17.4 C
België
maandag, juli 22, 2024

Evi Van Acker opnieuw op niveau

Vrijdag begon met weinig wind in alle race area, dus uitstel voor alle klassen. In Copacabana, (na woensdag opnieuw plaats van afspraak voor de Lasers) stond aanvankelijk een westenwind van 6 tot 7 knopen en een flinke deining. Pas na 1u40m uitstel konden de zeilers van start gaan. Voor de eerste keer in deze Olympisch spelen kwamen ook de 49ers aan de startlijn, met onze landgenoten Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers. Voor het duo zijn het de eerste Olympiades en hun voornaamste doel is ervaring opdoen voor Tokyo 2020. Zondag brengen we een uitgebreide samenvatting van hun eerste 6 reeksen.

Evi Van Acker / Laser Radial

Stand na 8 reeksen: 6

Beste reeks: 2 (R1)

Volgende wedstrijddag: zaterdag 13/08

Evi Van Acker, die na de races van woensdag wereldkundig maakte dat ze slechts zeilde wegens een opgelopen virus, kwam wel degelijk aan de start. De lichte condities waar ze samen met haar coach Will van Bladel op had gehoopt, waren aanwezig. Maar Van Acker slaagde er aanvankelijk niet in de kansen alsnog te keren met sterke resultaten. Race 7 finishte ze in een 12de tijd. Race 8 bracht echter veel beterschap. Een zucht van verlichting ging door het Belgische kamp. Gestart als 11de rukte de Gentse gestaag op om uiteindelijk als 2de over de finish te glijden. Al haar concurrenten liet ze achter zich (Japan won) en aldus klimt Van Acker op naar de 6de plaats in de overall ranking. Dat betekent dat medaillekansen toch nog in het verschiet liggen.

De Deense Anne-Marie Rindom leidt het algemeen klassement van de Laser Radial, gevolgd door Marit Bouwmeester (NED) en Annalise Murphy (IRL). Het verschil tussen Van Acker  en Rindom bedraagt 31 pnt, met de 3de , Murphy, 17 pnt.

Wannes Van Laer / Laser

Stand na 8 reeksen: 26

Beste reeks: 11 (R4)

Volgende wedstrijddag: zaterdag 13/08

De lichte condities brachten ook voor Wannes Van Laer geen kentering teweeg. De West-Vlaming, die nochtans veel vooruitgang heeft geboekt de jongste jaren, kon opnieuw geen vuist maken. Hij eindigde Race 7 met de 22ste tijd van de vloot. De daaropvolgende regatta liet hij wel flitsen van zijn klasse zien: op een moment zeilde Van Laer in 8ste positie. Uiteindelijk wist hij een 13de stek uit de brand te slepen. Maar het mocht niet baten, hij blijft 20ste overall. De dertiger, mathematisch uitgeschakeld voor kwalificatie voor de Medal Race, zeilt morgen zijn twee laatste regatta’s van deze Olympische Spelen. Ondertussen blijft de Kroaat Tonci Stipanović het uitstekend doen. Hij leidt de overall ranking in de Laser, gevolgd door Robert Scheidt (BRA) en de Australiër Tom Burton.

(Foto: ©Sailing Energy / World Sailing)

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels