15.2 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Pleziervaart digitaliseert nationale brevetten met digitaal portaal

Vanaf nu verloopt de procedure voor Belgische pleziervaartbrevetten volledig digitaal. Met het portaal Belgische brevetten pleziervaart kunnen pleziervaarders vanaf nu veel eenvoudiger brevetten aanvragen, vernieuwen en informatie raadplegen. Een brevet bevat een QR-code die een vlotte en veilige controle toelaat. Zo zet DG Scheepvaart haar digitale evolutie verder.

Duurzamer, eenvoudiger en sneller

DG Scheepvaart surft mee op de golf van digitalisering. De aanvraagprocedure voor zowel algemene en beperkte stuurbrevetten als radar– en yachtbrevetten verloopt vanaf nu volledig digitaal. Zo zetten ze in op een duurzamere, eenvoudigere en snellere dienstverlening.

Ook de inspecteurs kunnen vlotter controles uitvoeren dankzij deze modernisering. Op het digitale brevet staat namelijk een QR-code die de inspecteur of politie kan scannen. Zo komen ze in de databank van DG Scheepvaart terecht en kunnen ze de geldigheid van het brevet nakijken

Het portaal Belgische brevetten pleziervaart: hoe werkt het?

In het nieuwe portaal kunnen pleziervaarders alle informatie eenvoudiger terugvinden. Je vindt er alles rond theoretische en praktische examens. Ook voor de aanvraagprocedure voor een algemeen, beperktradar– of yachtbrevet kan je in het portaal terecht.

Het systeem is gebruiksvriendelijk. In een paar muisklikken is je aanvraag ingediend. In het portaal hoef je enkel nog je medische dossier toe te voegen. Alle verdere informatie is automatisch opgeladen, bijvoorbeeld de resultaten van je examens.

Je digitale aanvraag komt meteen bij DG Scheepvaart en de federaties terecht. Je brevet is ook meteen beschikbaar via je smartphone. Zo heb je het steeds op zak. Pleziervaarders met minder digitale vaardigheden nemen best contact met hun federatie of waar ze hun Stuurbrevet of ICC aanvroegen. Je zal wel zelf een manier moeten vinden om het snel terug te vinden op je smartphone. Meestal hebben we duizenden foto’s staan …

Wat met oude brevetten?

De oude brevetten blijven geldig. Ook met een oud brevet kan je inloggen in het portaal Belgische brevetten pleziervaart. Als je inlogt, wordt je oude brevet meteen gedigitaliseerd. Je hoeft dan ook geen medisch attest meer bij te voegen. (Bron: FOD Mobiliteit)

We hebben het voor u geprobeerd en inderdaad, in 67 seconden toverden we deze op het scherm:
Nog beter geweest was dat ook het marifoon (of GMDSS) brevet er mee was in opgenomen, want nu zijn er nog altijd bijkomende papieren nodig.

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels