18.4 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Herfstbeurzen in Europa

Wie dit najaar nog een citytrip wil maken kan dit combineren een bezoek aan een natte boatshow. Het aanbod is groot en erg divers. Hier vind je een reeks suggesties. De meeste herfstbeurzen zijn natte beurzen en je ontdekt er de schepen in hun natuurlijke habitat. In het mooie herfstlicht zet dat aan tot dromen. Er zijn alweer heel wat wereldpremières en nieuwe trends te ontdekken. De charme van een ouder schip moet het immers meestal afleggen tegen het moderne comfort en makkelijker zeilplezier dat nieuwe ontwerpen siert. Voordeel aan ‘natte beurzen’ is dat een aantal grotere schepen, zoals catamarans, kunnen getoond worden. Bij de herfstbeurzen zitten ook droombeurzen waar je eigenlijk vooral gaat kijken. Laat je verleiden tot een bezoekje aan: Cannes, Southampton, Monaco, Barcelona, Hamburg, Nieuwpoort, La Rochelle of Genua.

Leuk is dat ieder salon zijn eigen stijl heeft. Van de populaire shows tot de zeer mondaine toestanden waaraan we ons in Monaco mogen vergapen. Kijken en dromen kost geen of niet veel geld en de trip naar de vele leuke bestemmingen is een plezier op zich. Op sommige salons kan je proefvaren. Kijken, vergelijken en dromen. Heel wat beurzen hebben ook een aanbod gebruikte boten. Opvallend dit jaar is dat veel beurzen elkaar niet langer ontwijken en dus gelijktijdig plaats vinden. Kies hier je trip.

1. HISWA te Water kiest voor Bataviahaven in Lelystad

De HISWA te Water bevestigd met de evenementenhaven in  Lelystad voor een bestemming die in 2018 werd ingewijd. Deze keuze is ingegeven door een groot aantal factoren en de vlotte bereikbaarheid voor België en Duitsland is er één van. Er werd een contract afgesloten voor vijf jaar. De Hiswa te Water is aan zijn 36steeditie toe en wordt ingekleurd door meer dan 300 nieuwe boten van 2,5 tot 30 meter te water en een hele reeks toebehoren en onderdelen in een tentendorp aan de wal. Een knap aanbod van motorboot tot tender, en van sloep tot zeiljacht. Ook dit jaar wordt de Hiswa motorboot en zeilboot van het jaar gekozen door een Belgisch/Nederlandse jury. Alle genomineerde boten zullen te bekijken zijn op de natte Boat Show. Ook dit jaar wordt bijzondere aandacht besteed aan de Nederlandse jachtbouw, liefst 75% van de boten is van Nederlandse makelij. Daar hoort een zeer uitgebreid aanbod sloepen en tenders bij. Grote namen als Contest, Mulder, Aquanaut, Winner, Linssen, Jan van Gent, DutchCat, Wajer &Wajer en Long Island zijn van de partij. Daarnaast tekenen ook grote internationale merken als Dufour, Elan, Jeanneau, X-Yachts, Dehler dit jaar weer present. Er worden een 40-tal nationale, Europese en wereldprimeurs aangekondigd, de volledige lijst vind je op de website. 

De Hiswa is een knappe opener van het seizoen van de natte boatshows en Bataviahaven is zeker een bezoekje waard. De plaats van gebeuren op het Markermeer kan je ook per boot bezoeken, er liggen liefst vijf jachthavens in de nabijheid. Er is heel wat randanimatie voorzien voor jong en oud.

Info: www.hiswatewater.nl – van 4 tot 8 september 2019

2. Yachting Festival de Cannes

Cannes is het meest complete en prestigieuze salon in het najaar. In de beide jachthavens van Cannes worden zo’n 500 schepen, waarvan 150 boten in wereldpremière, voorgesteld. In Le Vieux Port aan La Croisette, liggen de meeste grote merken met hun volledige gamma. Daarnaast is er een zeer groot aanbod multihulls en motorboten in alle maten en gewichten, waarvan meer dan 100 superjachten. In Port Pierre Canto liggen de megajachten aangemeerd, weet dat liefst 200 boten groter zijn dan 20 meter. In de Espace Riviera komt je terecht in het luxe-segment met tientallen exposanten uit de wereld van de luxe en de ‘big boats’. Dit jaar komt daar La Terrasse bij, een zone voor de grote luxemerken, van helicopters tot juwelen en prestigieuze wagens. In het najaar is het heerlijk toeven in het zuiden en aan de wal is heel wat te beleven. De show is aan zijn 42ste editie toe. Kijken en dromen, beslist een aanrader. Sommige merken bieden er proefvaarten op zee aan. Cannes is zeer vlot bereikbaar via Nice, zelfs voor een dagtrip. 

Info: www.cannesyachtingfestival.com – van 10 tot 15 september 2019 

PSP Southampton Boat Show 

Een klassieker op de agenda waar, naast een aantal typisch Engelse botenbouwers zoals  Gunfleet en Rustler, alle grote Europese spelers present geven. Er is veel aandacht voor de instap in de sport met een gamma kleinzeilerij en heel wat animatie rondom watersport. Alle genomineerde boten voor de boot van het jaar blazen hier verzamelen om door de internationale pers getest te worden. Aan de meer dan 2 kilometer pontons liggen meer dan 300 boten. De meest prestigieuze Europese premières kiezen vaak voor Southampton. Daarnaast is er natuurlijk een ruim aanbod motorboten en RIB’s. Southampton heeft een luchthaven maar is ook per trein, via London, bereikbaar. Er is heel wat animatie zoals ‘Try a boat and get afloat’. Het grootste Britse botenfestival is de oversteek beslist waard. Nieuw is de interesse in kayaks en paddle boards. 

Info: www.southamptonboatshow.com – van 13 tot 22 september 2019

Le Grand Pavois de La Rochelle

Een zeer toegankelijke beurs die een leuke mix van noviteiten en traditie verenigt. In de regio van La Rochelle bruist het van de watersportactiviteit met tal van werven. In de Charente-Maritime vind je liefst 42 havens, goed voor 10.000 ligplaatsen. Le Port des Minimes en het stadshaventje zijn het hart van het salon. Het salon blijft uit zijn voegen blijft barsten met nu al 100.000 vierkante meter expositieruimte. Een absolute aanrader want een gezellig en toegankelijke salon waar je met de TGV naartoe kan reizen. Aan wal heerst een gezellige sfeer met veel leuke randanimatie. Met 750 tentoongestelde boten, waarvan 300 te water, en 800 internationale exposanten langs 3 kilometer ponton krijg je hier een relevante steekkaart van de Franse watersportindustrie. Maar er is meer want in totaal zijn 35 landen present. Onder het motto ‘le salon où l’on navigue’ staan er talloze proefvaarten op de agenda, een prima manier om kennis te maken met nieuwe schepen. Gastland is dit jaar Madagascar.

Info: www.grand-pavois.com – van 18 tot 23 september 2019  

Monaco Yacht Show

Wil je de absolute droomschepen bekijken dan is Monaco misschien je ding. Met 580 exposanten en liefst 125 superjachten tussen 25 en 90 meter op het water. Voor veel van de schepen moet je wel een afspraak maken maar rondhangen op de pontons in het prinsdom heeft zeker zijn charme. Kleinere merken vind je hier nauwelijks. Aan de wal stellen 500 exposanten hun zeer exclusieve en diverse diensten voor. Je moet wel 300 euro (280 euro in voorverkoop) ophoesten om de beurs in Port Hercules te bezoeken. 

Info: www.monacoyachtshow.com – van 25 tot 28 september 2019

Interboot Friedrichshafen – ook voor duikers

Op de 58ste editie van Interboot maken opnieuw 500 exposanten in 7 verschillende hallen hun opwachting. Daarmee doet de Duitse beurs aan de Bodensee weerom even goed als vorig jaar. Dit jaar is de benadering iets compacter dan vroeger, onder meer om de grote wandelafstanden tussen de exposanten wat in te perken. Hier zijn veel sportboten te zien. In de Interboot-haven aan Lake Constance liggen zo’n 130 testboten te wachten. Zo krijgt ook deze show zijn natte activiteiten. De trendsporten krijgen een eigen hal en de duikers genieten van de overlap met Interdive dat van 20 tot 23 september doorgaat. Duiken, snorkelen en reizen zijn de thema’s. Friedrichshafen ligt in Zuid-Duitsland, nabij de Zwitsers-Oostenrijkse grens langs de, meer dan 60 kilometer, lange Bodensee. Per boot bereikbaar via de Rijn maar wellicht is de luchthaven van Zurich of de auto, 650 kilometer vanaf Brussel, de betere optie.

Info: www.interboot.de – van 21 tot 29 september 2019 en www.inter-dive.de – van 26 tot 29 september 2019  

Genua International Boat Show

De show is één van de allergrootste met liefst 1.000 aangekondigde schepen verdeeld over drie paviljoenen, twee grote jachthavens en een openluchtterrein met zicht op zee. De Italiaanse industrie stelt er zijn nieuwste producten in de kijker maar zowat alle grote wereldspelers zijn er present met heel wat primeurs. De bruisende stad is ook een bezoek meer dan waard. De beurs is een belangrijke graadmeter voor de sector. In de week na de beurs is het nabij gelegen La Spezia de verzamelplaats voor de testen in het kader van het European Yacht of the Year 2019. Alle kandidaten figureren natuurlijk ook in Genua. Een grootse en flitsende show over een oppervlakte van liefst 180.000 vierkante meter. De beurs was lange tijd het belangrijkste evenement maar lijkt nu de duimen te moeten leggen voor het completere Festival de Plaisance in Cannes. Mede daarom investeert deze beurs ook in trendsporten als duiken, zwemmen, roeien, kano, kajak en de diverse surfvarianten. En weerom, ook Genua is een stad met vele artistieke schatten dus een bezoek meer dan waard. Met zijn 59steeditie één van de oudste in het circuit.

Info: www.salonenautico.com – van 19 tot 24 september 2019 

Belgian Boats Show Float realiseert overname NIBS

In eigen land groeide de Nieuwpoort International Boat de laatste jaren uit van een tweedehandsbeurs naar een combinatie met nieuwe jachten en heel wat toeleveranciers op het droge. Het succesvolle evenement, ooit ontstaan als Cap°Okaz, viert dit jaar zijn zestiende jaargang en de eerste onder de vleugels van Belgian Boat Show wat voor een nieuwe dynamiek zal zorgen. Men wil de show een multidisciplinair imago geven en uitbreiden aan wal en op het water. Aan wal betekent dit liefst 4.000 m² expositieruimte onder tenten en aan de pontons is er plaats voor meer dan 200 boten. Op het water wordt watersportanimatie voorzien. De beurs blijft elk jaar groeien en heeft ondertussen een flinke schare trouwe Belgische, Nederlandse en Franse exposanten opgebouwd. 

Info: www.belgianboatshow.be/float/ – van 19 tot 20 oktober 2019 

Barcelona International Boat Show

De Barcelona International Boat Show trekt vanaf dit jaar de kaart van de natte show. Rondom de haven van Port Vell zullen boten en toebehoren op de kades opgesteld worden terwijl boten vanaf 8 meter in het water te bezichtigen zijn. Er wordt ingezet op testvaarten en erg veel sportieve beleving met een breed scala aan nevenactiviteiten zoals de ‘nightswim and kajak experience’ maar ook de populariteit van het Stand Up Paddlen lijkt niet te stuiten. De stad aan het water kan iedereen bekoren. Met 250 exposanten en 670 boten aan de wal en 150 kleine en mega-yachten in het water is de beurs een goede reden om de fijne stad te bezoeken. 

Info: www.salonnautico.com – van 9 tot 13 oktober 2019 

Salon Nautique d’Automne de Cap d’Agde 

De twintigste editie van de beurs in Cap d’Agde verzamelt een aanbod van 500 boten te water maar ook een groot aanbod accessoires en boten aan de wal. Niet alleen nieuwe boten komen hier aan bod. Ongeveer de helft van het aanbod is tweedehands. De haven van Cap d’Agde telt liefst 4.000 plaatsen en je kan er het hele jaar varen. Een leuke uitstap tijdens de herfstvakantie en een bezoek aan de beurs is bovendien gratis.

Info: www.capsalon.com – van 30 oktober tot 3 november 2019 

Le Milles Sabords du Crouesty – tweedehandsboten voorop

De beurs in Zuid-Bretagne trekt al meer dan 30 jaar de kaart van de tweedehandsboten en mag zich de grootste in Europa noemen. Elk jaar worden hier 800 boten aangeboden en de cijfers zijn beslist indrukwekkend. Bijna de helft van de schepen krijgt hier een nieuwe eigenaar. Zowel particulieren als professionelen hebben hier een aanbod. Je kan het bezoek goed voorbereiden door even door de site te scrollen. Veel boten uit het aanbod vind je hier al terug. Op de website staan ook tips voor kopers en verkopers zoals : denk na over je budget en zie het niet te groot. Bovendien is de streek wondermooi en een bezoek meer dan waard. Met de TGV kies je voor Vannes. Daarna kan je via Navix met de boot varen tot Le Crouesty. Deze beurs was tevens de bron van inspiratie voor ons eigenste Cap O°Kaz, nu overgenomen door Belgian Boat Show Float. Een bezoek meer dan waard en die valt dit jaar pal in het Belgische herfstverlof.

Info: www.lemillesabords.com – van 31 oktober tot 3 november 2019

Biograd Boat Show

De grootste natte show in Centraal Europa wordt gehouden in een nieuw watersportland bij uitstek. De Marina Kornati in Kroatië is gastheer voor de 21steeditie in een groeiende markt. Met meer dan 300 boten en exposanten een interessante staalkaart van de activiteiten in de regio.  

Info: www.bbs.com.hr  van 17 tot 20 oktober 2019

Kleinere beurzen overal te lande 

Beurzen heb je in alle formaten maar als je wil veel boten wil vergelijken moet je wel naar de grotere evenementen. Her en der vind je echter leuke najaarsbeurzen waar een hoeveelheid boten, meestal tweedehands, aangeboden wordt. 

Motorboot Sneek in Friesland

Sneek in het noorden van Nederland is het kloppende hart van de Friese botenbouwers en organiseert twee keer per jaar een natte show met de negen lokale botenbouwers en één makelaar. Tijdens de achtste editie van 1 tot 3 november kan je weer kennis maken met een breed gamma stalen en polyester motorjachten. Naast de negen ‘huismerken’ zal de beurs dit jaar ook open gesteld worden voor derden zodat het aanbod nog vollediger zal worden. Motorboot Sneek claimt het topevent te zijn voor het vinden van ‘jouw’ motorboot. Er is tevens een aanbod van 400 gebruikte motorboten. www.motorbootsneek.nl

Na een seizoen natte beurzen komen de klassieke droge salons aan bod maar meer daar over in een volgende editie. 

Beurzen voor professionelen.

Elk jaar wordt ’s werelds grootste evenement, de Marine Equipment Trade Show, de METS, georganiseerd in de Amsterdam RAI. Hoewel deze voorbehouden is voor mensen uit de sector kan ook de gemotiveerde consument hier heel wat interessante informatie vinden. Boten zijn er niet te zien. Met bijna 1.400 exposanten in 18 nationale paviljoenen vind je hier echt alle toebehoren voor de sector. Van 19 tot 21 november 2019 

www.metstrade.com

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels