16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Bellen, e-mailen en surfen aan boord via satelliet

Telecommunicatie heeft het leven aan boord op zee een stuk aangenamer (en veiliger) gemaakt. Via satellietnetwerken kunnen we bellen, televisiekijken, e-mailen en in zekere mate gebruik maken van internet. Zelfs in het midden van de oceaan. Maar welke systemen zijn er op de markt en wat zijn hun sterke en minder sterke kanten? Wij staken ons licht op bij de specialisten van Correct Marine Electronics in Rotterdam.

Wie het jacht wil uitrusten met de meest moderne media kan best eerst rustig overleggen wat de mogelijkheden en de kosten zijn. Een media-aanbod zoals in de huiskamer is in ieder geval slechts bij benadering mogelijk, en het uiteindelijke prijskaartje dat eraan vast hangt kan torenhoog oplopen. Goed informeren en overleggen is dus de boodschap. De onkosten voor dergelijke communicatie zijn drieledig: de aanschaf van de apparatuur, het abonnement en het gebruik (bv. belminuten). Belangrijk om in het achterhoofd te houden bij de begroting. Om je op weg te helpen, overlopen we hieronder alvast drie grote netwerken en enkele van hun meest in het oog springende oplossingen voor de pleziervaart: Iridium, Inmarsat en het minder bekende Thuraya.

Iridium

Iridium Communications Inc. is gevestigd in McLean, Virginia, USA, en werkt met de Iridium satelliet constellatie, een systeem van 66 actieve kunstmanen gebruikt voor wereldwijde communicatie van hand-held satelliettelefoons en andere communicatieapparatuur. Haar netwerk is uniek omdat het letterlijk de hele aarde bedekt, ook de polen, oceanen en luchtvaartwegen. De satellieten bevinden zich in een baan rond de aarde op een hoogte van circa 780 km. Iridium lanceerde het grootste deel van haar netwerk in 1998, en plant nu een volledige vernieuwing in de loop van de komende jaren. Haar satelliettelefoons werken enkel met het Iridium netwerk, dus bv de Iridium prepaid telefoonkaart. Iridium is al jarenlang een gevestigde waarde op vlak van satelliettelefoons, maar heeft ook internetoplossingen.

Iridium Go (wifi)

De Iridium Go is een kleine hotspot, een modem met een simkaart en antenne die een wifi-signaal creëert. Je kunt er kleine mailtjes mee ontvangen en versturen met een beetje tekst. Surfen op internet werkt volgens de specialisten van Correct alleen in theorie. De Iridium Go kan vijf apparaten tegelijk bedienen. Het systeem biedt ook apps, ontwikkeld voor andere bedrijven. Juist daarom is er momenteel nog veel ‘miss match’: de apps werken dus niet altijd. Wie het systeem aan boord van een polyester jacht neemt kan best kiezen voor een buitenantenne, want binnen is er geen garantie. Daar is wel een speciale kabel voor nodig. Opgelet, accessoires kunnen erg duur zijn. Zulke buitenantenne kan eenvoudig gemonteerd worden met U-bouten of schroefdraad. Op de Iridium Go zit een noodknop die bij indrukken automatisch noodsignalen uitzendt naar het thuisfront.

Iridium Pilot

De professionele variant, onder meer gebruikt in de beroepsscheepvaart, is de Iridium Pilot, ontwikkeld om wereldwijd te presteren in de zwaarst mogelijke condities. Iridium Pilot levert breedbanddata en telefoon in een lage-kost platform met dekking van pool tot pool. Het beschikt over drie onafhankelijke telefoonlijnen, wat een voordeel is op erg grote schepen van wie de bemanning niet graag lang in de rij staat om met het thuisfront te bellen.

Inmarsat

Misschien wel de bekendste naam in de pleziervaart is het Britse Inmarsat. Het telecommunicatiebedrijf gaat terug op de in 1979 opgerichte International Maritime Satellite Organization (afgekort tot Inmarsat) dat oorspronkelijk verantwoordelijk was voor het uitzenden van noodsignalen op zee. Vandaag levert Inmarsat telefoon- en internetsystemen die opereren via een netwerk van elf geostationaire telecommunicatiesatellieten. De dekking is wereldwijd met uitzondering van de polen.

Inmarsat Isatphone 1 en 2

Een echte klassieker geworden, is de Isatphone 1 van Inmarsat een van de meest gebruikte satelliettelefoons op aarde. De Isatphone 2 heeft een betere GPS-ontvangst en beschikt over een noodknop. Het toegepaste belsysteem is relatief goedkoop, in ieder geval heel wat goedkoper dan Iridium. Nadeel is wel dat er geen signaal is in de noord- en zuidpoolgebieden (in tegenstelling tot Iridium).

Inmarsat Fleet one

De beroemde ‘witte bol’, dat is de antenne van Inmarsat Fleet One, het systeem dat ontwikkeld is voor de kustwateren. Het heeft een grotere bandbreedte en beschikt over erg eenvoudige hardware die makkelijk te gebruiken is. Fleet one levert ook satelliettelevisie. Nadeel is wel dat je betaalt per megabyte. De internetmogelijkheden zijn beperkt tot e-mails en foto’s, dus bv. geen youtube videos.

Thuraya

Wie het in Keulen hoort donderen bij het horen van deze naam hoeft zich niet ongemakkelijk te voelen. Thuraya is dan wel een volwaardig telecommunicatiesysteem voor satelliettelefoon en GSM, het is een Arabische netwerk met basis in de Verenigde Arabische Emiraten en wordt voornamelijk in het Midden-Oosten gebruikt. Thuraya beschikt ook slechts over twee satellieten. Het netwerk werd onder meer tot stand gebracht om de afgelegen achterlanden van het Midden-Oosten te kunnen voorzien van betaalbare telecommunicatie. Het grote nadeel van Thuraya is natuurlijk het beperkte netwerk, al beslaat dit ook de Middellandse Zee, Noordelijk Afrika en Oceanië. De Amerikaanse continenten en de Atlantische oceaan vallen erbuiten. Voordeel is dat zowel hardware, abonnementen als verbruikskosten erg goedkoop zijn in vergelijking met Inmarsat en Iridium. Er is ook een versie beschikbaar voor iPhone. Het omvat een sleeve waarin je je iPhone klikt en die wordt dan een satelliet telefoon.

Thuraya XT-lite

Ook wel ’s werelds goedkoopste satelliettelefoon genoemd, is de Thuraya XT-lite een betaalbare oplossing voor telefoon en sms met een duurzame en gebruiksvriendelijke hardware. Gemaakt voor de ruwe condities in gebergten en woestijnen, maar natuurlijk ook voor op zee. De boordantenne van Thuraya is de Marina Orion, ook een witte bol maar met een andere vorm dan die van haar concurrenten. Ze is maar liefst tien keer goedkoper dan de witte bol van Inmarsat, maar dus nutteloos op de Atlantische Oceaan.

Info: www.iridium.com, www.inmarsat.com, www.thuraya.com.

 

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels