16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Open Noordzee Kampioenschap 2019 – 30/05 – 01/06/19

Dover Strait – zeilrace Oostende Ramsgate en terug

De tweede race van de Open Noordzee Kampioenschap kalender, de Dover Strait, is wellicht het meest tot de verbeelding sprekende zeezeilevenement van onze kust. Een enorme waaier aan zeiljachten kan deelnemen aan deze meerdaagse tussen België en Engeland. Zowel de fine fleur van de competitiezeilers in de IRC-klasse, als de gelegenheidszeilers in de eerder recreatieve CR-klasse zien een ultieme uitdaging in deze minimaal 60 zeemijlen lange oversteek. De organisatie van het ONZK en de ondersteunende Royal North Sea Yacht Club doen er alles aan om de wedstrijdzeilers een prikkelende maar veilige regatta aan te bieden. 

Goed zeemanschap, navigatie en de juiste interpretatie van stroming en wind maken van deze wedstrijd een unieke beleving. Er wordt een vijftigtal deelnemers verwacht. 

De formule van deze Noordzeeklassieker bulkt van de nieuwe aspecten. 

De terugrace Ramsgate – Oostende telt voor het eerst mee voor het algemeen klassement van het ONZK, het onofficieel Belgisch kampioenschap zeezeilen voor kajuitjachten. De jachten in de IRC-categorie krijgen een gewichtbonus als ze jongeren als bemanning engageren. In de CR-categorie zijn ook ‘double handed’ deelnemers toegelaten (twee personen op één boot). Iedere deelnemer krijgt een trackingtoestel aan boord zodat het publiek en de supporters zowel de racers als de vloot live kunnen volgen op hun smartphone of PC thuis.    

De Dover Strait race start op donderdag 28 mei voor het strand van Oostende. 

Afhankelijk van de wind- en weersvoorspelling zijn er diverse banen mogelijk. Ofwel quasi rechtstreeks in westelijke richting naar Ramsgate ofwel via een of meerdere boeien en bakens in zee die de ondiepe zandbanken markeren. De deelnemers steken altijd de zogenaamde traffic lanes, de vaarzones voor de grote internationale beroepsvaart, haaks over. Hierdoor is de periode dat de zeilers de zware cargo, container of andere vrachtschepen moeten kruisen tot een minimum beperkt. De rechte lijnkoers krijgt midden op zee dus een s-vorm. De truc is om de bochten kort te houden. 

Uitdagende zeilsprint, de Noordzee over  

Opgeteld bij de invloed van de wind en die van de vloed- en ebstromingen die op zee een heel grillig verloop kennen, is de navigatie een bijkomende strategische factor, naast de zuivere bootsnelheid en de flexibiliteit van de maneuvers. De diverse meetformules compenseren de technische kwaliteiten van de boten en hun uitrusting. De gevaren tijd wordt met een correctiefactor herrekend zodat de navigatie- en nautische capaciteiten van de bemanningen het grootste onderscheid maken in winnen – of niet. 

Woensdag 29 mei transformeert de Montgomeryjachthaven van Oostende tot een grote paddock voor de zeezeilsport. De bemanningen maken de jachten klaar voor de oversteek, sommigen gaan het water in om de kiel voor een laatste keer helemaal glad te sponzen. Intussen komen uit alle windstreken nog extra deelnemende jachten bij. 

De start naar Ramsgate wordt gegeven op donderdag 30 mei. Om 07.55u. zal het eerste signaal van de startprocedure op zee klinken. Dus verlaten de deelnemers tot groot genoegen van de laatste feestflaneeders en vroege wandelvogels de haven vanaf 06.30u. 

De zeilrace Ramsgate – Oostende wordt op 1 juni gevaren. De finishtijd in Oostende hangt af van de wind en weercondities. 

(Tekst en foto’s: Ship to Shore/Pit de Jonge)

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels