17.3 C
België
maandag, juli 15, 2024

Water-rAnt nodigt Antwerpenaren uit om scheep te gaan

Negentig schepen met een authentiek karakter brengen in het weekend van 25, 26 en 27 september het Eilandje in een unieke nautische stemming. De Wylde Swan, grootste topzeilschoener ter wereld, drie stoomschepen, een vloot heuse zeilende vrachtschepen en de houten kotters die zoals vanouds weer mosselen uit Zeeland aanvoeren meren aan tegen de kaaien van het Bonapartedok, het Willem-  en het Verbindingsdok.  

Alle bezielers van ons gemeenschappelijk scheepvaartgeheugen komen hier samen met hun jollen, aken, klippers en rond- en platbodems of Old Gaffers. Historische boten tussen de 6,5 meter en 65 meter lengte. Het binnenvaren op vrijdagmiddag wordt al een waterballet en zal er voor zorgen dat de volgende weekenddagen het scheepsleven welig tiert rond de dokken.  Niet toevallig op de drempel tussen Antwerpen Stad en de Haven, in de schaduw van het MAS, op enkele meters van de Schelde. Voor het eerst zal men ook de stoom-vlotkraan nr. 9 kunnen onder begeleiding bezoeken. Een topstuk uit de internationaal befaamde collectie Havenkranen van het MAS. Wie de scheepvaartverdieping van dit museum wil bezoeken betaalt slechts 2 euro. Ook het Rijn en Binnenvaartmuseum is open.

Het nautische DNA herontdekken
Alle schepen die deelnemen aan de beroemde Tall Ships Races zijn open voor bezoek. Kennismaken met de trainees -van 15 tot 25 jaar- zal vast inspirerend werken. Er is een Scheepsmaatjesparcours voor kinderen, scholieren en gezinnen. Dat is een ontdekkingstocht met ondermeer mastklimmen op de schoenerbrik de Jantje, scheepsonderdelen herkennen, varen met modelbootjes, werken met touw en veel meer. Wie denkt aan een professionele zeemansopleiding of een kennismaking met stuurbrevetten voor de pleziervaart kan ook op Water-rAnt terecht.  Er zijn veertig exposanten met watererfgoedzorgers die iedereen graag wegwijs maken in wat hen fascineert, met zeescoutswerking, of bootbouw en restauratie.

Zeelanddorp
En omdat de uitwisseling van de nautische cultuur altijd al via de Schelde tussen Antwerpen en Zeeland liep, stelt ook de Beste Buurprovincie zich ook voor met een palet aan smakelijke en verrassende producten zoals wijn, schaal- en schelpdieren, zeekraal en wier, kazen en allerhande onverwacht lekkers uit het zilt.  Vanzelfsprekend zijn er diverse Zeeuwse schepen die de vaart op Antwerpen onderhielden open voor bezoek zoals de tweemastklipper Avontuur en de meer dan honderd jaar oude beurtvaarder Frans Naerebout .

Meevaren
Water-rAnt® speelt in op de sluimerende waardering voor de scheepvaart van toen maar ook van morgen, vinden de organisatoren. Iedereen kan aan boord stappen en men kan zelfs meevaren met een van de twee Stoomsleepboten de Maarten of De Volharding I of de Oostendse Tweemastsloep de Nele. Het meest stimulerende is natuurlijk het directe contact met de schippers, de bemanningen en de trainees. Maar ook met de restaurateurs, de bouwers en de zorgers die hier talrijk rondlopen.

Water-rAnt® kort

 • Bijna 2 kilometer kaailengte waaraan een grote variatie aan authentieke schepen is aangemeerd.
 • Bonaparte-, Willem- en verbindingsdok // Het Eilandje
 • Van een 6,4 meter lange Old Gaffer classic yacht tot de 64 meter lange Wylde Swan topzeilschoener.
 • Water-rAnt infotent en Martin’s bar in de Nassaustraat vlak bij de Nassubrug
 • Rondvaarten vanaf de hoek Verbindingsdok / Willemdok – tickets verkrijgbaar via de water-rant.bewebsite.
 • Diverse schepen zijn open voor gratis bezoek zoals de Wylde Swan, mosselkotter Rival, de zeilplatbodems, de Klipper Avontuur, de schoenerbrik Jantje, de Sail Trainingschepen, schoolschip Themis,…
 • Zeeuws dorp met 20 degustatie-exposanten, toerisme, kunst en een Zeeuws pop up restaurant
 • Expo- en infotenten op de Veurne-, Nieuwpoort-, St.-Laureis- en Napoleonkaai.
 • Vrijdag 25 (22-18u) , zaterdag 26 (11-18 u)en zondag 27  (11-17 u) september
 • Toegang is gratis
 • Kom bij voorkeur met de fiets of het openbaar vervoer. Of met de boot.
 • Last minute info, online tickets op www.water-rant.be

Meervaren kan ook maar reserveer best je tickets hiervoor. Info: http://shiptoshore.be/water-rant/

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels