16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

9de Vendée Globe – onwaarschijnlijke finish

(Photo Jean-Marie Liot/Alea)

Na 80 dagen lopen de eerste finishers van de solo-zeilwedstrijd rond de wereld binnen. De vierjaarlijkse wedstrijd leverde ook bij deze editie weerom heel wat drama en spannende momenten op. Het is dan ook de eerste keer dat als eerste over de finish varen geen winst opleverde. Raar maar ook terecht.

Gedurende de hele wedstrijd was een kopgroep van een tiental boten verwikkeld in een spannende strijd met heel wat gewissel aan de leiding in de wedstrijd. Belangrijk kantelmoment was het breken en zinken van PRB met Kevin Escoffier bezuiden Zuid-Afrika waarna drie concurrenten urenlang assistentie boden en de onfortuinlijke zeiler werd uiteindelijk gered door Jean “Yes We cam” Le Cam.

Ook Boris Hermann en Yannick Bestaven keerden terug op hun stappen in bijstand van de operatie. De internationale jury gaf de drie concurrenten een tijdscorrectie voor de geïnvesteerde tijd. Niemand had kunnen vermoeden dat dit de einduitslag zo zou beïnvloeden. Yannick Bestaven kwam als eerste langs Kaap Hoorn maar zag al snel concurrenten Charlie Dalin (Apivia), Louis Burton (Bureau Vallée 2) Boris Hermann (Yacht Club de Monaco) voorbij komen. Ondanks hun gehavende foils gingen ze samen richting finish. Het werd duidelijk dat Apivia als eerste zou finishen maar hij voelde de hete adem van 2 boten met tijdscorrectie in zijn nek. Het zag er heel lang naar uit dat de Duitser Boris Hermann vanuit het kielzog van Apivia de eindzege voor het grijpen had tot het noodlot toesloeg. Op 150 mijl voor de finish kwam hij in aanvaring met een vissersboot in de immer drukke Golf van Biscaije. Met gehavende foil en romp mankte de potentiële winnaar, eerste niet-Fransman, aan een slakkengangetje naar de vijfde plaats. Le roi Jean, Jean Le Cam, die Kevin Escoffier redde, zeilde zich met conventionele Imoca zonder foils naar een knappe vierde plaats.

Yannick Bestaven (Maître Coq IV) kwam dankzij een tactische zet langs het noorden binnen als derde maar na tijdscorrectie (10.15 uur) is hij de eindwinnaar van de negende editie van de Vendée Globe.

Een bijzonder vermelding voor Damien Seguin, de voormalige olypische para-olympier zeilde zich met één hand naar een zesde plaats op de finish! En dat met de eerste boot zonder foils. De rest van de vloot zit in de klim van de Atlantische Oceaan – de Fin Ari Huusela sluit de 25 koppige vloot op meer dan 6.000 zeemijl. Opvallend is dat de veel snellere foilende boten er meer dan 7 dagen langer over deden dan de recordhouders. (Tekst Luc Geirnaert)

Podium https://www.vendeeglobe.org/en/ranking

Vorige artikel
Volgende artikel

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels