16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Snelste tweemanszeilboten ter wereld komen naar belgische kust

Red Bull Foiling Generation geeft jong, Belgisch zeiltalent letterlijk vleugels

Van 19 tot 21 augustus meert Red Bull Foiling Generation aan in België, een zeilwedstrijd waarin 32 jonge, Belgische talenten (16-20j) in Flying Phantoms – de snelste tweemanszeilboten ter wereld – strijden om een plek in de wereldfinale later dit jaar in Newport, VS. De finalisten bekampen elkaar volgens een knock-out systeem over verschillende heats en worden bijgestaan door Olympische zeilkampioenen Roman Hagara en Hans-Peter Steinacher, de oprichters van de wedstrijd die zowat alles gewonnen hebben wat er op zee te winnen valt en van wie ze ook les krijgen. Met dit initiatief wil Red Bull wereldwijd jong zeiltalent spotten voor de Red Bull Youth America’s Cup en de Extreme Sailing World Series.

Naast België deed Red Bull Foiling Generation ook al Spanje, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Turkije, Zwitserland en Nederland aan. Red Bull Foiling Generation vindt plaats bij zeilclub RBSC Duinbergen, in Knokke-Heist, en geldt als nationale finale. Het evenement is open voor het publiek en gratis.

Zeesterren

Red Bull Foiling Generation mag dan in de eerste plaats een zoektocht zijn naar nieuw zeiltalent, de werkelijke sterren van de wedstrijd zijn de Flying Phantoms, de snelste 2-manszeilboten ter wereld.

Van 19 tot 21 augustus zullen ze voor het eerst te bewonderen zijn in België. Flying Phantoms of tweepersoonscatamarans met hydrofoils zijn 5,5 meter lang, 3 meter breed en vervaardigd uit ultralichte materialen. Ze wegen slechts 155 kilogram en zijn uiterst snel: ze halen pieksnelheden tot 35 knopen of 65 km/u – echte racetuigen dus.

Over het water vliegen

De ultralichte Flying Phantoms varen volgens het principe van hydrofoiling. Elke boot beschikt over zogenaamde ‘foils’, één of meer draagvleugels die onderaan de romp bevestigd zijn. Wanneer de snelheid toeneemt, duwen die vleugels het vaartuig naar boven, waardoor de boot integraal uit het water getild wordt en hij als het ware boven de zeespiegel zweeft. De bemanningsleden kunnen van op het dek de foils bedienen, en de boot dus in of uit het water tillen. De foils werken net als vliegtuigvleugels: door de enorme druk die ze produceren, ontstaat verticale weerstand en liften ze de Flying Phantom uit het water, waardoor het ‘natte oppervlak’ verdwijnt, de stabiliteit toeneemt en er geen druk is op de romp. Net dat is nodig om te versnellen, want hoe minder druk op de romp, hoe sneller de boot kan gaan – een spectaculair zicht.

Red Bull BE 1

The heat is on

De Flying Phantoms zijn niet alleen razendsnel, ze zien er ook goed uit, wat de race voor het publiek visueel aantrekkelijk maakt. Het wedstrijdconcept is eenvoudig: er wordt geracet in verschillende heats; de eerste twee boten die bij een heat over de eindstreep varen, gaan door naar de volgende ronde. Hans Peter Steinacher en Roman Hagara, Olympische zeilkampioenen en oprichters van de race, zijn tijdens het hele event aanwezig om de finalisten bij te staan. De winnende ploeg zal naast Frankrijk, Spanje,Nieuw-Zeeland, Engeland, Italië, Nederland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Turkije en Japan ons land vertegenwoordigen op de Red Bull Foiling Generation wereldfinale in Newport in de VS, van 17 tot 24 oktober 2016.

Praktische info

Red Bull Foiling Generation – RBSC Duinbergen, Knokke-Heist – 19 tem 21 augustus – Het evenement is open voor het publiek en helemaal gratis.
Website: www.redbull.be/foilinggeneration – www.redbull.com/be
Facebook: https://www.facebook.com/events/942540122538400

De vrije trainingen beginnen vandaag 17/08 al voor de kust in Duinbergen.

image005

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels