16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Vlaamse Vereniging voor Watersport vaart grensoverschrijdend

Om de tien jaar vaart de Vlaamse Vereniging voor Watersport, afdeling Toervaren, met een aantal toervaartboten ver voorbij de Vlaamse watergrenzen. Op een vorige reis stevende VVW naar Roemenië. Nu na drie jaar voorbereiding zet de vloot koers richting Polen. Met tien jachten gaan ze deze uitdaging via de binnenwateren aan. Vanuit wereldhaven Antwerpen stomen ze 1.100 km om uiteindelijk Szczecin (Polen) te bereiken. De tocht zal voor sommigen bijna vier maanden in beslag nemen.

Ook enkele zeezeilers doen mee en varen via de Noordzee naar de Oostzee en vervoegen de vloot op deze buitenlandse reünie op 15, 16 en 17 juli in Szczecin.

Vertrek langs de binnenwateren

Op maandag 25 april om 10.00 uur verlaten de motorboten het Kempisch dok in Antwerpen. Iedereen welkom om de vloot uit te wuiven. Tot Nijmegen varen die allemaal dezelfde route. Na deze stad vaart een deel van de vloot verder naar het noorden van Nederland via het Koning Willem- Alexander- Kanaal naar het Dattelkanaal om zo het Midlandkanaal op te gaan in Duitsland. Een andere groep gaat de Waal op en kiest voor een stuk van de Rijn tegen de stroom in om vervolgens via het Rijn-Dattelkanaal het Midlandkanaal te bereiken. Het Midlandkanaal is ongeveer 400 km lang en eindigt in Berlijn. Voor we Berlijn binnenvaren houden we halt in Wolfsburg, dé autostad bij uitstek, om een bezoek te brengen aan de Volkswagen-fabrieken.

Programma in Berlijn

De meeste jachten zullen Berlijn tijdens de laatste week van juni bereiken om er de prachtige stad te bezoeken. Op het programma staan Reichstag, de Brandenburger Tor, Tauentzienstrsse en Check Point Charly. Culinaire verwennerij in het Kaufhauss des Westens, het KaDeWe restaurant staan op het programma. Na deze stop verlaat de vloot Duitsland via het Finowkanaal en doen ze de toeristische plaatsen op de Oder Gryfino en Ognica in Polen aan. Deze hebben een nieuwe kade gekregen waar jachten kunnen aanmeren.

Zij binnendoor, wij buitenom

Zowat een jaar geleden komt het aan de oren van enkele zeezeilers dat in 2016 de buitenlandse VVW-toervaartreünie in de havenstad Sczsecin zijn bestemming heeft. Een blik op de kaart volstaat om de zeilers te inspireren voor een ontmoeting in het verre Polen.

Vertrek langs de Zee

De Wadden, de beruchte Duitse bocht, het lieflijke Kielkanaal, de Baltische Zee – omgeven door Denemarken, Zweden, Polen en Duitsland – de thuiswateren van de Vikings deden de rest. Met grote ijver werden pilots uitgeplozen, zeekaarten naast elkaar gelegd en informaties ingewonnen.

Meer dan het zilte sop staan op het verlanglijst van de vloot nog tal van bezoeken aan memorabele plekken. lieland, Norderney, Schleswig aan de Schlei met het Vikingmuseum in Haitabu, Aeroskobing, een bezoek aan Roskilde en het Arken Museum voor Moderne kunst nabij Kopenhagen, Karlskrona, Kalmar, Öland, Bornholm, Rügen, Rostock en ga zo maar door.

De afvaarten zijn gepland tussen eind mei en begin juli en ieder zeevarende weet dat een dragende westenwind nodig is om de bestemming te bereiken.

 

Je kan de tocht volgen via de website en Facebook van VVW Toervaren.
Eén van de deelnemende boten “ANGY” heeft AIS aan boord waardoor je de tocht interactief kan volgen. Zoek naar “ANGY” op MarineTraffic

Info: VVW Toervaren: http://vvw.be/Toervaren en VVW Polen tocht: http://vvw.be/BlogItems/Details/65

(Deze tocht werd mede mogelijk gemaakt door het Toeristisch bureau van Polen)

 

 

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels