16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

Schelderegatta en Scheldetour kleuren de Schelde

De Schelde is niet alleen voor de koopvaardij de belangrijke toegangspoort naar Antwerpen. Op zaterdag 22 juni neemt de pleziervaart haar plaats in over een traject van 23 nautical miles. Een deel van de vloot vaart voor de competitie in de diverse Cruiser Rating categorieën. Een ander vlootgedeelte vaart hetzelfde traject maar louter voor het plezier.   

Wedstrijdzeilen en toeren tussen de zeeschepen 

De organiserende Royal Yacht club Van België vzw (RYCB) heeft al 173 jaar ervaring met pleziervaart op de Schelde. Met de Schelderegatta en de Scheldetour biedt de club een unieke gelegenheid aan eigenaars en bemanningen van de breedste gamma aan jachten om de tocht naar Antwerpen in vlootverband te realiseren. 

De Schelderegatta volgt de Scheldebochten, langs de zandbanken en dijken, maar ook voorbij de containerterminals en andere haveninfrastructuur. De zeilers die om ter snelst in Antwerpen willen finishen, volgens een speciaal uitgestippelde baan en rekenen op een permanente begeleiding van de rivierautoriteiten, Rijkswaterstaat en Scheepvaartpolitie, met assistentie van het gekwalificeerde team van RYCB Race & Rescue.       

De toervaarders in de Scheldetour profiteren van deze unieke gelegenheid om met die perfecte omkadering en begeleiding onbezorgd naar Antwerpen te varen. Buiten de wedstrijdelementen, de weersomstandigheden en de verkenning van de Schelde is er immers ook nog het reguliere scheepvaartverkeer. 

Schelderegatta racing formule 

Om de instap gemakkelijk te maken wordt de Schelderegatta gevaren in de Cruiser Rating formule. De gevaren tijd tussen start en finish, wordt met een individueel toegekende factor herrekend, waardoor de winstkansen voor iedereen gelijk worden. Deze vloot zeilt in categorieën van 1 t/m 6. 
Daarnaast kunnen ook Sportboten in een eigen klasse deelnemen. Dat zijn boten met beperkt comfort, eerder bedoeld voor dagtochten.  Voor ‘double handed’ bemanningen (max. 2 personen) lonkt de Harry Van den Bergh trofee in alle CR-klassen. 
Het is ook uitkijken naar de J/24 – sportkielboten. Sinds vorig jaar verzamelden er zich een tiental van deze eenheidsklasse in Jachthaven Antwerpen Linkeroever om voor de rede in de perioden van hoogwater 7 dagwedstrijden te varen: de Antwerp Challenges.  

Bestemming Antwerpen 

Voor alle deelnemers zijn de kronkelende Schelde met haar verrassende stroming en de boord-aan- boord competitie rond de vaste bebakening de grootste prikkels om dit event niet te missen. Plus: aankomen tegen het unieke decor van het Antwerpse stadscentrum doe je niet alle dagen. 

Afgaand op de weersgemiddelden van juni is een noord-noordwesten wind van ca. 3 Bft., de zeiljachten vanuit Zeeland over de Schelde naar Antwerpen opduwen. Ook de vloedstroom zal meezitten. 

De ‘Line Honours’ –de deelnemer die ongeacht in welke categorie van de Schelderegatta ze vaart eerst door de finishlijn komt- zou moeten afklokken tussen 14u30 en 15u00 voor het clubhuis van de RYCB. Het worden  spannende momenten om van dichtbij mee te maken, want vanaf Sint Anneke tot de denkbeeldige eindmeet over de Schelde naar het Loodswezengebouw wordt voor de laatste mijl gevochten. 
Vrijwel onmiddellijk varen alle jachten jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen. Aan de zuidkant ervan, in en rond de historische RYCB-Blekken Loods, barst het yachtingfeest los met receptie, prijsuitreiking, BBQ, DJ en oeverloos veel pret.

Schelderegatta & Scheldetour – kort 

  • Zaterdag 22 juni. 
    • Scheldetour vertrek uit Hansweert rond 10u30 – eerste signaal vertrekzone t.h.v. Kruiningen: ca. 11u00.
    • Schelderegatta vertrek uit Hansweert rond 11u00 – eerste signaal startzone t.h.v. Kruiningen: ca. 11u30
  • Afstand: 23 nautical miles  +/-  42,5 kilometer 
  • Finish ter hoogte van de grote vlaggenmast en hospitality zone (Blekken Loods) bij Royal Yacht Club van België, Thonetlaan 133, B250 Antwerpen L.O. 
  • Vloot meert aan in Jachthaven Antwerpen Linkeroever – zelfde adres. 
  • Geschatte aankomsttijd tussen 14u30 en 15u00 – afhankelijk van windsnelheid en richting.
  • Kom genieten van het zeilspektakel op Linkeroever 

(Tekst en foto’s: Pit De Jonge/Communicatie RYCB)

Vorige artikel
Volgende artikel

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels