16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Philip’s Biscuits Speculoos race vult Galgenweel met honderd zeilboten

In de laatste officiële zeilwedstrijd van het seizoen die op het Galgenweel zal worden gevaren op zondag 19 november, verwacht de organiserende Royal Yacht Club van België honderd zeilboten. Als er net zo gretig op de uitnodiging van de meest populaire eenheidsklassen wordt ingegaan als de voorgaande jaren, is de kans groot dat het aanmeldingsrecord wordt gebroken. 

Naast de zeilersduo’s  in de Cadet en Snipe tweezitterboten, worden ook de solozeilers in de RS Aero, de Europe, de ILCA 4, de ILCA 6 en de ILCA 7 en de Finn verwacht. De Philip’s Biscuits Speculoos Race is al meer dan twee decennia de afsluiter van het zeilseizoen op het Antwerpse Galgenweel. De plas is niet alleen een kweekvijver voor de vijf watersportverenigingen met zeilscholen voor jong en oud. Het is ook een druk bezocht wateroppervlak voor een hele reeks aan plaatselijke, nationale en internationale wedstrijden waaraan een heel scala aan zeiltalenten deelneemt. 

Topzeilers om naar uit te kijken

Bij de Cadet vormt Hanna Kerre het beste Belgische meisje in het voorbije WK / Nieuwpoort een team met Fynn Ysewyn, de beste Belgische rookie in datzelfde Cadet WK. 
Victor de Ripailsel, winnaar van het Open Nederlands Kampioenschap in de jonge RS Aero klasse komt hier vast zijn voortdurende rivaliteit met Joppe Pattyn en zijn eigen dochter Anouck uitvechten. In de Finn gaan kleppers zoals oud Belgische kampioen Sigurd Vergauwe het water op tegen Olympische veteranen zoals Sebastien ‘Sebbe’ Godefroid, Filip Willems en Willy Hambrouck.  
Andere klassen trommelen zowel de nationale titelhouders als het aanstormende talent op. De inschrijvingen zijn nog open tot 15 november. 

Galgenweel in de zeilwolken

Op het raceprogramma van de Philip’s Biscuits Speculaas race staan vijf reeksen. Afhankelijk van de windrichting worden twee banen uitgelegd, zodat de diverse klassen voldoende ruimte hebben om hun reeks zonder veel hinder van de andere te zeilen. Zowel over de ‘inner loop’ als over de ‘outer loop’ ligt de nadruk op zowel het in de windse (laveer)rak als het voor de windse rak. Goed starten, bootsnelheid maken, vloeiende maneuvers aan de boeien en strategisch sturen om de loef niet te laten afsteken, zijn essentiële competitie-elementen. 
Bij vijf manches kunnen de punten van de minst goede uit de optelsom van het eindklassement gehouden worden. De top drie van iedere klasse kan rekenen op de smakelijkste prijzen van Philip’s Biscuits.   Organiserende club RYCB brengt een volledig team van wedstrijdleiders en assistenten op het water om het wervelende circus vlot en correct te doen verlopen. De eerste startprocedure begint om 09u55. 

Tegelijk biedt het compacte watervlak van het Galgenweel aan de fans en de zeilersvrienden de mogelijkheid om de wedstrijden van heel dichtbij te volgen aan wal. (Foto: Pit De Jonge / Philip’s Biscuits Speculoos race / RYCB)

Info: www.rycb.be

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels