16.9 C
België
dinsdag, juli 16, 2024

33ste Antwerp Race op zaterdag 9 oktober luidt het einde van het zeilseizoen in

Op zaterdag 9 oktober gaat de 33ste Antwerp Race door. De Antwerp Race is een zeilrace over de Schelde die vertrekt vanuit Breskens voor grote zeiljachten en vanuit Terneuzen voor de kleinere zeiljachten. De race eindigt voor de rede van Antwerpen. De zeilrace is voor iedereen toegankelijk. 

De Antwerp Race wordt normaal gezien jaarlijks gevaren maar heeft nu een coronastop van één jaar moeten inlassen. Het is een zeilrace die heel wat organisatie en overleg vergt want de Schelde is één van de drukst bevaren rivieren ter wereld en bovendien moet rekening gehouden worden met het sterke getij op de Westerschelde.

Om alle jachten te laten genieten van een sterke stroming in de goede richting wordt gebruik gemaakt van de springvloed om de race te laten doorgaan. De springvloed treedt tweemaandelijks op en valt dit jaar op 9 oktober. 

De jachten zullen ‘s morgens rond 9.00u. starten in Breskens en Terneuzen. Vanaf 14.00u. worden de eerste finishers verwacht aan de rede van Antwerpen. De eindmeet bevindt zich ter hoogte van de voetgangerstunnel aan de kant van de Linkeroever maar de jachten proberen, om hoogte te winnen, zo dicht mogelijk tegen de kademuur te varen. Dit levert altijd spectaculaire beelden op. 

De jachthaven op de Linkeroever wordt de ligplaats voor een 100-tal competitiejachten die aan de wedstrijd zullen deelnemen. Bij het binnenvaren in de jachthaven Linkeroever worden de deelnemers aan de dokdeuren opgewacht door familieleden en kinderen die de race van op de wal gevolgd hebben. Er zal ook een scherm aanwezig zijn waarop beelden van tijdens de race zullen geprojecteerd worden. 

Categorieën zeiljachten

  • IRC rangschikking: de top van de competitieniveaus in het zeilen met kajuitjachten
  • CR rangschikking: de beginnersklasse
  • Sportboten: eenheidsklasse sportboten
  • Multihull: eenheidsklasse multihull

Parcours en wedstrijdleiding

De opvaart van de Schelde richting Antwerpen. Start vanuit Terneuzen (kleine boten) of Breskens (grote boten). Finish aan de rede van Antwerpen ter hoogte van de voetgangerstunnel. De jachten krijgen onderweg begeleiding van verschillende RIBS die zorgen voor ee veilige oversteek van het drukke vaarwater van de Beneden Zeeschelde. 

Interessante plaatsen om finish te bezichtigen

Laat je meevoeren door de sfeer van de antwerp Race aan de Jachthaven van Antwerpen Linkeroever. Dit is de ultieme Antwerp Race finish area. De eindmeet is goed te bekijken vanop het terras van het clubhuis van de RYCB en aan de vlaggenmast. Hier is ook de race-office. Er wordt daar ter plaatse gezorgd voor sfeer, hapjes en drankjes voor de zeilers, hun fans en het publiek. (Vanaf 14.00u.) 

Verder nog:

  • De Rede van Antwerpen (den blauwe steen ter hoogte van het Zuiderterras)
  • De Palingsteiger St.-Anneke Plage aan de bocht: interessante plaats omdat hier meestal zeilwissels gebeuren. Vanaf de steiger heb je een mooi zicht op de actie en kan je de jachten van heel dicht zien voorbij zeilen (vanaf 14.00u met hoogtepunt tussen 15.00 en 16.00u.). De Palingsteiger is ook een wachtsteiger waar heel wat zeiljachten aanleggen tot ze de jachthaven kunnen binnenvaren met hoogwater. 
  • De dokdeur aan de jachthaven Linkeroever: hier zie je de jachten na de wedstrijd één voor één binnenvaren waar ze worden opgewacht door vrienden en familie. (Vanaf één uur voor HW Antwerpen: HW Antwerpen op 9 oktober 2021 is 18.42u)
  • Meevaren: Met de volgboten, rondvaartboten of als bemanningslid met één van de deelnemers

Programma

Zaterdag: vertrek vanuit de haven Breskens en Terneuzen vanaf 8.00u. Start rond 9.00u.  Na de races: RYCB-kadekant aan de jachthaven Linkeroever: Met inachtneming van alle op dat moment van kracht zijnde Covid-19 maatregelen zal een evenementendorp met kraampjes en muziek opgesteld worden in het zuidoostelijk gedeelte van de jachthaven Antwerpen linkeroever. Omstreeks 19.45u zal hier eveneens de prijsuitreiking plaatsvinden, of in een nabijgelegen loods bij ongunstige weersomstandigheden. (Foto’s: Antwerp Race)

Info: www.antwerprace.be

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Laatste artikels