16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Jachthaven gastheer voor 36e Toervaartreünie

 De jachthaven De Spaanjerd van Marec in Ophoven is in het Hemelvaartweekend gastheer voor de 36e Toervaartreünie. Zo’n 115 jachten uit alle hoeken van Vlaanderen, maar ook Wallonië en Nederland verzamelen er om het toervaartseizoen van het VVW (Verbond van Vlaamse Watersportverenigingen) te openen.

De Toervaartreünie werd geopend door Vlaams Minister Jo Vandeurzen in aanwezigheid van burgemeesters Jo Brouns van Kinrooi en Jan Creemers van Maaseik, die voorzitter van Marec is, en afgevaardigden van het VVW en waterwegbeheerder De Scheepvaart. Dit gebeurde tijdens een plechtigheid, verzorgd door het VVW en de vzw Koninklijke Marine Kadetten, een vereniging die de maritieme geest wenst te bevorderen en een vloot heeft van voormalige marineboten, waaronder de Leie, die voor de Toervaartreünie in De Spaanjerd was aangemeerd.

De grote jachten verblijven gedurende een week in De Spaanjerd en hun bemanning bezoekt in de omgeving onder andere de aspergevelden, het wijndomein in Aldeneik, een jachtwerf in Maasbracht of maken fietstochten en bezoeken de markt in Maaseik. Er zijn ook sportieve activiteiten zoals roeiwedstrijden. De dag wordt aangevangen met een vlaggengroet waarna het programma van die dag wordt aangevangen. Er zijn ook feestavonden zoals een barbecue of dinner. Op vrijdagmiddag is er een optocht in Maaseik, begeleid met muziek van harmonie Concordia, en een officiële ontvangst van de toervaarders op het stadhuis van Maaseik.

De sprekers prezen de natuurlijke kracht van het water voor onze voedselvoorziening, transportmogelijkheden en recreatie.

Directeur Erik Opdenakker van Marec toonde zich een tevreden man: “Het was sinds 2002 geleden dat wij gastheer voor deze Toervaartreünie mochten zijn en onze medewerkers hebben samen met het VVW geen enkele moeite gespaard om er een aangename week van te maken. Aan 115 bezoekende, grote jachten een ligplaats geven met de nodige voorzieningen en voor de meer dan 200 opvarenden ook een mooi programma uit te werken, is een hele opgave. Zij genoten van al het moois en lekkers dat deze streek te bieden heeft. Dat er enkel blije gezichten zijn, is de kroon op het werk”.

Na deze reünie vertrekken de jachten opnieuw naar hun thuisbasis en naar vele evenementen in binnen- en buitenland. Een deel van de vloot vaart voor een toertocht vanuit De Spaanjerd naar Polen.

Info: www.marec.be

 

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels