Klassen uitgelicht: SNIPE

De Belgische Snipe-vlootDe Belgische Snipe-vloot

De Snipe is een competitieve tweepersoons-zwaardboot. De romp weegt 170 kg. Er is geen trapeze, hangen dus om de boot plat te houden en snel te gaan. De Snipe vraagt om een goede fysieke conditie. Het gebruik van een ‘boom’ maakt de Snipe uniek in zijn soort: de boom brengt de fok naar voren in een ‘vlinderpositie’ tijdens benedenwindse rakken.

Momenteel telt de Belgische klasse een 50-tal boten en 100 leden. Het Antwerpse Galgenweel is dé thuisbasis van de Belgische Snipe. De leden van de Snipe-klasse verschillen erg in leeftijd: jongeren vanaf 16 jaar meten zich met de meer ervaren zeilers van 50 jaar en ouder. Omwille van de hoge positie van de giek en het goede zitcomfort in de boot, hoeft de oudere, maar wel jong van geest zijnde Snipe-zeiler zijn boot niet snel op te geven. Internationaal is de klasse erg actief. Wereldwijd werden reeds een 31.000 Snipes gebouwd. Vandaag zijn er meer dan 3.000 Snipe-zeilers in meer dan 30 landen actief. De ‘big five’ zijn Japan (1.000) Spanje (500), USA (500) en Brazilië (500). Reizen en Snipe zeilen gaat goed samen.

De Snipe-klasse staat bekend om zijn hoge competitieniveau. Vele ervaren zeilers uit andere klassen vinden hun weg naar de Snipe. Dit leidt tot wedstrijden van zeer hoog niveau. Hiernaast staat de klasse ook bekend voor zijn gezellige après-sail momenten. De internationale leuze van de Snipe-vloot luidt niet voor niets: ‘Serious sailing, serious fun’!

De Antwerpse Snipe-vloot: verleden & heden
Vele jaren geleden telde de Belgische Snipe-klasse vier vloten: Oostende, Nieuwpoort, Hofstade en Antwerpen. Doorheen de jaren verkleinden de vloten systematisch. Toenmalig voorzitter André Callot koos ervoor zich te focussen op het voortzetten van de Antwerpse vloot, en met succes; de Antwerpse vloot overleefde en groeide gestaag doorheen de jaren. De zeilers die hun intrede maakten in de klasse, waren voornamelijk jonge ambitieuze zeilers die op hoog niveau vaarden in klasses zoals OK en Laser. Velen van hen zijn vandaag -decennia later- nog steeds in de Snipe klasse actief.

In 2018 nam Yannick Laumans de fakkel over van André als klasse-voorzitter. Hij legt zijn focus op het aantrekken van jongere zeilers uit jeugdklassen. De Snipe kan een ideale volgende stap zijn voor jongeren die het jeugdzeilen in Cadet of Laser 4.7 ontgroeien en die zich én op een hoog niveau willen blijven meten met andere ervaren zeilers én een leuke tijd willen aan de kant

Het nationale en internationale circuit
De wedstrijdkalender van een Snipe-zeiler is goed gevuld, met wedstrijden van maart tot november. De Antwerp Snipe Cup, traditioneel de opener van het seizoen tijdens het tweede weekend van maart, kan jaarlijks op een deelnemersveld van een 30-tal boten rekenen. Vaak trekt de wedstrijd zelfs internationale deelnemers aan uit landen zoals Spanje en het VK. Verder zijn het Belgisch Kampioenschap in september en de Marlin Spike Rum Cup in oktober belangrijke hoogtepunten in de kalender van een Snipe-zeiler.
De Snipe-zeiler waagt ook zijn kans in het internationale circuit. Snipe zeilers zijn erg gastvrij; er bestaat een gewoonte van uitnodigen en uitgenodigd worden voor internationale evenementen. Dit maakt de klasse niet enkel nationaal, maar ook internationaal erg samenhorig.

Jaarlijks hebben we ook de grote kampioenschappen. EK’s en WK’s wisselen elkaar af. In 2021 hopen een tiental Belgische teams naar Split (Kroatië) te reizen voor het EK 2021. Naast algemene kampioenschappen, bestaan er ook afzonderlijke kampioenschappen voor masters, vrouwen en jeugd.

SWEC 2019 & 2022
In 2019 organiseerde de Belgische klasse voor ’t eerst een groot internationaal evenement; het Snipe Women’s European Championship. De wedstrijd werd gedurende meerdere jaren niet meer georganiseerd, en de Belgische klasse besliste om dit event nieuw leven in te blazen. In juni 2019 streden 21 vrouwenteams op het Galgenweel om de titel van Europees kampioen. Gintare Scheidt (LIT- Olympisch medaillehouder in Laser Radial) en Kathleen Tocke (VS) kaapten de gouden medaille weg. Maar liefst 11 Belgische vrouwenteams namen deel aan de wedstrijd. Het event creëerde een enorm momentum voor het vrouwenzeilen in België: vele van deze teams bleven samen zeilen na het event. De toename van het aantal vrouwelijke zeilers in een sport die eerder door mannen wordt gedomineerd, is nu een enorme kracht van de Belgische Snipe klasse.
Het grote succes van deze wedstrijd bleef niet ongehoord; België zal in 2022 opnieuw SWEC organiseren (1 tot 3 juli 2022). Vrouwelijke zeilsters met Snipe-ambitie zijn erg welkom in de klasse. Geraken we in 2022 aan nóg meer Belgische deelneemsters?

Snipe promotie: het hele jaar door
Snipe-promotie in België loopt het hele jaar door. De klasse organiseert geen eenmalig kennismakingsevent, maar kiest ervoor om het aantrekken van nieuwe leden als een constant proces te beschouwen. Aangezien alle Belgische boten zich op het Galgenweel bevinden, kan een geïnteresseerde zeiler eenvoudig kennismaken met de klasse door een boot te gebruiken of door in te stappen bij een Snipe-zeiler tijdens een training of wedstrijd. Nieuwe zeilers onderdompelen in de Snipe-atmosfeer, zowel op als naast het water, blijkt nog steeds de meest effectieve methode om hen in de Snipe-familie te mogen verwelkomen.

Contact
De Belgische Snipe-klasse is terug te vinden op www.scira.be Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Volg dan ‘Belgian Snipes’ op Facebook en Instagram. Wil je graag ontdekken wat er gebeurt op het internationale Snipe-toneel? Neem dan zeker een kijkje op www.snipetoday.org
Heb je vragen of ben je geïnteresseerd om mee te varen? Neem dan contact op met Yannick Laumans, yannick.laumans@outlook.com