18.4 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

30ste Antwerp Race: aanval op snelheidsrecord Breskens – Antwerpen?

Een kleine 200 zeiljachten nemen morgenvroeg de start in Breskens en Terneuzen om over de drukbevaren Schelde naar Antwerpen te racen. De weersvoorspellingen zijn weliswaar nat, maar beloven ook een gunstige westenwind tot 7 beaufort.  Zal het snelheidsrecord van 3 uur, 12 minuten en 53 seconden dat in 2006 werd neergezet sneuvelen?

Populair event met een racy karakter

De Antwerp Race is de traditionele zeilregatta die dertig jaar geleden ontstond als afsluiter van het zomerse pleziervaartseizoen. Talloze jachten keerden dan van hun zomerligplaats in de jachthavens van Zeeland en de Belgische kust terug naar Antwerpen. Daarnaast was het voor de ervaren wedstrijdzeilers de uitzonderlijke gelegenheid om zich te meten op het mythisch uitdagende vaarwater van de Schelde en te finishen aan de voet van de OLV. Kathedraal.

De vloot is onderverdeeld in 3 IRC klassementen, 6 CR klassementen, een sportboot klasse, een maxi klasse en een multihull klasse. Dit maakt het mogelijk dat ieder type van zeiljacht maar ook ieder niveau van zeilers – van gelegenheidsdeelnemers tot internationaal gereputeerde racers kan deelnemen. De Nautical Miles van Antwerpen.

Buitengewone zeilomstandigheden voor de dertigste verjaardag

Een samenloop van factoren vergroten dit jaar de kans op een vernieuwd snelheidsrecord van deze legendarische België / Nederland zeilrace. Te beginnen met de liefst 4 maxi-jachten (tot Volvo Ocean Racers 65 voet = 20,37 meter ) die furore maken in de internationale oceaanracerij. Zij kijken uit naar topsnelheden dankzij de dragende wind die in de Scheldemonding tot 6 à 7 Beaufort zou oplopen. Daarnaast zijn er ook 5 multihulls (meerrompsboten) ingeschreven waarvan geweten is dat zij buitengewone snelheden – veel hoger dan bij eenrompsjachten- ontwikkelen bij achterlijk invallende winden.

Om het helemaal spannend te maken starten de traagste boten zowel in Breskens (09.30u.) als in Terneuzen (10.15u.) eerst. Zij gaan er alles aan doen om zich door de inlopende jachten niet de loef te laten afsteken. Allemaal kunnen ze rekenen op een extra duw tegen de kiel van de vloedstroom die de vloot als op een rollend tapijt naar Antwerpen stuwt.

Afhankelijk van de werkelijke windomstandigheden van morgen worden de eerste finishers rond 13.30 – 14.00 uur verwacht aan de finishlijn ter hoogte van het Zuiderterras. De finish is een denkbeeldige lijn tussen een vlag op de kaai en een voor anker liggend schip op de Rede. Voor alle deelnemers is het laatste rak vanaf de Scheldebocht bij St-Anneke tot aan de streep bepalend voor hun finale plaats.

Maar de vraag is of de finish tussen de giganten van de zeilracerij opnieuw een fotofinish oplevert met enkele seconden verschil?

Uitkijken naar de allereerste

En vooral dat de Line Honours, de prijs voor het eenrompsjacht dat in Breskens is gestart en als allereerste de finish overkomt ook meteen een snelheidsrecord gaat opleveren? Dat record staat al sinds 2006 op het Nederlands/Belgische Brunel team onder leiding van topzeiler Hans Bouscholte.

Afspraak aan de Jachthaven Antwerpen Linkeroever – Thonetlaan 131, 2050 Antwerpen om van het zeilspektakel te genieten. Alle deelnemers varen na de race vanaf ca. 16 uur deze haven binnen voor het after sail gebeuren en de prijsuitreiking om 21.30u. door Staatssecretaris voor de Noordzee Philip De Backer, Antwerps Schepen voor Toerisme en Middenstand Koen Kennis, Antwerps Schepen voor de Haven Marc Van Peel en de 5 Antwerpse en A1 Bressiaanse watersportverenigingen, vertegenwoordigd door AR- voorzitter Eric De Smedt.

Info: www.antwerprace.be

Tekst en foto: Pit de Jonge / ship to shore

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels