17.3 C
België
maandag, juli 15, 2024

Oostende voor Anker viert maritiem feest met meer dan 150 schepen

Van donderdag 19 tot en met zondag 22 mei kan er opnieuw aan boord gegaan worden van meer dan 150 authentieke schepen en vaartuigen in Oostende. Het maritieme festival Oostende voor Anker biedt een unieke blik op het Europees watererfgoed en dompelt de bezoeker onder in een zee van informatie over de nautische geschiedenis. De 500ste verjaardag van de wereldexpeditie van Magellaan en Elcano is het centrale thema dit jaar.

Het gratis maritiem festival Oostende voor Anker overspoelt van 19 tot en met 22 mei 2022 de Stad aan Zee opnieuw met tweemasters, majestueuze driemasters maar ook schoeners, barkers en platbodems. Met de Guldenleeuw, de Belem, Le Français, de Morgenster en de Artemis verwelkomt het festival heel wat imposante sterren van de open zee. De Kamper Kogge katapulteert iedereen dan weer naar de middeleeuwen. Ook de Hydrograaf, beter bekend als de boot van Sinterklaas, zal in Oostende te zien en te bezoeken zijn. Vier dagen lang is Oostende het epicentrum van het maritiem erfgoed en staat de stad aan zee opnieuw in het teken van de scheepvaart.

Foto: Toerisme Oostende vzw

500ste verjaardag van de wereldexpeditie van Magellaan en Elcano

Tijdens deze editie wordt er ook uitgebreid ingegaan op de 500ste verjaardag van de wereldexpeditie van Magellaan en Elcano. Zo zal er een unieke collectie zee- en wereldkaarten en artefacten getoond worden, uitgeleend door het Spaanse Geografisch Instituut. Dankzij die tentoonstelling worden ook Vlamingen in de schijnwerpers geplaatst die een belangrijke rol speelden tijdens de uitzonderlijke ontdekkingstocht.

Programma

Burgemeester Bart Tommelein zegt: “Oostende voor Anker is traditioneel vier dagen feest, met een mix van allerlei nationaliteiten onder de schippers, bezoekers, standhouders en muzikanten. Na twee afgelaste edities kijken we uit naar een topeditie van ons grootste maritiem feest van de Noordzee.”

Naast de 150 schepen pakt Oostende voor Anker ook uit met een grote maritieme belevingsmarkt. Een greep uit het aanbod: smul van vers gerookte haring en zalm of streekproducten, luister naar spannende verhalen van ervaren zeebonken of folklore muziek, geniet van de animatie en optredens, leer meer over de bouw en restauratie van schepen of prikkel je nautische DNA in het ambachtdorp.

Curator Hubert Rubbens zegt: “Het is ongelofelijk hoe enthousiast alle schippers, muziekgroepen en standhouders zijn om dit jaar aanwezig te zijn op Oostende voor Anker. De inschrijvingen liepen ontzettend vlot en nu zijn we in de laatste rechte lijn naar het evenement. Ik kijk er naar uit om weer samen met iedereen datgene te doen wat we best kunnen, namelijk een onvergetelijk festival organiseren.”

Praktisch

Donderdag 19 mei – zondag 22 mei 2022
Van donderdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur, op zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Voor meer informatie over het programma of de deelnemende standen, schepen en muzikale optredens kun je terecht op www.oostendevooranker.be of www.facebook.com/OostendeVoorAnker

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels