17.4 C
België
maandag, juli 22, 2024

Alle liggers in jachthavens moeten 21% BTW gaan betalen

De Europese Commissie heeft bepaalt dat Nederland de wet moet wijzigen voor de jachthavens van watersportverenigingen die ligplaatsen exploiteren. Op dit moment hebben deze jachthavens een voordeel omdat hun liggers geen 21% BTW hoeven te betalen. Terwijl booteigenaren in commerciële jachthavens 21% BTW moeten betalen.

De BTW vrijstelling is voor leden van een watersportvereniging die een ligplaats huurt voor het uitoefenen van watersport en niet voor liggers die recreatief gebruik maken van hun boot zijn niet vrijgesteld van de 21% BTW. Dit is in de praktijk moeilijk te controleren.

Geert Dijks, directeur van HISWA Vereniging is blij met de uitspraak: ’We hebben dit probleem al in 2005 aangekaart in Brussel. Dit naar aanleiding van een rapport van het Ministerie van Economische Zaken die de oneerlijke concurrentie beschrijft. De uitspraak geeft een gelijker speelveld in de markt van jachthavens. De prijsverschillen tussen verenigingshavens en commerciële havens lopen soms op tot wel 50%. Dit komt door de fiscale voordelen die niet legaal zijn volgens de hoogste Europese rechter.’

Daarnaast is de Commissie het er niet mee eens dat, om de vrijstelling te genieten, de watersportverenigingen geen personeel in dienst mogen hebben. Op die manier voegt Nederland een voorwaarde toe die verder gaat dan de BTW-richtlijn.

Bron: Maritiemnieuws.nl

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels