15.2 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Nog 1 jaar tot de start van de Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race 2017-2018 start op zondag 22 oktober – bijna exact een jaar na vandaag – als het startschot klinkt in Alicante en de teams van start gaan voor in totaal 45.000 mijlen offshore racing in acht maanden, over een traject dat ze naar elf steden op vijf continenten voert.

De organisatie onthult vandaag de startdata voor de eerste drie etappes van het langste en zwaarste zeilavontuur, als sluitstuk van een reeks van 10 grote aankondigingen in twee weken over de toekomst van de race.

Het eerste officiële evenement van editie 2017-2018 is de In-Port Race in Alicante op zaterdag 14 oktober, voordat de Volvo Ocean Race zelf acht dagen later van start gaat met de eerste etappe, een 700 mijl lange sprint naar Lissabon in Portugal. Het is de vierde opeenvolgende keer dat de wedstrijd vanuit thuishaven Alicante start.

Na aankomst in Lissabon zeilen de boten de In-Port Race op zaterdag 28 oktober voorafgaand aan de start van de tweede etappe op zondag 5 november.

Deze etappe zal een gevecht zijn van 7000 mijl over de Atlantische Oceaan naar Kaapstad, Zuid Afrika en meer dan drie weken in beslag nemen. Het is de elfde keer in dertien edities dat de Volvo Ocean Race de stad bezoekt.

De In-Port Race in Kaapstad vindt plaats op vrijdag 8 december, waarna de derde etappe twee dagen later op zondag 10 december van start gaat.

Het besluit om het concept van de wedstrijdweekends bij veel stopovers los te laten en de In-Port Race van de zaterdag naar de vrijdag te verschuiven geeft de teams een extra 24 uur om zich voor te bereiden op het zware oceaanracen daarna.

“Met nog een jaar te gaan is het aftellen voor de Volvo Ocean Race 2017-2018 begonnen”, zegt Race CEO Mark Turner.

“De zeilers kunnen vooruitkijken naar een onvergetelijk afscheid vanuit onze thuishaven Alicante. Het feit dat ze meteen in het diepe worden gegooid in een zeer intensieve sprint naar Lissabon maakt de eerste etappe vooral spannend.”

“Onze werffaciliteit is gevestigd in Lissabon en de teams weten dat heel goed, waardoor ze de eerste etappe als een Atlantische trainingsronde zullen gebruiken in de aanloop naar de start.”

Hij gaat verder: “Kaapstad heeft ook een speciale band met de Race – onze boten hebben sinds de eerste editie in 1973 daarheen koers gezet – een bekende plaats voor de teams voordat ze de Zuidelijke Oceaan zullen bezeilen, een belangrijke focus voor de Race.”

De volledige route, met bijna drie keer zoveel mijlen in de Zuidelijke Oceaan als in de recente edities, werd eerder dit jaar bekendgemaakt (story in English).

De Race maakt de startdata voor de rest van de etappes in de komende weken bekend.

In de afgelopen twee weken deed de Volvo Ocean Race een reeks belangrijke aankondigingen over aanzienlijke veranderingen in het evenement, met daarbij een wijziging in de regel ten aanzien van vrouwelijke zeilers, een nieuwe crew communicator die de atleten toestaat social media updates vanaf de oceanen te plaatsen, de bouw van de achtste Volvo Ocean 65 die aan de bestaande vloot wordt toegevoegd, de introductie van de premium teamonderkomens om de pitstraat ervaring in de Race dorpen te versterken en de inzet van M32 catamarans om tijdens stopovers meer gasten te kunnen laten zeilen.

Deze week ging het nieuws over een intensieve kwalificatieperiode in aanloop naar de Volvo Ocean Race, waaronder de Rolex Fastnet Race. Het Race management kondigde veranderingen aan in het scoringssysteem om het nemen van strategische risico’s aan te moedigen, alle boten worden voorzien van een hydrogenerator als onderdeel van een refit van 1 miljoen euro. Daarnaast een belangrijke verandering in het concept van de Onboard Reporter met als doel om deze te laten rouleren.

Info: www.volvooceanrace.com

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels