16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Beste Belgische kitesurfers trotseren morgen stormwind tijdens unieke wedstrijd

Ter land, ter zee en in de lucht: dat is kort samengevat Red Bull Gone With The Wind, een kitesurfevent dat op donderdag 2 maart plaats zal vinden in Oostduinkerke.
16 van ’s lands beste kitesurfers nemen het tegen elkaar op in een klassieke oerstrijd tegen de elementen, waarbij de wind zowel hun vriend als vijand is. Vijand, want de deelnemers moeten eerst om ter snelst tegen de stormwind in lopen, en vriend, want ze moeten vervolgens diezelfde wind optimaal benutten om op het water met hun kite zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Het evenement geniet de steun van de officiële zeil- en surffederatie VYF en alle Belgische surfclubs.

Terwijl de meeste mensen bij stormweer ramen en deuren sluiten en binnen blijven, zijn 16 van ’s lands beste en meest ervaren kitesurfers net het omgekeerde van plan. Morgen nemen ze het tegen elkaar op in een strijd tegen zand, striemende regen en bonkende golven. Geen klus voor mietjes, zoveel is zeker. De meteo voorspelt donderdag meer dan 7 Beaufort – stormweer dus. De deelnemers, geselecteerd door een jury onder leiding van wereldkampioen Christophe Tack en in samenwerking met 12 Belgische surfclubs, beschikken daarom maar beter over een stevig stel longen en voldoende kracht, focus en uithoudingsvermogen: eerst moeten ze op het strand 1 km tegen de wind in lopen (met hun materiaal op de rug) om daarna aan het checkpointng hun kite op te tuigen en met de wind mee terug te kiten naar het startpunt, terwijl ze onderweg zoveel mogelijk air time verzamelen. Bijkomende voorwaarde: alles moet gerealiseerd worden binnen een tijdslimiet van 50 minuten.

Christophe Tack, wereldkampioen freestyle kitesurf 2014: “Red Bull Gone With The Wind is in de eerste plaats een fysieke uitputtingsslag: niets zo lastig en onhandig als met je kitemateriaal op je rug door het mulle zand tegen de wind in lopen. Moordend zwaar. Het zal daarom een kwestie zijn van je krachten te doseren, want je moet voldoende power en concentratie overhouden om tijdens het kiten de golven juist in te schatten en zo hoog mogelijke sprongen te maken. Mijn verwachting? Als we hetzelfde niveau als vorig jaar krijgen, staat ons opnieuw een superspectaculaire wedstrijd te wachten. Zelf ben ik ongelofelijk blij met deze tweede editie. Ik denk dat Red Bull hier een schitterend concept neerzet: uniek en exact wat onze sport nodig heeft. Hopelijk blijft Red Bull dit event verder uitbouwen”.

Tommy Maenhaut, coördinator zeil- en surffederatie VYF.: “We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: na een zomer van zorgvuldig selecteren in de verschillende surfclubs brengt Red Bull Gone With The Wind de meest ervaren Belgische kitesurfers samen voor een uniek event in uitdagende omstandigheden. Via online tracking komen we te weten wie het best gepresteerd heeft – een innovatieve vorm van competitie die we met het VYF de komende jaren in alle surfdisciplines willen invoeren”.

Prijzenpot
Winnaar is diegene die binnen de voorziene tijd het langst in de lucht heeft gehangen en dus de meeste ‘airtime’ heeft verzameld. Hij of zij wordt de Belgische Red Bull Gone With The Wind-kampioen en gaat met niet minder dan 750€ cash en een vette WOO tracker naar huis. De tweede en derde plaats worden ook beloond met respectievelijk 400€ en 250€ cash en uiteraard ook een WOO tracker. De jury zal bovendien twee deelnemers eveneens belonen met een WOO tracker voor hun uitzonderlijke stijl.

Ga voor meer details en de meest recente updates naar de Red Bull Gone With The Wind website of Facebook-pagina.
Website: www.redbull.be/gonewiththewind
Facebook event-pagina: http://win.gs/1UNchkn
Trailer: https://www.facebook.com/redbull/videos/10158434682915352/

Praktische info
Red Bull Gone with the Wind
Surfclub Windekind, Zuidenwindhelling 1, Oostduinkerke
Donderdag 2 maart / start event: 09.00u.
Het evenement is open voor het publiek en helemaal gratis.

Vorige artikel
Volgende artikel

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels