15.2 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Prince de Pétarcq wint Round the Island Race in IRC2D

In de Round the Island Race 2016 gooide het Belgische jacht Prince de Pétarcq hoge ogen want het won de wedstrijd in de divisie IRC2D. De Oyster SJ41 wordt geschipperd door Bert Janssen en kwamen over de finish om 16:53u. De Britse jachten Amylou en Jabberwock haalden respectievelijk de tweede en derde plaats. Prince de Pétarcq won de divisie in een vloot van 28 jachten uit verschillende landen. Het zeiljacht werd gebouwd bij N. Hutton in 1981 en ontworpen door Stephen Jones. In de race rond het eiland Wight waren nog Belgische deelnemers actief, waaronder de Bijou, de Con Spirito en de Merena. Van deze deelnemers haalde Bijou de beste uitslag met een verdienstelijke 6de stek in divisie ISCRS 8D.

Vanuit de kuip (Bert Janssen):
“Het was onze derde deelname, maar wel die met de meeste wind. Voor de start werden aan St.-Catherine’s nog windvlagen van 50 knopen gemeten. Om de gendergelijkheid wat in de verf te zetten: voor deze editie werd de Prince bemand & bevrouwd door 6 mannen en zes vrouwen.

We startten slecht (een minuut te laat…), maar gaandeweg laveerden we ons naar de voorste gelederen van de klasse. Bij de Needles stond er kleine 30 knopen wind, wat met de uitspoelende tijstroom voor een leuk zeetje zorgde. Hier en daar wat blekere gezichtjes aan boord. Dan halve wind tot aan St-Catherines, in een rechte lijn doorgevaren en dus niet onder de (lager-)wal gaan varen.  Twee Sigam 38’s die dat wel deden (en die we bij de Needles naast ons hadden) zijn uiteindelijk een half uur voor ons gefinisht.

Bij St-Catherines een kwartier de spi erop, waarna die uit zijn lijken scheurde (“effe Blankenberge bellen…”). De tophoek wikkelde zich ook nog eens rond de voorstag, iets wat we pas in Sandown Bay (in vlakker water en in iets dat voor ‘luwte’ moest doorgaan) konden oplossen. Van daaruit in sneltreinvaart naar Bembridge, niet zonder dat we een andere deelnemer zijn mast nog zagen breken (250 meter voor ons…).

Eenmaal rond Bembridge deed onze IOR-romp waarvoor ze gekend is: “ervandoor op een oor.”

Bij de forten dan hoog aan de wind (nog steeds 27-30 knopen wind) over Ryde Sands verder tot de finish. We geloofden niet echt in een ereplaats, totdat we een sms kregen vanuit België: “Gefeliciteerd!”

Volgend jaar terug?
“Zeg nooit nee. 
Misschien wel met een club-afvaardiging uit Colijnsplaat.”

Info: www.roundtheisland.org.uk
Tekst: VAREN en Bert Janssen
Foto: Paul Wyeth

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels