17.4 C
België
maandag, juli 22, 2024

Volvo Ocean Race voegt Fastnet Race en nieuwe Proloog toe aan kwalificatie voor 2017-18

De klassieke Fastnet Race en een nieuwe Lissabon-Alicante proloog vormen de intensieve kwalificatie in aanloop naar de Volvo Ocean Race 2017-18. Deze periode geeft tevens de fans een voorproefje van de Race.

In de zesde van de serie van 10 aankondigingen in 10 dagen schetst Race Management de verplichte kwalificaties voor de start in oktober 2017 in Alicante, Spanje. Inclusief voorlopig een trans-Atlantische oversteek als test voor de hele vloot. Deze zal in juni of juli 2017 plaatsvinden.

In augustus 2017 verzamelt de vloot in Cowes op het Engelse eiland Isle of Wight voor etappe 0 (Leg Zero). Die bevat de Fastnet Race van 600 nautische mijlen.

De altijd onvoorspelbare Rolex Fastnet Race brengt de teams van Cowes door het Kanaal, langs Land’s End richting de Keltische Zee. Na het ronden van de beruchte Fastnet Rock ter hoogte van de zuidwestelijke Ierse kust gaan ze terug naar Plymouth.

Vervolgens zullen de boten van Plymouth naar het Portugese Lissabon racen om etappe 0 te finishen. Daar vandaan beginnen de teams aan de nieuwe Proloog van Lissabon naar Alicante voor de start van de 2017-18 editie.

Charles Caudrelier, de Franse schipper van Dongfeng Race Team in 2014-15, reageert: “Maandenlang trainen we alleen, dus het is goed om voorafgaand aan de Race als team meer wedstrijden te kunnen varen. Het is totaal anders om onder druk te racen en het is goed om de boot te testen.

“Ik heb een paar Fastnet Races gedaan. Soms met veel wind en soms met weinig. Het parcours is leuk en erg interessant zo langs de kust met het effect van de stromingen. Het is een prima test en de race is zeer dynamisch met boeiend weer. Binnen 2 of 3 dagen moet je al veel beslissingen nemen, dus je test niet alleen je bootsnelheid, maar tevens de besluitvorming onder druk. Daarnaast krijg je een idee van welke teams sterker zijn.

Menig Volvo Ocean Race-team gebruikte de Fastnet Race reeds als onderdeel van de voorbereiding, maar deelname was nooit eerder een verplichte kwalificatie. Het maxi jacht Drum, dat zich voorbereidde op de editie van 1985-86, schreef geschiedenis door tijdens de Fastnet Race om te slaan. Popster Simon Le Bon was één van de zeilers die daarbij gered moest worden door de Koninklijke Marine.

“Het is ongelofelijk belangrijk om deze mijlen op het juiste moment van het jaar te zeilen”, zegt viervoudig Volvo Ocean Race-veteraan Richard Mason en momenteel Operationeel directeur van de Race. “Daardoor zullen de teams een paar geweldige uren op zee meemaken en dat is de plek waar ze het meeste leren. Door de oceaan op te gaan, te midden van de weersystemen en in een niet te onderschatten race.”

Hij gaat verder: “De Fastnet Race staat op de ‘bucket list’ van elke zeezeiler in de wereld. De race is befaamd vanwege de lastige route langs de kust. Je kunt geen of enorm veel wind hebben, een woeste zee en vlakbij de Fastnet Rock is het tactisch en qua navigatie tricky. Je krijgt niet veel slaap.”

Momenteel ondergaan de 7 bestaande Volvo Ocean 65’s een strenge refit in de Boatyard van de Race, gevestigd in Lissabon. De achtste boot is in aanbouw. De Race gaat in oktober 2017 in Alciante van start en zal 8 maanden later in de zomer van 2018 in Den Haag finishen. In totaal doet de vloot 11 gaststeden aan.

Vorige week deed de Volvo Ocean Race belangrijke aankondigingen over een verandering in de regel ten aanzien van vrouwen in de race, een nieuwe crew communicator voor live social media updates vanaf de oceanen, de bouw van de achtste Volvo Ocean 65, de introductie van de premium teamonderkomens om de ‘pitstraat’ ervaring in de Race dorpen te versterken en de inzet van M32 catamarans om tijdens stopovers meer gasten te kunnen laten zeilen.

De Race zal deze week nog eens 4 aankondigingen doen.

Info: www.volvooceanrace.com

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels