15.2 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Virtueel varen

Vaarsimulators en zeilgames online

Mooi weer, dus gaan we weer varen. Helaas, je weet wel die Corona. Toch kan je een beetje bezig blijven.

Online virtuele simulators en games hebben heel wat fun te bieden met zeilboten en ander vaartuigen tijdens deze sombere periode. Sommige laten bovendien toe je tactische skills te oefenen en te verbeteren, zelfs op het allerhoogste niveau. Je hoeft bovendien geen Playstation aan te schaffen: via internet kan je multiplayers downloaden van een verrassend hoog niveau, inclusief community waarin de competitieformule helemaal tot op de spits gedreven wordt. Van individuele simulators tot MMO’s (massively multiplayer online): een duik in de virtuele vaarwereld.    

Het leuke aan MMO’s is dat je niet alleen beschikt over erg knap uitgewerkte gameformules met een realistische beeldvorming, maar ook een heel universum dat je deelt met talloze gamers van over heel de wereld. Een ‘world’ waar de tijd nooit stilstaat en er altijd wel iets te beleven valt, de klok rond. Je kunt rechtstreeks chatten met andere gamers waar ook ter wereld, en in sommige gevallen teams vormen met vrienden. Deze games zijn al dan niet gratis te downloaden van het internet. Je maakt een account aan, start de download en even later kan je al het virtuele water op. Zorg er wel voor dat je over een computer beschikt met een degelijke grafische kaart, want anders zal je niet altijd kunnen genieten van de hoogste resolutie of beste beeldweergave. En grafische details zijn belangrijk als je wedstrijden wil winnen. Onder gamers worden de NVIDIA GeForce kaarten sterk gewaardeerd. 

Desktop, laptop of mobile
Nog een tip. Let een beetje op met erg zware grafische games op de laptop, want laptops hebben een minder goede ventilatie en koeling dan desktops, waardoor ze letterlijk kunnen gaan oververhitten tijdens zeer lange sessies. De laptop zal plots in veiligheidsmodus treden en zichzelf uitschakelen, midden in het spel, en als je maandenlang speelt op die manier dan kan het toestel het uiteindelijk gewoon begeven. Doseren is de boodschap. Met de desktop stelt dit probleem zich niet.

Geen van bovenstaande? Geen probleem. Bijna elke game heeft ook zijn eigen app, kijk dus voor jouw toestel wat beschikbaar is. 

Gratis is relatief
De meer uitgewerkte en gesofisticeerde games stellen een legertje specialisten te werk die zorgen voor de productie, updates, support, moderatie, enz., en die moeten betaald worden. Net als de technische infrastructuur, reclame, enz. Meestal is het ook gewoon een bedrijf dat (veel) winst wil maken. ‘Gratis’ is in deze wereld dan ook een erg relatief begrip. Sommige MMO’s zijn gratis… tot op zekere hoogte. Al gauw wordt je op subtiele manier verleid om bepaalde opties aan te kopen. Omdat het zo makkelijk is om via je account en met de credit card te betalen is het aangeraden om op voorhand een maandbudget vast te leggen dat je niet wilt overschrijden, zodat je de kosten van je hobby netjes in de hand houdt. Maar er zijn ook leuke games en simulators die echt helemaal niets kosten.   

Virtual Skipper 5
Laten we is kijken wat er zo allemaal te beleven valt online. Het enorm populaire Virtual Skipper is ondertussen al aan de 5de episode toe. Virtual Skipper 5 loodst je binnen in de wereld van de meest gerenommeerde en zwaarste zeilraces ter wereld, met een grafisch pakket dat zorgt voor ultrarealisme, bloedstollende actie en sensatie. Niet minder dan 14 verschillende oceaanraces met uitdagende zeeën maken deze multiplayer erg aantrekkelijk, ook met bekende startplaatsen zoals Valencia, Auckland en Rio. Virtual Skipper 5 pakt uit met America Class wedstrijdboten, het neusje van de zalm, maar ook de andere jachten blijven beschikbaar, waaronder de Trimaran Open 60 en Melges 24. Met een editor kan je bovendien zelf wedstrijden samenstellen en vormgeven, en dat zorgt ervoor dat het nooit gaat vervelen. (Enkel voor PC/Windows)
Info: virtualskipper

Sail Simulator 5
Een oude bekende. Geroemd om zijn mooie graphics, gebruikt bij zeilscholen en een zeer competente prijs. Zeer veel trilmogelijkheden. Eerder een stand alone game om te oefenen, geen actuele regatta’s of competities. Gemaakt door onze Noorderburen, info via: www.sailsimulator.com

The Boat Docker
Deze simulator is louter educatief en richt zich op motorbootvaarders die graag virtueel oefenen om hun vaartuig aan- en af te meren. The Boat Docker is eenvoudig qua opzet en een leuk tijdverdrijf dat je inderdaad kan helpen om, meer bepaald tweemotorige, boten te leren ‘parkeren’. De simulator biedt een logische bediening en een handige stop-button, die je aanklikt als een ramp zich aankondigt. Jammer genoeg bestaat zo’n stop-button niet op een echt motorjacht. Reden te meer om eens te oefenen met The Boat Docker, alvorens je boot in de jachthaven uit te proberen. Dit is een individuele simulator die los van het internet functioneert (geen multi-player). Ideaal ook voor scholing en het visualiseren van wat wind en stroming doet met je boot. (Online)
www.theboatdocker.com

Virtual Regatta
De meest tot de verbeelding sprekende is wel Virtual Regatta. Met letterlijk tienduizenden zeilers per race kan je deelnemen aan al dan niet bekende regatta’s. Neem een kijkje op Virtual Regatta voor de aankomende wereldkampioenschappen of stap op in een van reeds gestarte races en kijk hoever je komt. Verlies je op het forum of zit de hele dag te staren naar het LIVE YouTube kanaal. Vraag één of meerdere vrienden om mee te spelen en volg elkaar om te zien hoe iedereen het doet. Zeilkeuzes, tactische beslissingen op basis van de meteo, het kan er allemaal.
Uiteraard even bewegen tussendoor kan geen kwaad. Er zijn al tal van races bezig waarin je altijd kan instappen. Niet gratis, maar wel één van de grootste communities en zeker het bekijken waard!
Wie weet komt je zelfs Jonas Gerckens of Sam Davis tegen en kijk hoe pro’s het doen.
www.virtualregatta.com

(Deze lijst is zeker niet compleet. Heb jij een goede game of simulator gevonden? Laat het ons dan gerust weten)

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels