Klassen uitgelicht: LASER (ILCA)

Wereldwijd is de LASER klasse nog steeds de grootste dinghy klasse. Ook in België vertegenwoordigt de klasse vereniging – Laser Group Belgium – meer dan 90 vaste leden en is hiermee ook een van de grootste klasse organisaties.

De laatste 2 jaren bevond het Laser-gebeuren wat in woelwater. De vaste Europese bootleverancier is haar licentie kwijtgespeeld waardoor de LASER als olympische klasse in het gevaar kwam. Ondertussen heeft ILCA – International Laser Class Association – 3 nieuwe Europese bouwers gehomologeerd – Ovington (UK) / Nautivela (It) / Devoti (Pol) – waardoor het aanbod van nieuwe boten opnieuw wordt gegarandeerd. Hiermee wordt voldaan aan de noodzakelijke voorwaarde om de LASER als olympische klasse te behouden. De Europese anti kartelwetgeving verplicht een Olympische klasse ook om meerdere botenbouwers te hebben. Een andere recente ontwikkeling heeft ertoe geleid dat de merknaam LASER niet door de nieuwe Laser bouwers mag worden gebruikt en is onder impuls van ILCA vervangen door naam ‘ILCA’. Er is daarna veel commotie ontstaan omdat de gekende naam ‘LASER’ plots werd verdreven door de nieuw opgedrongen naam ‘ILCA’. Wereldwijd is er door de Laser leden sterk gedebatteerd geweest met zelfs een poging tot afscheiding door een nieuw opgerichte Laser klasse – The Laser Class. TLC wordt door LGB echter niet ondersteund gezien TLC vooral commercieel wordt gedragen door Laser Performance die haar licentie is kwijtgeraakt. We kunnen stellen dat de rust binnen de klasse is teruggekomen.

De huidige corona problematiek heeft de meeste nationale en internationale regatta’s in 2020 doen annuleren maar er was wel een mooi OBK Inland met 50 deelnemers. De nationale kalender 2021 en de kalender voor de selectiewedstrijden voor deelname aan EK/WK 2021 zijn opgemaakt en we hopen van harte dat de regatta’s zullen kunnen plaatsvinden.

Het LASER zeilen is een heel ruime zeilklasse, bedoeld voor jong en ouder, voor starters en recreatieve zeilers tot topsporters op olympisch niveau. De LASER aka LASER-ILCA is een eenmansdinghy waarvoor er 3 tuigages bestaan naargelang leeftijd, gewicht en gender. Er bestaan 3 tuigages: LASER 4.7 – LASER Radial – LASER Standard. Binnen deze 3 categorieën bestaan er nog tal van subcategorieën volgens leeftijd waarvoor we graag verwijzen naar de website www.lasergroupbelgium.net

De merknaam problematiek heeft ertoe geleid dat de benaming van de tuigages ook een naamswijziging heeft ondergaan. LASER 4.7 heet nu ook ILCA4, LASER Radial ILCA6 en LASER Standard ILCA7. Enkel de ILCA zeilen zijn voorzien van de vereiste ILCA-labels waarmee aan officiële regatta’s kan worden deelgenomen.

LASER boten en LASER zeilen blijven conform geldig, zolang de boten zijn vervaardigd door een World Sailing en International Laser Class Association (ILCA) erkende bouwer en de zeilen zijn voorzien van een ILCA geautoriseerde zeilmaker button. Oude Laser Performance en ILCA gelabelde boten blijven conform. De nieuwe LP boten en tuigage echter niet meer, gezien LP sedert kort geen geautoriseerde bouwer meer is. We kunnen alleen maar aanbevelen om dit goed na te kijken bij de aankoop van een LP boot indien je aan officiële regatta’s wenst deel te nemen. We verwijzen ook graag naar een communiqué opgesteld door Alan Davis van EurILCA – zie www.lasergroupbelgium.net/messages – bericht EC610 van 19/02/2021.

De jongeren (12-15 j) starten op Laser 4.7-ILCA4 en groeien dan verder door op LASER Radial-ILCA6 – Olympische klasse Dames – en de heren stappen volgens gewicht ook verder over naar LASER Standard-ILCA7 – Olympische klasse Heren. Onze huidige topzeilster Emma Plasschaert – LASER Radial-ILCA6 – en bij de heren, topzeilers Wannes Van Laer en William De Smet – LASER Standard-ILCA7 – maken het mooie weer.

Voor het 3e jaar op rij ondersteunt LGB een aantal Laser Clinics & Introductie dagen. Deze Laser Clinics bieden de opportuniteit om een training op hoog niveau mee te maken en worden georganiseerd door zeilclubs die het Laser gebeuren in hun club een boost willen geven. De Clinics staan open voor alle Laser zeilers en zeilsters. Een lidmaatschap LGB is geen noodzaak. Voor de overstappers of starters organiseren we ook Introductie dagen die samenvallen met de laatste 3 Laser Clinics waarbij we de mogelijkheid aanbieden om met een Laser proef te zeilen. Dankzij onze sponsor – Van Laer Sailing – kunnen we de deelnemers tijdens deze Intro dagen voorzien van een testboot. De Clinics en Intro dagen worden ook georganiseerd daags voor een Nationale Regatta waaraan de deelnemers van de Laser Clinics ook kunnen aan deelnemen. Via de LGB website www.lasergroupbelgium.net kan men zich hiervoor registeren.

Wens u meer informatie over de LASER en aanverwante activiteiten, gelieve contact op te nemen met leden van de Laser Klasse of neem contact met de klasse organisatie via www.lasergroupbelgium.net of via info@lasergroupbelgium.net

Gelijke wapens
Philippe Bergmans nam als zeiler drie keer deel aan de Olympische Spelen en werd in 2004 Europees kampioen in de Laser-klasse.
Philippe Bergmans: ‘Ik heb het klassieke traject doorlopen van de Europe naar de Laser. De tussenstations van de Radial en de 4.7 heb ik overgeslagen, maar ik denk dat het voor België wel goed is dat die klassen serieus zijn uitgebreid op wereldniveau. Want onze basis is in België niet zo breed, maar de kwaliteit van de zeilers is wel zeer goed. Radial is olympisch voor de vrouwen en voor de mannen is het een heel goede instroom naar de Standard.’ ‘De stap van de Europe naar de Laser had een fysiek aspect – want Laser is een stuk zwaarder – en je had ineens veel minder trimmogelijkheden – je wordt beperkt tot de masten die je kan kopen bij de leveranciers en dat zijn standaard tubes. Dus fysiek was het een grote stap, want je gaat van een boot van 68 kilo naar een boot van tegen de 80 kilo. Terwijl het zeiltechnisch eigenlijk een stap terug betekende. Maar dat maakt ook dat de Laser wel een klasse is waarin je met gelijke wapens strijdt.’

Uren maken
Evi Van Acker werd Europees kampioene in 2006, 2007 en 2011 en veroverde ook op WK’s podiumplaatsen. Ze nam drie keer deel aan de Olympische Spelen en won brons in die van Londen (2012).

Evi Van Acker: ‘De Laser-klasse is een zeer eerlijke competitie omdat het materiaal niet een van de doorslaggevende factoren is. Je kan al vrij snel overstappen naar de Laser 4.7, vanaf je vijftien, zestien jaar, denk ik. Je moet bekijken hoe groot je bent en hoeveel je weegt op die leeftijd. Je hebt vroeg- en laatbloeiers. Maar alle begin is moeilijk, en dat is ook niet erg (lacht). Ik had destijds de middelen niet om veel te investeren in allerlei soorten materiaal voor de andere klassen. Dat materiaal is niet alleen een kwestie van kennis, maar ook van veel testen. Bij de Laser steek je die tijd in fit worden en uren maken. Voor mij was dat een voordeel. Ik was toen wel veel te licht voor de Laser, en ik was niet zo groot, dus ik ben veel kilo’s aangekomen. Sommige van mijn concurrentes waren groter en hadden een grotere hefboom, waardoor ze zich konden permitteren iets minder in gewicht te zijn.’

Foto: onEdition / Evi Van Acker

TEKST: LASERGROUPBELGIUM/BORIS PINTELON