17.4 C
België
maandag, juli 22, 2024

Jubileumeditie voor Oostende voor Anker

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei kun je opnieuw aan boord gaan van meer dan 130 authentieke schepen en vaartuigen in Oostende. De 20e editie van Oostende voor Anker geeft je een unieke blik op het Europees watererfgoed en dompelt je onder in een zee van informatie over onze nautische geschiedenis. Op de Mercator ontdek je ter ere van deze jubileumeditie een unieke tentoonstelling over de expeditie van de driemaster naar het Paaseiland. 

Het gratis maritiem festival Oostende voor Anker overspoelt van 23 tot en met 26 mei 2019 de Stad aan Zee opnieuw met tweemasters, majestueuze driemasters maar ook schoeners, jachten en platbodems,… Met Lé Galion Andalucia verwelkomt het festival één van de kathedralen van de open zee, de Kamper Kogge katapulteert je dan weer naar de Middeleeuwen. Vier dagen lang is Oostende het epicentrum van het maritiem erfgoed en staat de grootste badstad aan de Belgische kust opnieuw in het teken van de scheepvaart. 

Burgemeester Bart Tommelein: “Het grootste maritieme evenement aan de Kust wordt voor het 20ste jaar op rij in Oostende georganiseerd. Het is een fantastisch evenement dat Oostendenaars en bezoekers laat kennismaken met alles rond scheepvaart. Internationale bemanningen strijken neer in Oostende en ontdekken onze stad tijdens een levendig festival met muziek, gastronomie,… en vooral heel veel sfeer.” 

Duik in het leven van een zeerat: smul van vers gerookte haring en zalm of streekproducten, luister naar spannende verhalen van ervaren zeebonken of folklore muziek, geniet van de animatie en optredens, leer meer over de bouw en restauratie van schepen of prikkel je nautische DNA in de themadorpen. 

Peter Craeymeersch, Algemeen Directeur Toerisme Oostende vzw: “Dit jaar pakken we uit met een indrukwekkend lange lijst van schepen, van hele kleintjes tot mastodonten van de zee. Aan boord en langs de kades ontdek je wilde verhalen en kleine anekdotes, maar meevaren met sommige schepen behoort ook tot de mogelijkheden. Nieuw dit jaar is dat de kleinsten aan de hand van een leuke zoektocht op ontdekking gaan langs alle onderdelen van Oostende voor Anker.

20 jaar Oostende voor Anker – iconen en verhalen 

Naar aanleiding van de 20ste editie brengt Oostende voor Anker ook een boek uit met anekdotes, wijsheden en fotomateriaal van de voorbije jaren. Curator Hubert Rubbens: “Tijdens deze editie doet het enorm veel deugd om terug te kijken naar de voorbije 19 edities. Een stortvloed aan anekdotes en een kast vol beeldmateriaal is daarom tot een essentie herleid en dit boek is daar het resultaat van. Het is een interactief boek geworden met leuke herinneringen en maritiem weetjes, maar er is evengoed een plaats om de herinnering aan kameraden niet te vergeten.” Dit boek is te verkrijgen aan de infostand tijdens Oostende voor Anker. 

Expo aan boord van de Mercator 

Deze jubileumeditie gaat ook gepaard met een unieke tentoonstelling aan boord van de Mercator. Aan boord van de de mythische Oostendse driemaster ontdek je het verhaal over de expeditie naar het Paaseiland, geleid door de Belgische wetenschapper Henri Lavachery. 

Alexandra De Poorter, algemeen directeur a.i. van het Museum Kunst & Geschiedenis: “De tentoonstelling aan boord van de Mercator toont een aantal objecten van ons museum die vanuit Paaseiland naar België gebracht werden. Deze unieke objecten tonen de pracht en veelzijdigheid van de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Daarnaast wordt de expeditie van Lavachery mooi weergegeven aan de hand van oude foto’s en film. Het transport van het meest tot de verbeelding sprekende object, het 6 ton wegende originele Paaseilandbeeld dat te bewonderen is in ons museum in Brussel, was een echt huzarenstukje.” 

Kinderparcours 

Ook nieuw dit jaar is het kinderparcours langs de schepen en de verschillende pleinen. De kleinsten ontdekken op een speelse manier wat het leven aan boord is. Het parcours start aan de tent van Horizon Educatief en eindigt daar ook, met “stationnetjes” aangegeven op een plan. Hier verzamelen de kinderen telkens een letter, waardoor ze op het einde van het spel een geschenkje ontvangen. 

Praktisch 

Voor meer informatie over het programma of de deelnemende standen, schepen en muzikale optredens kun je terecht op www.oostendevooranker.be 

Elke dag van 10.00 tot 19.00 uur 

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels