18.4 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Saffier Maritiem viert 20-jarig jubileum op de HISWA

De Hiswa van 2018 is een bijzondere editie voor Saffier Maritiem uit IJmuiden. Twintig jaar geleden was dit voor het bedrijf ‘de plaats waar het allemaal begon’. Een jubileum dat Saffier Maritiem niet stilletjes voorbij wil laten gaan. Saffier komt daarom met maar liefst vijf boten naar Amsterdam. Daaronder het nieuwe topmodel: de Se 37 Lounge.

Saffier voor het eerst op Hiswa
Precies twintig jaar geleden maakte de werf een heel bescheiden debuut op de Hiswa: Saffier uit IJmuiden. De modellenrange destijds? Welgeteld één: de Saffier 650. De standbemanning? De broers Dean en Dennis Hennevanger. Groentjes in de wereld van de jachtbouw, die met hun eerste boot naar de Hiswa waren gekomen “om het eens te proberen”.
Dat was ook letterlijk wat ze zeiden tegen hun vader, Richard Hennevanger. Richard, scheeps- en jachtbouwer, had het bootje voor zichzelf getekend om er af en toe eens lekker vanuit IJmuiden mee op zee te kunnen zeilen. Dat was alles. Toen Dean en Dennis vroegen of ze er één mochten bouwen om mee naar de Hiswa te gaan, vond hij dat prima. De rest is geschiedenis.

Een gat in de markt
De 650 bleek een onverwacht gat in de markt. Open boten waren er genoeg, maar de Saffier 650 bleek een open boot die wat extra’s bracht: zeewaardigheid. Wat gezien het vaargebied van de bouwers – de Noordzee voor IJmuiden – helemaal niet zo gek was. De 650 werd een doorslaand succes en al snel volgden grotere modellen. Open boten en weekenders – nog altijd de kracht van Saffier. Het duurde niet lang voor de kwaliteiten van de werf werden opgemerkt in het buitenland. Diverse Saffier-modellen wonnen nationale en internationale awards. Het begin van een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van het bedrijf. Er varen inmiddels Saffiers van Zaandam tot Zwitserland en van Amerika tot Japan. De modellenrange bestaat tegenwoordig uit zeven boten in twee lijnen: de klassieke lijn en de moderne lijn die onder de namen ‘Classic’ en ‘Elegance’ op de markt verschijnen. Het topmodel is voorlopig de nagelnieuwe Saffier Se 37 Lounge. Een spectaculaire weekend-zeilboot die op de Hiswa zijn Nederlandse primeur beleeft.

Zij aan zij
Maar niet alleen het nieuwe topmodel is te zien in Amsterdam. Want zij aan zij met z’n grote broer staat daar – twintig jaar later – nog altijd de Saffier 650. Inmiddels compleet nieuw ontworpen en volgens de modernste manieren gebouwd, maar nog altijd overduidelijk de nazaat van die ene waar het allemaal mee begon. Want Saffier mag dan in twee decennia zijn uitgegroeid tot een jachtwerf van internationale allure, de mensen achter het bedrijf weten nog als de dag van gisteren dat ze voor de eerste keer op de Hiswa stonden: “Om het eens te proberen”.

Info: www.saffieryachts.be – ev@saffieryachts.be

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels