18.4 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Social media updates direct vanaf de oceaan dankzij gewijzigde regel

• Zeilers kunnen nu vanaf zee met de nieuwe state-of-the-art ‘crew communicator’ via eigen social media kanalen live updates sturen
• Verandering houdt integriteit sport en commitment om het ware verhaal vanaf de boten te vertellen in evenwicht
• Wijziging regel is tweede in de lijst van 10 aankondigingen in 10 dagen

Tijdens de Volvo Ocean Race 2017-18 mogen zeilers voor het eerst social media updates live vanaf de oceanen sturen. Dit wordt mogelijk dankzij een regelwijziging en technische ontwikkeling. Daardoor opent de race, die voorheen internettoegang aan boord verbood.

Historisch gezien stond de Race geen enkele vorm van internettoegang aan boord toe. Dat moest de gelijkwaardigheid in de sport waarborgen en voorkomen dat teams hulp van buitenaf zouden krijgen.

Op dit moment ontwikkelt de Race in huis een nieuw, op maat gemaakt platform. Met deze ‘crew communicator’ kunnen zeilers die dat willen eenrichtingsupdates via hun eigen social media kanalen of die van het team versturen.

Deze verandering is een belangrijk onderdeel van het commitment om in 2017-18 nog meer het rauwe verhaal van de Race te vertellen.

“Dit is geweldig nieuws voor de fans, die uit kunnen kijken naar meer directe en ruwe multimedia content dan ooit tevoren”, aldus Race CEO, Mark Turner. “Binnen het oceaanzeilen is de Volvo Ocean Race uniek voor wat betreft de internet vergrendeling. De teams hebben enkel toegang tot gecontroleerde e-mails en de door het hoofdkantoor verstrekte weerdata.”

Turner vervolgt: “Deze regel moest ervoor zorgen dat de bemanning op geen enkele manier steun van buitenaf kon ontvangen. Hoewel dit de lat van sportieve geloofwaardigheid hoger legde, was de keerzijde dat sommige zeilers daardoor niet hun verhaal konden delen.”

Ook drievoudig deelnemer Gerd-Jan Poortman is zeer te spreken over de mogelijk om aan boord social media te kunnen gebruiken: “Dit is super. Elke atleet heeft een eigen netwerk, dus dit is een mooie manier om het persoonlijker te maken. Je kunt dan lezen wat zeilers willen zeggen en niet wat ze in interviews wordt gevraagd. De teams zullen nu wel aan een goede mediatrainingen moeten gaan denken. Als je er doorheen zit, kun je immers rare dingen gaan roepen en dat moet worden gemanaged. Voor de fans wordt het geweldig.”

Ontwikkeling handbediend apparaat

Aangezien de Race langs de meest afgelegen plekken op aarde komt, is het een behoorlijke uitdaging om een apparaat te ontwikkelen dat overal weer en wind doorstaat. “We moeten zowel de apparaten ontwikkelen als enkele poorten gebruiken die de zeilers in staat te stellen om de aan boord aanwezige firewalls te omzeilen. Met als doel om rechtstreeks vanaf een handbediend apparaat te kunnen delen”, legt Turner uit. De communicatie is eenzijdig. Dat betekent dat de zeilers die de ‘crew communicator’ gebruiken, geen reacties kunnen ontvangen zo lang ze op zee zitten. Ze ontvangen wel dagelijks aan het einde van de dag een samenvatting van de betrokkenheidstatistieken

“De ‘crew communicator’ is voor de fans een fantastische manier om individuen te volgen en zo de karakters in de Race te leren kennen. Niet alleen de schipper, maar ook de voordekker, trimmer en elk ander bemanningslid”, aldus Volvo Ocean Race Operations Director, Richard Mason, die zelf tussen 2001 en 2012 viermaal aan de Race deelnam. Mason, die in de laatste editie Shore Manager van Team SCA was, gelooft dat het publiek gevangen zal worden door het dagelijkse leven aan boord van de Volvo Ocean 65’s.

Race Director Phill Lawrence reageert op de noodzaak om te innoveren en het verhaal van de teams te vertellen zonder dat het racen in het geding komt. “We willen graag ruwe content zo snel mogelijk naar buiten brengen. Deze nieuwe techniek maakt het voor ons mogelijk om dat proces op de juiste manier te managen.”

“Het is belangrijk om het internet niet zomaar open te gooien. De bemanning racet de boot rond de wereld. Het laatste wat we willen is dat een groep meteorologen ergens in een kantoor in centraal Europa de beslissingen neemt, die aan boord genomen zouden moeten worden. Het is een subtiel evenwicht om die sportieve integriteit te bewaren en tegelijkertijd iedereen te laten delen in het avontuur dat de 2017-18 editie belooft te worden. Ik ben van mening dat het concept van de ‘crew communicator’ een enorme stap in de richting van die balans is.” (Foto: Sam Greenfield/Dongfeng Race Team/Volvo Ocean Race)

www.volvooceanrace.com

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels