld zijn met de Nederlanders om goud. In Scheveningen wisten ze de wereldtitel af te snoepen van van Aanholt en Deutz, om vorige maand in Lanzarote het pleit nipt te verliezen. Sinds Tokio: zilver, goud en zilver. Bobeck en Netzler zijn vastbesloten om zich te mengen in de olympische titelstrijd.

Info: www.sailing.org

Marseille race areas

>Frioul
>Corniche
>Baai Marseille
>Calanques

De olympische kustwateren van Marseille, schilderachtig gelegen met baaien, uitgestrekte rotsformaties, diepe inhammen en eilandjes. Een venue als een toeristisch plaatje, maar voor de zeilers uitdagend. World Sailing heeft vier verschillende race area’s uitgetekend, met uiteenlopende windkenmerken en stromingspatronen, en de beroemde Mistral die plotseling kan zorgen voor een aanhoudende strakke en harde wind. Marseille wordt een krachtmeting voor veelzijdige zeilers en dat maakt het allemaal nog minder voorspelbaar, nog spannender.

België: 49er mannen: Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck
Bij de mannen zeilen Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck (BRYC, FFYB) in de 49er. Yannick zeilde vroeger samen met Tom Pelsmaeker, gesteund door WWSV, en de twee verzamelden een mooi palmares, waaronder internationale top tien plaatsen in de 49er. Ze namen deel aan de Olympische Spelen in Rio in 2016 waar ze 17de eindigden. Heuninck liep ondertussen een blessure op en voor het wereldkampioenschap in Lanzarote nam Youenn Bertin over als bemanning. Ze werden 23ste, en dat ligt ongeveer in de lijn van vorig jaar. De Brusselse 49ers doen nog een gooi naar kwalificatie voor Marseille in de Last Chance Regatta in Hyères (20 – 28 april). (Foto: Sailing Energy)

(Verschenen in VAREN april 2024)

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels