15.2 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Volg de 50ste Fastnet Race

Morgen gaat de 50ste editie van de Fastnet Race van start en het is meer dan ooit makkelijk om deze iconische race online te volgen. Alles begint vandaag vrijdag 21 juli met de voorbeschouwing, pers conferentie en skipper briefing live op Youtube.
Morgen gaat dan de wedstrijd zelf van start en ook die is via live stream te volgen. De Fastnet Race is verdeeld in 9 klasses waarvan de meeste boten in IRC varen. Naast de IRC boten vind je klasses zoals de doublehanded, Multihulls, IMOCA’s, Class40 en de Classics. Er staan 15 Belgen aan de start, we namen met enkele contact en schreven het al in VAREN juni en sommen het hieronder nog even op. Via de tracking kan je elke boot volgen van start tot finish.

Balthasar BEL 5012 ClubSwan 50 – IRC Zero

Louis Balcaen staat voor de vierde keer aan de start van de Fastnet Race maar op zijn palmares staan, naast twee deelnames aan de Volvo Ocean Race, ook overwinningen in de Middellandse Zee op de magische Swan 50. De schipper en het team kijken er naar uit om een paar dagen offshore te gaan, de strijd aan te gaan met zeer sterke concurrenten over het magische traject. Daarbij zijn ook 3 zeilers jonger dan 30 aan boord: Henri, Max en Arianne. In voorbereiding op de wedstrijd staan 4 trainingsdagen gepland.

Djinn BEL 1111 J/111 – IRC 1

Sebastien de Liedekerke Beaufort heeft zijn boot voor dit event uitgeleend aan Sylvain Duprey. Djinn heeft de afgelopen jaren al knappe parcours afgelegd en nam deel al 3 keer deel aan de Fastnet Race. Dit jaar voor het eerst in IRC1.

Independent Bear – Corby Yachts – BEL 299 – IRC 1

Eric Van Campenhout is niet aan zijn eerste IRC boot toe. Hij kende in het verleden successen met boten in IRC. Met de aankoop van de legendarische Independent Bear (1998) brengt hij een stuk zeilgeschiedenis naar België met een heel bijzonder schip. Het John Corby design was vele jaren het gezicht van het wedstrijdzeilen in de Solent. Voor Eric Van Campenhout is dit niet zijn eerste deelname. In 2011 scoorde hij de vijfde plaats met Rackham JPK 110

Aquavit – Bénéteau First 45 – BEL 450 – IRC 1

Franklin Wagemans heeft zijn logboek goed gevuld met een zeilreis van 365 dagen met vrouw en drie kinderen. De boot heeft dus geen geheimen meer. Niet echt getuigd als wedstrijdschip maar met de juiste mentaliteit wil men in de race vechten voor elke mijl. Franklin doet daarvoor beroep op een vriend uit St.-Malo, vast handig bij de finish en vier zeilvrienden. Doel is de boot veilig binnen te brengen en de genieten van de magische wedstrijd.

Pinta 42 – Rodman 42 – BEL 5355 – IRC 1

De Pinta bemanning van Dirk Hellemans vaart al 12 jaar samen wedstrijden. De groei is gestaag en na 12 keer Oostende-Ramsgate kennen ze elk restaurant aldaar. Tijd voor iets nieuws maar niet zonder voorbereiding. Hier werd naartoe gewerkt met verschillende deelnames aan onder meer de Vuurschepenrace en North Sea Regatta met zelfs podiumplaatsen. Aan boord 1 jongere (-25), één vrouw en een groep afgetrainde veertigers (eigen quote). Naast de wedstrijdervaring werd ook de nodige tijd geïnvesteerd in de essentiële training, van seasurvival, routing programma’s tot culinair overleven op zee. ‘In onze eerste Fastnet Race willen we finishen met een goed gevoel want het zal niet onze laatste wedstrijd zijn.’

Ragazza 4 – Mills 37 – BEL 9852 – IRC 1

Jan Gabriel en Bert De Bie zijn met dit Mills design aan hun vierde IRC boot toe. De X-99 was niet geschikt voor offshore wedstrijden maar met de J/35, de Ker 11.3 en Mills 37 hebben ze er ondertussen al 5 fijne campagnes op zitten. Het team verzamelt vrienden maar geeft ook aan jongeren de kans het wedstrijdzeilen in extreme omstandigheden te ontdekken. Net als voor veel andere teams lijkt het geen optie om afwezig te blijven.

Moana – Bénéteau First 47.7 – BEL 4701 – IRC 1

Het team rond de familie Goubau is één van de meest trouwe deelnemers aan de Fastnet Race. Sedert 2001 hebben ze nog geen editie gemist – 2021 was een tegenvaller toen met schade moest opgegeven worden voor ze de Solent uit geraakten maar in het verleden haalden ze al herhaalde podiumplaatsen. Niet meedoen lijkt ook binnen dit project onmogelijk en dus kijken ze weer uit naar de stevige upwind condities waarin de boot excelleert.

Propaganda 3 – MMW33 – BEL 1888 – IRC 3

Benoit Cornet vaart naast shorthanded wedstrijden ook offshores met het leuke design van Molino by Mestral Marine Works – dit schip verschijnt voor het eerst aan de start van de wedstrijd.

Gente Di Mare – Grand Soleil 40 – BEL 222 – IRC 3

Roel Ysewyn is een zeilenmaker met faam. Samen met zijn vriend Tom verschijnen ze voor de tweede keer aan de start van Fastnet Race. Van de zware editie van 2021 hadden ze immers erg genoten, allicht minder van hun double handed Round Britain and Ireland waarbij ze amper wind hadden. Een goed voorbereid team al zal de jongste telg, Finn, er niet bij kunnen zijn wegens deelname aan WK Cadet 2023 en de drukke agenda in Optimist.

Bonvivent – Bénéteau First 36.7 – BEL 735 – IRC 3 

Steve Caulier (BRYC) verschijnt voor de eerste keer met zijn Farr design aan de start.

Leda – Sparkman and Stephens Swan 38 – BEL 38 – IRC 4

Jan Toussein komt aan de start met de prachtig gerenoveerde Swan. Ze doen mee omdat ze zich anders zouden vervelen en verwachten wel een natte ‘kont’. Veteraan aan boord is Ian Wittevrongel die voor de 14de keer aan de start staat terwijl het voor Benjamin zijn eerste wordt. De rest zweeft daar tussen. Ze zijn allen actief in de botenwereld: Ian Wittevrongel en Robert Tan (Standfast) zijn zelfverklaarde de oude knarren, midlife yuppies zijn Pierre Chevalier en Jan Toussein (zeilenmaker) en twee pubers: Andreas Zwanenburg (kleinzoon Frans Maas) en Benjamin Vanwelden (Scheepswerven Jan Vandamme). Het team genoot geen specifieke voorbereiding ‘we zijn wat overblijft van de Cappella Crew, we zeilen al 20 jaar samen en zien elkaar graag. Ik denk dat we telkens winnen omdat we het meest plezier maken.’

Sato – Jeanneau Sunrise 34 – BEL – IRC 4

Remi Génon heeft met zijn handicap van 0.917 één van de allerkleinste handicap in de vloot en mag dus allicht uitkijken naar een wedstrijd van een dag of zes. Voor deze eersteling zal het een hele ervaring worden.

Azwakh – MC34 Patton – BEL 12345 – Double handed

Vincent Willewart heeft zijn schip voor deze editie verhuurd aan Nicolas Perdaens. Azawakh is een schip dat al verschillende keren deelnam. Gerry Trenteseaux, meervoudig winnaar Fastnet Race behaalde topresultaten met de MC34 evenals Nutmeg. In 2019 werd Vincent Willemart er 13de mee in IRC 2. In double handed zal dat een ander paar mouwen zijn met meer dan 100 duo’s aan de start in IRC.

D’Ieteren Group – IMOCA 60 – BEL 207 – IMOCA Class

Denis Van Weynberg timmert al heel wat jaren aan de weg van successen in IMOCA 60 met de Vendée Globe als ultiem project. Dennis begon als lesgever bij UCPA, stapte in de beginjaren over op de Mini 650 om via de Class 40 in de koningsklasse te belanden. Op zijn palmares ondermeer Transat Jacques Vabre 2013, Route du Rhum 2010 en Transat Quebec Saint-Malo en natuurlijk de Fastnet Race.

Banzai – TS42 – FRA 53255 – Multi

Vincent Willemart heeft met zijn TS 42 van Marsaudon Composites een bijzonder snel schip dat al op verschillende evenementen wist uit blinken. Roemrucht zijn ondertussen al zijn duels met Jean-Pierre Dick bij transats. Met een klein ploegje van 5 opvarenden willen ze ook in deze Fastnet Race uitblinken. Ervaren zeilers op tal van boten. In 2021 werden ze al derde in Mocra klasse.

De wedstrijd gaat dit jaar uitzonderlijk voor de Cowes Week door met een start op zaterdag 22 juli vanuit de Solent om 695 mijl later te finishen in Cherbourg waren de Fransen een heus wedstrijddorp met animatie opbouwen. De wedstrijd volgen via de Yellow Brick trackers is erg fijn voor de volgers aan wal, aan boord is een AIS tracker niet altijd je beste vriend maar wel een essentiële tool voor veiligheid. En ja, natuurlijk voor de tactiek.

Vaar zelf online
Zoals bij elke grote wedstrijd is er ook een online game via Virtualreggata. Stel je eigen team samen, kies zelf je zeilen en tactiek en kijk waar je uitkomt … (https://www.virtualregatta.com/en/)

Alle info op www.rolexfastnetrace.com
(foto: Martin Allen Photography)

Website: https://www.rolexfastnetrace.com  

Facebook: https://www.facebook.com/RoyalOceanRacingClub 

YouTube: https://www.youtube.com/@RORCRacing 

Instagram: https://www.instagram.com/rorcracing/ 

Twitter: https://twitter.com/RORCRacing 

Threads:  https://www.threads.net/@rorcracing 

TikTok: https://www.tiktok.com/@rorcracing 

Linkedin: https://uk.linkedin.com/company/royaloceanracingclub

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels